Skip to main content

To Πεκίνο θέλει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με Ουάσιγκτον

Η απόφαση του Αμερικανού πρόεδρου να αυξήσει τους δασμούς- υφιστάμενους και επαπειλούμενους- στις κινεζικές εισαγωγές δεν πτοεί το Πεκίνο, που επιμένει ότι είναι ανοιχτό και έτοιμο για διαπραγμάτευση.

Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης και κύριος διαπραγματευτής του Πεκίνου δήλωσε σήμερα έτοιμος να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με την Ουάσινγκτον για την επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας, παρά την επιδείνωση των εντάσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Είμαστε έτοιμοι να επιλύσουμε ήρεμα το πρόβλημα με διαβουλεύσεις και συνεργασία», δήλωσε σε ομιλία του ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χε, σύμφωνα με το περιοδικό Caixin. «Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου» η οποία δεν είναι καλή «ούτε για την Κίνα ούτε για τις Ηνωμένες Πολιτείες ούτε για τους λαούς του κόσμου», πρόσθεσε ο Λιου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις δύο κορυφαίες οικονομίες του πλανήτη εντάθηκε περαιτέρω την Παρασκευή, καθώς η Κίνα ανήγγειλε πως θα αυξήσει τους τελωνειακούς δαμούς για αμερικανικά προϊόντα που αντιπροσωπεύουν ετήσιες εισαγωγές 75 δισεκ. δολαρίων.

Η Ουάσινγκτον απάντησε αμέσως ανακοινώνοντας πιο μεγάλες αυξήσεις απ’ ό,τι προβλεπόταν των επιπλέον τελωνειακών δασμών στα κινεζικά προϊόντα, που πρόκειται να τεθούν σε ισχύ τον Σεπτέμβριο και μετά τον Δεκέμβριο.