Skip to main content

Ομόλογα: Νέο ιστορικό χαμηλό στην απόδοση του 10ετους

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Σε θεαματικό ράλι επιδίδονται σήμερα τα ελληνικά ομόλογα, αφού η απόφαση για πλήρη άρση των capital controls έχει γεννήσει προσδοκίες για έκτακτες αξιολογήσεις και αναβαθμίσεις από τους μεγάλους οίκους, ανοίγοντας την όρεξη για ελληνικό χρέος. Ώθηση δίνουν και οι εξελίξεις στην Ιταλία, που ευνοούν συνολικά τις τοποθετήσεις σε χρέος του Νότου. 

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου κάνει βουτιά στο 1,83% καταγράφοντας πτώση 12 μονάδων βάσης ή 6,45% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο. Αν και το εκλογικό ράλι είχε χάσει για λίγο την ορμή του από τα μέσα του Ιουλίου, αυτόν τον μήνα το διεθνές περιβάλλον, που ευνοεί τη στροφή των επενδυτών στα ομόλογα και δη σε εκείνα, που έχουν να προσφέρουν ελκυστικές αποδόσεις, οδήγησε και πάλι σε πτώση το επιτόκιο. 

Μόνο τον τελευταίο μήνα η απόδοση του δεκαετούς έχει μειωθεί κατά περίπου 15 μονάδες βάσης, ενώ σε σχέση με τα τέλη Αυγούστου του 2018 κινείται κατά 220 μονάδες βάσης χαμηλότερα. 

Μεγάλη πτώση καταγράφει σήμερα και η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς, καθώς υπάρχουν προσδοκίες ότι το Δημοκρατικό Κόμμα και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων θα γεφυρώσουν τις διαφορές τους και θα σχηματίσουν κυβέρνηση. 

Τι πυροδότησε το μεγάλο ράλι 

Αξίζει να θυμίσουμε ότι την μεγάλη ώθηση στα ελληνικά ομόλογα φέτος έδωσε το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών. Στα τέλη Μαΐου η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου υποχωρούσε για πρώτη φορά στην ιστορία κάτω από το όριο του 3%, ενώ η απόδοση του ελληνικού πενταετούς  υποχωρούσε για πρώτη φορά κάτω από εκείνη του αντίστοιχου ιταλικού. Συγκεκριμένα του ελληνικού πενταετούς έκανε βουτιά 12 μονάδων βάσης, στο ιστορικό ναδίρ του 1,73% στις 30 Μαΐου την ώρα που του ιταλικού κατέγραφε άνοδο 13 μονάδων βάσης στα υψηλά τριών μηνών του 1,81%. 

Οι επενδυτές ήταν εμφανώς ανακουφισμένοι από το γεγονός ότι η χώρα δεν έδειχνε σε μία μακρά και δη τοξική προεκλογική περίοδο και πόνταραν σε πιο φιλικές προς τις επιχειρήσεις και τις αγορές πολιτικές. Η Ελλάδα έπαυε να είναι βασική πηγή ανησυχίας για την Ευρωζώνη. Έγινε ένα μέλος, από το οποίο οι επενδυτές είχαν να προσδοκούν θετικές εξελίξεις, την ώρα που η Γερμανία βρισκόταν στο χείλος της ύφεσης και η Ιταλία βίωνε νέες αναταράξεις. 

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα ελληνικά ομόλογα έχουν πάψει να θεωρούνταν επιλογή ρίσκου. Ωστόσο αυτό είναι και ένα ατού σήμερα στον κόσμο των αρνητικών επιτοκίων, στον οποίο οι αποδόσεις ομολόγων αξίας 15 τρισ. δολαρίων κινούνται υπό το μηδέν. Προσφέρουν πολύ ελκυστικές αποδόσεις συγκριτικά με τους υπόλοιπους τίτλους της Ευρωζώνης, χωρίς αυτό το «δώρο» να συνοδεύεται από φόβους των επενδυτών για κρίση. 

naftemporiki.gr