Από την έντυπη έκδοση
Της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]
Το «πράσινο φως» έδωσε χθες και επισήμως το συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας(ESM) στο νέο δανειοδοτικό πρόγραμμα προς την Ελλάδα, ύψους 86 δισ. ευρώ, αίροντας έτσι και το τελευταίο εμπόδιο για την εκταμίευση των πρώτων χρημάτων.
Η πρώτη δόση του προγράμματος ανέρχεται συνολικά στα 26 δισ. ευρώ, με άμεση εκταμίευση της πρώτης υποδόσης των 13 δισ. ευρώ σήμερα, ενώ παράλληλα «κλειδώνουν» δέκα δισ. ευρώ σε ειδικό λογαριασμό του ESM για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Το υπόλοιπο ποσό των τριών δισ. ευρώ της πρώτης δόσης θα εκταμιευθεί έως τον Νοέμβριο, όπως αναφέρεται στο σχετικό καταστατικό του Mηχανισμού για το νέο δανειοδοτικό πρόγραμμα προς την Ελλάδα.
Η συνολική χρηματοτότηση ανέρχεται έως και τα 86 δισ. ευρώ, με μέγιστη διάρκεια των δανείων στα 32,5 έτη και επιτόκιο κοντά στο 1%. Εκ του συνολικού ποσού, 25 δισ. ευρώ αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν.
Οπως διευκρίνισε αργά το βράδυ το υπουργείο Οικονομικών, από τα 13 δισ. ευρώ που εκταμιεύονται σήμερα, περίπου 12 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε ειδικό λογαριασμό αποπληρωμής του χρέους (ΕΚΤ, ΔΝΤ, δάνειο-γέφυρα) και σχεδόν 1 δισ. ευρώ θα διατεθεί στο Ελληνικό Δημόσιο, ποσό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Ο γενικός διευθυντής του ΕSM, Κλάους Ρέγκλιγκ, μετά την υπογραφή της νέας συμφωνίας δήλωσε ότι «αυτό το πρόγραμμα θα βοηθήσει την Ελλάδα να αλλάξει πορεία πλεύσης και να ακολουθήσει την επιτυχία των προηγούμενων χωρών που είχαν ακολουθήσει προγράμματα του ESM/EFSF».
Την υπογραφή της συμφωνίας χαιρέτισε και ο Γερούν Ντέισελμπλουμ, πρόεδρος του Eurogroup, αλλά και του συμβουλίου του ESM (που αποτελείται από τους 19 υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης).
«Αυτή η συμφωνία προσφέρει προοπτική για την ελληνική οικονομία και μια βάση για βιώσιμη ανάπτυξη. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να εφαρμόσει αυτό το πακέτο ευρέων μεταρρυθμίσεων με αποφασιστικότητα και θα παρακολουθούμε στενά αυτή τη διαδικασία. Οπως έχω ήδη πει, δεν θα είναι εύκολο. Είμαστε σίγουροι ότι στα επόμενα χρόνια θα συναντήσουμε προβλήματα, πιστεύω όμως ότι θα είμαστε σε θέση να τα αντιμετωπίσουμε», δήλωσε ο κ. Ντέισελμπλουμ.
Στο καταστατικό του ESM για το νέο ελληνικό πρόγραμμα υπάρχει και αναφορά για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
«Το ΔΝΤ αναμένεται να συμμετάσχει στο συνολικό πρόγραμμα (που έχει διάρκεια από τον Αύγουστο του 2015 έως τον Αύγουστο του 2018), αφότου οι Ευρωπαίοι πιστωτές υιοθετήσουν μέτρα ελάφρυνσης του χρέους», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με το καταστατικό, μέτρα ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα, με τη μορφή της παράτασης του χρόνου αποπληρωμής και τη μείωση των επιτοκίων των δανείων, θα εξετασθούν μετά την πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος, τον Οκτώβριο – Νοέμβριο.
Νωρίτερα, ο κ. Ντέισελμπλουμ είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ευρωζώνης και του ΔΝΤ για τη συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, επαναλαμβάνοντας όμως ότι οι κυβερνήσεις της Ζώνης του Ευρώ είναι αντίθετες σε νέα απομείωση του ελληνικού χρέους.
«Παρότι το ΔΝΤ θεωρεί ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και ενώ τα κράτη-μέλη της Ζώνης του Ευρώ είναι αντίθετα στο ενδεχόμενο “κουρέματος” θεωρώ ότι είμαστε σε θέση να καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό, με τη μορφή της μείωσης των επιτοκίων και της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων της Ελλάδας», δήλωσε ο κ. Ντέισελμπλουμ ενώπιον του ολλανδικού Κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με τον κ. Ντέισελμπλουμ, το Eurogroup είναι πεπεισμένο ότι το ελληνικό χρέος θα είναι βιώσιμο για τα επόμενα χρόνια μετά το πακέτο διάσωσης και τουλάχιστον έως το 2030.
«Το ΔΝΤ είναι πιο απαισιόδοξο από ό,τι εμείς, το δυσμενές τους σενάριο είναι δυσμενέστερο από το δικό μας, αλλά έχουμε έλθει σε συμφωνία για την προσέγγιση», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Εάν οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας είναι χειρότερες του αναμενομένου και η χώρα αντιμετωπίσει δυσκολίες στην αποπληρωμή των χρεών της, «τότε θα εξετάσουμε τη διάρκεια των δανείων. Αλλά αυτό δεν είναι προς το παρόν αναγκαίο», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ως απαραίτητη προϋπόθεση χαρακτήρισε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο ελληνικό πρόγραμμα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκαγκ Σόιμπλε.
«Για τη γερμανική κυβέρνηση είναι εκ των ων ουκ άνευ να παραμείνει στο τιμόνι το ΔΝΤ με την ιδιαίτερη εμπειρία του σε κρατικές κρίσεις χρέους», δήλωσε χθες ο κ. Σόιμπλε ενώπιον του γερμανικού Κοινοβουλίου.
Μπορεί το ΔΝΤ να αποφασίσει μόλις το φθινόπωρο, εντούτοις επί της αρχής έχει εκφράσει ήδη την πρόθεσή του να συμμετάσχει, όπως είπε.
Ο Β. Σόιμπλε υπογράμμισε ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μπορεί να διασφαλιστεί και χωρίς ένα νέο «κούρεμα». Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν περιορισμένα περιθώρια για μια περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.