Skip to main content

Έξοδος των δύο μεγαλύτερων ευρωπαϊκών αεροπορικών από το Ιράν

Αποχαιρετούν, προς το παρόν τουλάχιστον, το Ιράν οι δύο κορυφαίες αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης, ως αποτέλεσμα των αμερικανικών κυρώσεων στην Τεχεράνη. Πρόκειται για τη γαλλο- ολλανδική AirFrance- KLM και την IAG, μητρική της British Airways, ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τις ιρανικές δραστηριότητες, τονίζοντας πως δεν είναι πια «βιώσιμες». 

Η Air France θα τερματίσει το δρομολόγιο Παρίσι- Τεχεράνη στις 18 Σεπτεμβρίου. Η BA θα πραγματοποιήσει την τελευταία πτήση προς την ιρανική πρωτεύουσα στις 22 Σεπτεμβρίου. 

Η έξοδος των δύο αερομεταφορέρων έρχεται μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από την πολυμερή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και να επιβάλλει νέες κυρώσεις στην ισλαμική δημοκρατία. Έκτοτε αρκετές ακόμη ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων η γαλλική πετρελαιοβιομηχανία Total και η αυτοκινητοβιομηχανία PSA Group έχουν αποχωρήσει από τη χώρα. 

Χθες, Πέμπτη, και η γερμανική Siemens ανακοίνωσει ότι θα λάβει τα «κατάλληλα μέτρα» για να συμμορφωθεί με το νέο πλαίσιο για το Ιράν. 

Βερολίνο και Παρίσι είχαν προσπαθήσει να αποσπάσουν εξαίρεση των δικών τους και ευρύτερα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων από τις αμερικανικές κυρώσεις, αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε κατηγορηματικά κάτι τέτοιο. Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ήταν οι πρώτες, που είχαν επιστρέψει σε ιρανικό εδαφος, μετά την πολυμερή συμφωνία του 2015. 

naftemporiki.gr