Από την έντυπη έκδοση
Ενστάσεις και έντονη ενόχληση για ορισμένες διατάξεις που συμπεριλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας εκφράστηκαν εκ μέρους των ευρωπαϊκών θεσμών κατά την προχθεσινή συνεδρίαση το Euro Working Group στις Βρυξέλλες.
Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, βρέθηκε αντιμέτωπος με έντονη κριτική για το γεγονός ότι το πνεύμα πολλών από τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου έρχεται σε αντίθεση με τη λογική των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του μνημονίου ΙΙΙ.
Επιπλέον, οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών ήταν επικριτικοί με τις καθυστερήσεις που καταγράφονται τόσο στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου όσο και στην υλοποίηση προαπαιτούμενων δράσεων που εκκρεμούν, όπως είναι οι αλλαγές στο Δημόσιο, η εκκαθάριση των «κόκκινων» δανείων, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ο επανυπολογισμός των συντάξεων και οι αποκρατικοποιήσεις.
Τέλος, άνοιξαν και τη συζήτηση για την πρόσφατη καταδίκη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου για παράβαση καθήκοντος, υπόθεση η οποία θα απασχολήσει και το επικείμενο Eurogroup της 15ης Σεπτεμβρίου.
Πάντως, η καθυστέρηση στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, που αποτυπώθηκε και σε στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν προχθές από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, βάσει των οποίων οι υποχρεώσεις της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκαν κατά 343 εκατ. ευρώ μόνο τον Ιούλιο, δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση τον χρόνο εκταμίευσης της δεύτερης υπο-δόσης των 800 εκατ. ευρώ, ο οποίος έχει οριστεί για μετά το τέλος Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους.
Συγκεκριμένα, όπως διευκρίνισε αργά χθες βράδυ το υπουργείο Οικονομικών με σχετική ανακοίνωσή του, ο ήδη συμφωνηθείς μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών προγραμματισμός προβλέπει ότι «για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης θα πρέπει να έχουν εκκαθαριστεί ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ύψους 1,2 δισ. έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2017.
Η υποβολή των σχετικών στοιχείων και η αξιολόγησή τους από τους θεσμούς θα γίνει κατά τον Οκτώβριο 2017».
Επομένως, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η παραπάνω υποδόση δεν προβλέπεται με βάση τη συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, να εκταμιευθεί πριν από το τέλος Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους.
Σημειώνεται ότι στις 7 Ιουλίου ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ανέφερε επί λέξει ότι: «Μια επιπλέον εκταμίευση ύψους 800 εκατ. ευρώ για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών μπορεί να γίνει μετά την 1η Σεπτεμβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα σημειώσει σημαντική πρόοδο για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών».
Οι ενστάσεις για το εργασιακό νομοσχέδιο
Πριν καν ξεκινήσει η αποτίμηση της υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος, οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες επισήμαναν στην ελληνική πλευρά ότι συγκεκριμένες ρυθμίσεις του επίμαχου νομοσχεδίου δεν συνάδουν με τα όσα έχουν συμφωνηθεί πρόσφατα με την αναθεώρηση του μνημονίου ΙΙΙ. Πληροφορίες, μάλιστα, από ευρωπαϊκές πηγές επιμένουν ότι δεν άναψε κανένα «πράσινο φως» για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όπως διατεινόταν την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση.
Μια από τις περιπτώσεις που προκάλεσε την αντίδραση των ευρωπαϊκών θεσμών είναι το πλέγμα ρυθμίσεων για την αναζήτηση οφειλόμενων μισθών και την ακυρότητα περιπτώσεων ουσιαστικής μεταβολής των συμβάσεων εργασίας. Με δεδομένο ότι το νομοσχέδιο έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή και πρόκειται να τεθεί προς συζήτηση σήμερα στην Ολομέλεια, μένει να απαντηθεί αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει μονομερώς στην ψήφιση των διατάξεων για τις οποίες εκφράζουν αντιρρήσεις οι θεσμοί ή αν θα γίνουν διορθώσεις ή και απόσυρση επίμαχων εδαφίων, παραγράφων ή και ολόκληρων άρθρων.
Δεν συζητήθηκε το θέμα των τραπεζών
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το μείζον θέμα των τραπεζών και των απόψεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου περί ανάγκης για νέα ανακεφαλαιοποίηση ύψους τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ, δεν συζητήθηκε στο EWG. Ωστόσο, τόσο η ελληνική πλευρά όσο και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί -η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι το Ταμείο θα θέσει το θέμα στη διάρκεια της επικείμενης τρίτης αξιολόγησης.
