Skip to main content

Δημόσιο χρέος: Μικρή πτώση στο δεύτερο τρίμηνο

Από την έντυπη έκδοση

Μείωση κατέγραψε το συνολικό δημόσιο χρέος στο β’ τρίμηνο του 2019 σε σχέση τόσο με το πρώτο τρίμηνο όσο και με τον Δεκέμβριο του 2018. Ωστόσο παραμένει σε υψηλά επίπεδα, τόσο ως ποσό όσο και ως ποσοστό του ΑΕΠ (κοντά στο 180%), ενώ η συντριπτική του πλειονότητα προέρχεται φυσικά από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, το ύψος του χρέους Κεντρικής Διοίκησης στο τέλος του περασμένου Ιουνίου διαμορφώθηκε στο ποσό των 356,55 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 1,14 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Μάρτιο και κατά 2,4 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2018. Διευκρινίζεται ότι τα στοιχεία αφορούν το Χρέος της Κεντρικής Διοίκησης, το οποίο διαφέρει από το Χρέος της Γενικής Κυβέρνησης (Χρέος κατά Μάαστριχτ), καθώς το χρέος σε όρους γενικής κυβέρνησης δεν περιλαμβάνει το ενδοκυβερνητικό χρέος και άλλα στοιχεία μικρότερης επίπτωσης.

Με το «μαξιλάρι»

Στο συνολικό ύψος του χρέους περιλαμβάνεται και το «μαξιλάρι» ασφαλείας που σχηματίστηκε από τα δάνεια του ESM προκειμένου να διευκολυνθεί η προσπάθεια της χώρας για την έξοδο στις αγορές, μετά τη λήξη του μνημονίου. Αποτέλεσμα είναι τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου στο τέλος του Ιουνίου να ανέρχονται σε 20,82 δισ. ευρώ, από 22,46 δισ. ευρώ στο τέλος του Μαρτίου. Όσο η χώρα ανακτά την πρόσβασή της στις αγορές ιδιαίτερα μετά την πτώση των επιτοκίων, περιορίζεται και ο ρόλος του «μαξιλαριού ασφαλείας».

Πάντως, ο ΟΔΔΗΧ διευκρινίζει ότι στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός αποθεματικού προσόδων από τις αγορές κεφαλαίου με υπόλοιπο 15,7 δισ. ευρώ στο τέλος του Ιουνίου. Μέχρι το 2070 Η διάρκεια του χρέους εκτείνεται πλέον μέχρι το 2070, μετά την επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων του ΕΜΣ, με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που εφαρμόστηκαν από τον περασμένο Απρίλιο.

Ειδικότερα, ο ΕΜΣ μετέθεσε χρονικά κατά 10 έτη τη λήξη των επιλέξιμων δανείων που έχει χορηγήσει ο EFSF, αυξάνοντας τη μεσοσταθμική διάρκεια του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης σε 21,08 έτη, από 18,06 έτη που ήταν προ της εφαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων.

Υπό κανονικές δημοσιονομικές συνθήκες, το Πρόγραμμα Σταθερότητας 2019 προβλέπει σταδιακή αποκλιμάκωση του λόγου του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ κατά την περίοδο 2019-2022, υπό τη θετική επίδραση των προβλεπόμενων πρωτογενών πλεονασμάτων, της βελτιούμενης ανάκαμψης της οικονομίας, καθώς και της εξυπηρέτησης χρέους από τα ταμειακά διαθέσιμα. Από τα αναλυτικά στοιχεία του ΟΔΔΗΧ προκύπτει ότι από τα 356,549 εκατ. ευρώ, που ήταν το συνολικό χρέος στις 30 Ιουνίου, ποσό 283.930 εκατ. ευρώ προέρχεται από δάνεια και 72.620 εκατ. ευρώ είναι τα ομόλογα και τα έντοκα γραμμάτια. Επίσης, από το σύνολο των δανείων, ποσό ύψους 252.147 εκατ. ευρώ προέρχεται από τα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα από τον Μηχανισμό Στήριξης (ΕΤΧΣ/ΕΜΣ/ΔΝΤ).

Η ονομαστική αξία των μακροπρόθεσμων ομολόγων που κυκλοφορούν στην αγορά ανέρχεται σε 57,37 δισ. ευρώ, ενώ 15,25 δισ. ευρώ είναι η αξία των εντόκων γραμματίων. [SID:12904943]