Μόλις το 28% των οικονομολόγων, που μετείχαν σε έρευνα του πρακτορείου Bloomberg, προβλέπουν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα βελτιωθεί βραχυπρόθεσμα, έναντι 50% και 83% τον Ιούλιο και τον Μάρτιο, αντίστοιχα, όταν ξεκίνησε η εφαρμογή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Όπως σημειώνει το Bloomberg σε δημοσίευμά του, η ώθηση που έδωσε ο Μάριο Ντράγκι στην Ευρωζώνη με το πρόγραμμα αυτό, συνολικού ύψους 1 τρισ. ευρώ, δεν ήταν αρκετή για να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των οικονομολόγων.
Περισσότεροι από δύο στους τρεις οικονομολόγους εκτιμούν, σύμφωνα με την έρευνα, η οποία διενεργήθηκε πριν από την ανακοίνωση την Παρασκευή των στοιχείων για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης, ότι οι προοπτικές της οικονομίας στη ζώνη του ευρώ θα παραμείνουν αμετάβλητες.
Τα στοιχεία για το ΑΕΠ έδειξαν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 0,3% στο δεύτερο τρίμηνο του 2015 έναντι 0,4% σε κάθε ένα από τα δύο προηγούμενα τρίμηνα. Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία – οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής – κατέγραψαν ασθενέστερες από τις προβλεπόμενες επιδόσεις και η γαλλική ανάκαμψη ανακόπηκε για πρώτη φορά σε ένα έτος.
«Εξωγενείς παράγοντες, όπως η ώθηση από το φθηνό πετρέλαιο, η ισχυρή επίδοση των ΗΠΑ και η ενίσχυση του κλίματος μετά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης επέδρασαν ευνοϊκά και οι αρμόδιοι για την πολιτική θα ήλπιζαν για ένα δεύτερο τρίμηνο ισχυρής ανάπτυξης», δήλωσε οικονομολόγος του Center for Economics and Business Research στο Λονδίνο, προσθέτοντας: «Στο υπόλοιπο του έτους αναμένεται μία επιδείνωση των διεθνών συνθηκών, καθιστώντας απίθανο να δούμε μία βελτίωση στον τρέχοντα υποτονικό ευρωπαϊκό ρυθμό ανάπτυξης».
Πηγή: ΑΜΠΕ