Μετωπική Ευρωπαίων – ΔΝΤ για την ανακεφαλαιοποίηση
Η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Ανίτα Μπράιτχαρτ, η οποία ρωτήθηκε χθες στις Βρυξέλλες για το θέμα, δεν θέλησε μεν να προβεί σε κάποιο σχόλιο, επανέλαβε, ωστόσο, τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως και επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και ότι το θέμα προς αντιμετώπιση είναι το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων.
Τέλη Οκτωβρίου οι επικεφαλής στην Αθήνα
Εν τω μεταξύ, πληροφορίες επιβεβαιώνουν τα όσα έχει επισημάνει εδώ και τρεις εβδομάδες η «Ν» σχετικά με τη σημαντική καθυστέρηση με την οποία αναμένεται να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Βάσει των πληροφοριών αυτών, κατά τη συνεδρίαση του EWG δεν καθορίστηκε κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία διενέργειας της τρίτης αξιολόγησης, αλλά συμφωνήθηκε ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, δηλαδή έναν μήνα μετά τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει, βεβαίως, η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων έως τον Δεκέμβριο, αλλά πλέον ακόμα και οι συνήθως αισιόδοξοι παράγοντες των ευρωπαϊκών θεσμών θεωρούν ότι την Πρωτοχρονιά του 2018 δεν θα έχει ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση. Μάλιστα στις εκτιμήσεις τους δεν συνυπολογίζουν καν την καθυστέρηση που μπορεί να προκαλέσει η σκληρή στάση του ΔΝΤ, ειδικά στο πεδίο των τραπεζών.
Εκτός διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι οι επιτελείς των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. (EFC) άναψαν το αναμενόμενο «πράσινο φως» για την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος, μετά τη θετική εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η τελική απόφαση αναμένεται να επικυρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου σε επίπεδο πρέσβεων (COREPER).
Συνάντηση Τσακαλώτου, Χουλιαράκη με Μοσκοβισί
Χθες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης συναντήθηκαν με τον αρμόδιο για οικονομικά θέματα κοινοτικό επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί. Κατά τη συνάντηση, ο Ευρωπαίος επίτροπος ζήτησε την επιτάχυνση της υλοποίησης των προαπαιτούμενων μέτρων που καθυστερούν.
Ο Γάλλος επίτροπος προειδοποίησε τους Έλληνες συνομιλητές του ότι από εδώ και πέρα κάθε καθυστέρηση θέτει σε κίνδυνο τόσο τον χρόνο όσο και τον τρόπο με τον οποίο θα ολοκληρωθεί το ελληνικό πρόγραμμα μέσα στο 2018.
Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες ελληνικές πηγές των Βρυξελλών, η συνάντηση διήρκεσε περίπου δύο ώρες και η συζήτηση επικεντρώθηκε στα βήματα που πρέπει να γίνουν τον επόμενο χρόνο, δηλαδή έως τη λήξη του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Ειδικότερα, αντάλλαξαν απόψεις για το πώς θα προετοιμαστεί το έδαφος για την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές σε λιγότερο από ένα χρόνο από σήμερα. Εξάλλου, επί τάπητος τέθηκε το θέμα της τρίτης αξιολόγησης και τα χρονοδιαγράμματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν, με στόχο την ολοκλήρωσή της πριν από το τέλος του 2017.
Όσον αφορά την τρίτη αξιολόγηση, ελληνικές πηγές από τις Βρυξέλλες χαρακτήριζαν ως σημαντικότερα θέματα τον προϋπολογισμό του 2018 και ζητήματα που αφορούν τον «κοινωνικό φάκελο». Ωστόσο, οι ίδιες πηγές σχολίαζαν ότι υπάρχει πάντοτε ο αστάθμητος παράγοντας που δεν είναι άλλος από το ΔΝΤ. Συνολικά τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης είναι 95, αλλά κυρίως τεχνικής φύσεως, σημείωναν οι ίδιες πηγές. Από σήμερα ως τη λήξη του προγράμματος τα προαπαιτούμενα είναι 113, με το πλέον «ακανθώδες» αυτό των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς ο στόχος είναι 5,4 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ελληνικές πηγές από τις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι ο στόχος για το 2017 είναι χαμηλός, ενώ μεγαλύτερη προσπάθεια θα πρέπει να γίνει, σύμφωνα με τις συστάσεις της ΕΚΤ, εντός του 2018 και του 2019.
Αναφορικά με τη συνεδρίαση του EWG και το θέμα της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ, οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι δεν αναμενόταν πρόοδος, καθώς ακόμη δεν έχουν συγκεντρωθεί τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα χρήματα που έχει καταβάλει το υπουργείο Οικονομικών προς διάφορους φορείς έχουν αποπληρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ιδιωτικό τομέα. Η ελληνική πλευρά θα καταθέσει τα στοιχεία αυτά τις επόμενες εβδομάδες, προκειμένου να εγκριθεί η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ.
