Skip to main content

Τα αρνητικά επιτόκια διχάζουν τις κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη

Μια νέα αντιπαράθεση φαίνεται να έχει ξεσπάσει στην Ευρώπη, και αυτή τη φορά δεν αφορά το Brexit, αλλά τη χάραξη νομισματικής πολιτικής: Πόσο πιο χαμηλά μπορούν να μειωθούν τα επιτόκια; Η απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα φαίνεται να διχάζει δύο από τις σημαντικότερες κεντρικές τράπεζες της Γηραιάς Ηπείρου, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Αγγλίας.
Από τη μία πλευρά, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, ανέλαβε δράση για τη στήριξη της βρετανικής οικονομίας, μειώνοντας τα επιτόκια στο νέο ιστορικό ναδίρ του 0,25% και αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω μείωση εντός του έτους. Αυτό όμως που απέκλεισε κατηγορηματικά είναι ένα επιτόκιο κάτω από το μηδέν, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του ότι πρόκειται για αυτοκαταστροφική τακτική, καθώς οι τράπεζες δεν είναι σε θέση να μετακυλίσουν ένα αρνητικό επιτόκιο στους πελάτες τους και ίσως να μπουν στον πειρασμό να αυξήσουν τα επιτόκια χορηγήσεων, ώστε να προστατεύσουν το περιθώριο κέρδους.
Στον αντίποδα, η ΕΚΤ έχει ήδη μειώσει το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων σε αρνητικά επίπεδα(στο -0,4%), χωρίς να αποκλείει μεγαλύτερη μείωση. Σε πρόσφατη ομιλία του, ο Μπενουά Κερέ, αξιωματούχος της ΕΚΤ, υποστήριξε ότι παρά τα αρνητικά επιτόκια, οι καταθέσεις αυξάνονται, όπως και η πιστωτική επέκταση.