Skip to main content

Ακατάσχετη «αιμορραγία» στις χτυπημένες από τον κοροναϊό κινεζικές αγορές

H απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας να προσφέρει ένεση ρευστότητας 1,2 τρισ. γιουάν (171 δισ. δολάρια) στην αγορά και να μειώσει το επιτόκιο κατά 10 μονάδες βάσης δεν ήταν αρκετή. Η πρώτη συνεδρίαση στις κινεζικές αγορές μετά το παρατεταμένο διάλειμμα για το νέο σεληνιακό έτος και με τον αριθμό των νεκρών από τον κοροναϊό να έχει υπερβεί τους 360, έφερε αυτό που όλοι φοβούνταν. Ακατάσχετη αιμορραγία στην αγορά μετοχών. Πρόκειται για τη χειρότερη ημέρα για τις κινεζικές μετοχές από το σπάσιμο της φούσκας το 2015. 

Στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης, που άνοιξε για πρώτη φορά από τις 23 Ιανουαρίου,  ο CSI 300 με τα blue chips κατέγραψε πτώση έως και 9,1%.   Περισσότερες από 2.600 μετοχές βρέθηκαν σε limit down (-10%). Βουτιά έως και 9% βρέθηκαν να κάνουν επίσης ο Σύνθετος Δείκτης της Σαγκάης και ο βασικός δείκτης στη Σένζεν.

Παράλληλα το βασικό συμβόλαιο σιδηρομεταλλεύματος της Κίνας υποχώρησε έως και το επιτρεπτό όριο του 8%. Limit down και για τα κινεζικά συμβόλαια χαλκού, αργού και φοινικέλαιου. Στην αγορά χρέους η απόδοση του κινεζικού 10ετους ομολόγου παρουσίασε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το 2014, καθώς αρκετοί από τους επενδυτές εστράφησαν σε αυτό για ασφάλεια, εγκαταλείποντας όποιο άλλο κινεζικό ενεργητικό. Στην αγορά συναλλάγματος το γιουάν υποχώρησε περισσότερο από 1% με την ισοτιμία έναντι του δολαρίου να σπάει και πάλι το φράγμα του 7. 

Στο Χονγκ Κονγκ από την άλλη όπου ο Hang Seng είχε υποχωρήσει 5,9% στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις της περασμένης εβδομάδας, σήμερα έχουμε ελαφρά ανάκαμψη. 

Για τις αγορές της κυρίως Κίνας τα μηνύματα ήταν αρνητικά ήδη από τον περασμένο μήνα. Στις 23 Ιανουαρίου ο CSI 300 είχε κλείσει με πτώση 2,8%. Ήταν η μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί ποτέ σε τελευταία συνεδρίαση του σεληνιακού έτους για τις κινεζικές αγορές. 

Η ταχύτατη μετάδοση του ιού έχει τρομάξει τους επενδυτές και έχει αφήσει την Κίνα σε “καραντίνα”. Οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Αυστραλία, η Ινδονησία, η Σιγκαπούρη, το Ισραήλ, η Ρωσία, οι Φιλιππίνες και η Νέα Ζηλανδία είναι μεταξύ των χωρών, που έχουν επιβάλλει αυστηρότατους περιορισμούς στην είσοδο ταξιδιωτών από την Κίνα. 

naftemporiki.gr