Skip to main content

Διαφοροποιήσεις στην ΕΚΤ για τη χορήγηση ρευστότητας

Προσθέστε την «Ν» ως προτιμώμενη πηγή στο Google

Ο Βίτορ Κονστάνσιο, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση σχετικά με το εάν και κατά πόσον θα χορηγηθεί στην Ελλάδα έκτακτη χρηματοδότηση επαφίεται στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ.

Ο Κονστάνσιο έκανε το σχόλιο αυτό αναφερόμενος στις διαθέσιμες επιλογές για τις ελληνικές τράπεζες στην περίπτωση που η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας βγει από το πρόγραμμα στήριξης της διεθνούς τρόικας των πιστωτών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο).

Ο Κονστάνσιο είπε ότι ο μηχανισμός επείγουσας ενίσχυσης διαμέσου της χορήγησης ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance, ELA), ο οποίος αποτελεί ένα μέσο για την υπέρβαση προσωρινών προβλημάτων ρευστότητας των τραπεζών, είναι μια εναλλακτική επιλογή που θα μπορούσε να εξεταστεί, αλλά για αυτό θα χρειαστεί η έγκριση του 25μελούς δ.σ. της ΕΚΤ.

«Υπάρχει η δυνατότητα του λεγόμενου ELA. Σε κάθε περίπτωση, θα υπάρξει εντέλει για αυτό μια απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, την οποία δεν θέλω να προβλέψω σε αυτό το στάδιο», δήλωσε ο Κονστάνσιου κατά τη διάρκεια των ερωταπαντήσεων έπειτα από μια ομιλία που εκφώνησε στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Η δήλωση αυτή του Κονστάνσιο διαφέρει σε ένα βαθμό από εκείνες που έκανε επίσης σήμερα ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας και μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, ο Έρκι Λικάνεν.

Μιλώντας στη δημόσια φινλανδική τηλεόραση YLE ο Λικάνεν έκρινε ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει να χορηγεί χρηματοδότηση στις ελληνικές χρηματοδότησης εάν το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, το οποίο τυπικά ολοκληρώνεται στα τέλη του Φεβρουαρίου, δεν παραταθεί.

«Εμείς (σ.σ. η ΕΚΤ) έχουμε τους δικούς μας νομικούς κανόνες και θα ενεργήσουμε με βάση αυτούς… Τώρα, η παράταση του ελληνικού προγράμματος θα λήξει στα τέλη του Φεβρουαρίου επομένως πρέπει να βρεθεί κάποια λύση, σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τον δανεισμό», είπε ο Λιικάνεν. «Δεν πιστεύω πως κανείς μπορεί να κρυφτεί από τις πραγματικότητες της οικονομίας», πρόσθεσε ο επικεφαλής της φινλανδικής κεντρικής τράπεζας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.