Αντικείμενο διαβουλεύσεων
Εξάλλου, ελληνικές πηγές διέψευσαν ότι στο EWG έγινε συζήτηση για το θέμα των εργασιακών, ούτε στον νόμο του υπουργείου Εσωτερικών, ούτε στον νόμο για την απλήρωτη εργασία, σημειώνοντας ωστόσο ότι το θέμα αυτό αποτελεί αντικείμενο διαβουλεύσεων. Τέλος, οι ίδιες πηγές παραδέχθηκαν ότι πράγματι υπάρχει δυσαρέσκεια από την πλευρά των Ευρωπαίων για το θέμα του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου.
Δημοκρατικό έλλειμμα στην Ευρωζώνη
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί (φωτογραφία) κατήγγειλε χθες ένα «ογκώδες δημοκρατικό έλλειμμα» στην Ευρωζώνη, η οποία οφείλει, σύμφωνα με τον ίδιο, να μεταρρυθμιστεί στη βάση προτάσεων που παρουσιάστηκαν τον Μάιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Υπάρχει ένα ογκώδες δημοκρατικό έλλειμμα. Δεν υπάρχει άλλος θεσμός (…) που να λαμβάνει τόσο σημαντικές αποφάσεις χωρίς να υπάρχει διαφάνεια (…), δημοκρατία ενώπιον ενός κοινοβουλίου. Αυτό δεν μπορεί να γίνεται πλέον» δήλωσε στη διάρκεια συνάντησής του με δημοσιογράφους.
«Οφείλουμε οπωσδήποτε να επιλύσουμε το ζήτημα της δημοκρατίας στους κόλπους της Ευρωζώνης», επέμεινε. Η εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης «είναι για μένα το ευρωπαϊκό εργοτάξιο των προσεχών μηνών» πρόσθεσε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στα τέλη Μαΐου προτάσεις για να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση της Ευρωζώνης. Ο πρόεδρός της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πρόκειται να προβεί σε νέες ανακοινώσεις κατά την ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης στις 13 Σεπτεμβρίου.
Μεταξύ των προτάσεων που προωθούνται είναι η συγχώνευση του ρόλου του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων (αυτή τη στιγμή τη θέση κατέχει ο Μοσκοβισί) με εκείνον του προέδρου του Eurogroup (του εκπροσώπου των 19 χωρών της Ευρωζώνης, που σήμερα είναι ο Ολλανδός Γερούν Ντέισελμπλουμ) και η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.
«Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έδειξε πρόσφατα πως είναι έτοιμος να επεκτείνει την κίνηση» υπέρ μιας επανίδρυσης της Ευρωζώνης «σε μια γραμμή πολύ κοντά σ’ αυτή της Κομισιόν, πολύ κοντά στη δική μου», υπογράμμισε ο Μοσκοβισί.
«Πιστεύω αληθινά πως μπορούμε να φθάσουμε σ’ έναν έξυπνο συμβιβασμό πάνω στα θέματα αυτά», ιδιαίτερα με τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, πρόσθεσε.
Θα τιναζόταν η Ευρώπη στον αέρα
«Ακόμη και στα τέλη του προηγούμενου χρόνου» ο Β. Σόιμπλε υποστήριζε σε συνάντησή μας πως «η Ελλάδα θα πρέπει να βγει από το ευρώ. Δόξα τω Θεώ τον εμποδίσατε εσείς και άλλοι να συνεχίσει να ακολουθεί αυτή την πολιτική. Σε διαφορετική περίπτωση θα τιναζόταν η Ευρώπη στον αέρα» είπε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (φωτογραφία) απευθυνόμενος στην καγκελάριο Μέρκελ στη χθεσινή τελευταία συνεδρίαση της γερμανικής βουλής πριν από τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, κατά την οποία έγινε ένας απολογισμός της θητείας της αλλά και μια έντονη προεκλογική αντιπαράθεση.
Οι εκπρόσωποι των Κ.Ο. αξιοποίησαν την ευκαιρία για να κάνουν έναν απολογισμό για την τελευταία τετραετία με λιγότερο ή περισσότερο προεκλογικούς τόνους. Εμμένοντας στη γραμμή που ακολουθεί στην προεκλογική περίοδο, η καγκελάριος Μέρκελ απέφυγε κάθε ένταση στην ομιλία της. Αντιθέτως, οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών άσκησαν έντονη κριτική στους Χριστιανοδημοκράτες.