Από την έντυπη έκδοση
Με δικαιολογημένο ενδιαφέρον παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα -και οι όμορες χώρες- τις ανακοινώσεις της Αιγύπτου και της ιταλικής εταιρείας Εni για το ενεργειακό κοίτασμα που βρέθηκε στην περιοχή.
Χθες, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι συνεχάρη την εταιρεία υδρογονανθράκων Eni για τον εντοπισμό του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Μεσόγειο.
Οπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία, το κοίτασμα βρίσκεται σε απόσταση 107 χιλιομέτρων από το Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου, σε βάθος 1.450 μέτρων.
«Συγχαίρω την Εni για το εξαιρετικό αυτό αποτέλεσμα, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο των ιταλοαιγυπτιακών σχέσεων, σε μια οπτική στρατηγικής οικονομικής συνεργασίας, η οποία αφορά την Ιταλία, αλλά και γενικότερα όλη την αφρικανική ήπειρο» τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο πρόεδρο αλ-Σίσι «για να σχολιάσουν τις θετικές συνέπειες της ανακάλυψης αυτής για την ενεργειακή σταθερότητα της Μεσογείου και για τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής».
Το κοίτασμα, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, μπορεί εν δυνάμει να προσφέρει 850 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ενώ καλύπτει συνολική έκταση περίπου εκατό τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η Eni δραστηριοποιείται στην περιοχή βάσει συμφωνίας που υπέγραψε τον Ιανουάριο του 2014 με το αιγυπτιακό υπουργείο Πετρελαίου.
Ο εντοπισμός του κοιτάσματος, σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera, είναι πιθανό να επιτρέψει στην Αίγυπτο να εξασφαλίσει ενεργειακή αυτονομία για πολλές δεκαετίες.
Στην Κύπρο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης έκανε λόγο για σημαντική εξέλιξη που αναβαθμίζει ακόμη περισσότερο τους ενεργειακούς πόρους της περιοχής.
Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης τόνισε μιλώντας στην εκπομπή του ΡΙΚ «Από μέρα σε μέρα» ότι η περιοχή όπου εντοπίζεται το κοίτασμα είναι πολύ κοντά στα θαλάσσια σύνορα Κύπρου – Αιγύπτου και γειτνιάζει με τα οικόπεδα 10, 11 και 12.
Ο κ. Λακκοτρύπης απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι επηρεάζεται αρνητικά η συνεργασία Κύπρου – Αιγύπτου και σημείωσε ότι χθες το πρωί είχε επικοινωνία με τον ομόλογό του της Αιγύπτου, επισημαίνοντας ότι οι σχεδιασμοί για μεταφορά φυσικού αερίου από το τεμάχιο Αφροδίτη προς την Αίγυπτο συνεχίζονται κανονικά.