Skip to main content

Αργεντινή: Οι επενδυτές σφυροκοπούν τα ομόλογα, ρίχνουν το πέσο στην μαύρη αγορά

Η απόφαση του Μαουρίτσιο Μάκρι να επιβάλλει περιορισμούς στη διάθεση συναλλάγματος όχι μόνο δεν περιόρισε την αναταραχή στις αγορές, αλλά την ενέτεινε. Τα ομόλογα της χώρας δέχθηκαν ανηλεές σφυροκόπημα και η ισοτιμία του νομίσματος στην επίσημη και την μαύρη αγορά απέκλινε αισθητά. 

Στόχος του προέδρου της Αργεντινής ήταν να ανακόψει την ραγδαία υποτίμηση του πέσο, η οποία οδηγούσε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού. Ωστόσο η κίνηση αυτή από έναν υπέρμαχο της ελεύθερης αγοράς, που κατήργησε τα capital controls με το που ανέλαβε την εξουσία του 2015, ερμηνεύθηκε όχι απλά ως μία στροφή 180 μοιρών, αλλά ως κίνηση απελπισίας. 

Το πέσο έκλεισε το βράδυ της Δευτέρας 0,88% ισχυρότερο στην επίσημη αγορά, αλλά με πτώση 0,79% στη μαύρη αγορά, στα 63,5 πέσο ανά δολάριο, με την απόκλιση αυτή να σηματοδοτεί την απώλεια εμπιστοσύνης στην επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία. Η κεντρική τράπεζα έσπευσε να επισημάνει ότι θα επιμείνει στην αυστηρή νομισματική πολιτική της και διαβεβαίωσε ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό. Αλλά λίγο βοήθησε αυτό στο να περιοριστούν οι ανησυχίες των επενδυτών. 

Σε όρους επίσημης ισοτιμίας το πέσο καταγράφει απώλειες 23% από τις 11 Αυγούστου όταν το αποτέλεσμα των προκαταρκτικών εκλογών αιφνιδίασε τους πάντες και πρωτίστως τον Μάκρι, που βρέθηκε πολύ πίσω από τον περονιστή αντίπαλό του. 

Από τις αρχές του έτους το νόμισμα έχει χάσει περισσότερο από το 1/3 της αξίας τους, ύστερα από υποτίμηση 50% πέρυσι, γεγονός που αναγκάζει την κεντρική τράπεζα να παρέμβει στην αγορά. Από την περασμένη Τετάρτη έχει «κάψει» περί τα 1 δισ. δολάρια από τα συναλλαγματικά αποθέματα προκειμένου να ανακόψει την υποτίμηση. 

Όσο για τα κρατικά ομόλογα βλέπουν τις τιμές τους να υποχωρούν σε ιστορικό ναδίρ. Το ομόλογο αναφοράς (μη ημερομηνία λήξης το 2028) είναι στα 36,5 σεντ (ανά δολάριο) σύμφωνα  με τη Refinitiv. Τα αποτιμώμενα σε ευρώ ομόλογα Αργεντινής έχουν επίσης δεχθεί ισχυρότατες πιέσεις. Εκείνο του 2022 είναι στα 34,45 λεπτά, ενώ του 2027 στα 33,501 λεπτά. 
   

naftemporiki.gr