Skip to main content

ΔΕΘ: Εξαγγελίες «ενισχυμένης εποπτείας»

Τη γραμμή που θα τηρήσει η κυβέρνηση, μετά τη λήξη του προγράμματος και στο τελευταίο έτος της θητείας της, θα αποκαλύψει εκ των πραγμάτων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Τα σενάρια παροχών, η επιστροφή των θεσμών και το βλοσυρό μάτι των αγορών.

Η τοποθέτηση Τσίπρα από τη Θεσσαλονίκη θα διαμορφώσει το κλίμα στην οικονομία και τις αγορές, όπου ήδη το τελευταίο διάστημα είναι έκδηλη η αγωνία για τη στάση της κυβέρνησης στο δημοσιονομικό και μεταρρυθμιστικό πεδίο, στη φάση της μετα-προγραμματικής περιόδου, δηλαδή της ενισχυμένης εποπτείας. Η επιφυλακτικότητα των επενδυτών απέναντι στο κλίμα παροχολογίας που είχε ήδη αρχίσει να διαμορφώνεται τις προηγούμενες εβδομάδες αποτυπώνεται με σαφήνεια τόσο στο ελληνικό χρηματιστήριο, όσο και στις διεθνείς κεφαλαιαγορές μέσω της απόδοσης του 10ετούς κρατικού ομολόγου – βεβαίως, σε συνδυασμό με τις πιέσεις που τυχαίνει να ασκούν στα διεθνή κεφάλαια τόσο η Ιταλία, όσο και οι αναδυόμενες αγορές.

Αυτό το Σαββατοκύριακο, μέσα από τις εξαγγελίες Τσίπρα, αναμένεται σε μεγάλο βαθμό να δοθούν απαντήσεις, κατά βάση, σε δύο ερωτήματα: «πόσο σύντομα θα γίνουν εκλογές;» και «θα κλιμακώσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη στάση του απέναντι στους πιστωτές;».

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στην τήρηση των δεσμεύσεων απέναντι στους θεσμικούς πιστωτές της και στις στενά πολιτικές ανάγκες που διαμορφώνει για τον ΣΥΡΙΖΑ το προεκλογικό έτος 2019.  

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, εμμέσως πλην σαφώς και μέσα από σχετικές τοποθετήσεις τους, επισημαίνουν το γεγονός ότι είναι λογικό σε αυτήν τη φάση των εξελίξεων η ελληνική κυβέρνηση να επιθυμεί να ενισχύσει το λεγόμενο κοινωνικό της προφίλ. Εξάλλου, μέχρι ενός σημείου, μια αντίστοιχη εξέλιξη θα ενίσχυε και τα επιχειρήματα της Ευρωζώνης υπέρ ενός κλίματος «success story» γύρω από την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, όμως, υπογραμμίζουν ότι οι αγορές παρακολουθούν στενά και πως μηνύματα προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής και μεταρρυθμιστικής χαλάρωσης δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Ελλάδας, ούτε της Ευρωζώνης.

Σημειωτέον, αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, δηλαδή στην αρχή της ερχόμενης εβδομάδας, επιστρέφουν στην Αθήνα οι θεσμοί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κλίμα που θα διαμορφώσουν ή δεν θα διαμορφώσουν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη νέα σεζόν.

Επί της ουσίας, η λήξη του προγράμματος συμπίπτει με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, γεγονός που εξ ορισμού δημιουργεί σοβαρά ρίσκα, πριν απ’ όλα, για την αξιοποίηση ενός θετικού μομέντουμ στην ελληνική οικονομία.

naftemporiki.gr