Skip to main content

Αργεντινή: Παραίτηση του υπουργού Οικονομικών έφερε η βουτιά του πέσο

Η βαριά ήττα του Μαουρίτσιο Μάκρι στις προκριματικές εκλογές της περασμένης Κυριακής και οι έντονες αναταράξεις στις αγορές, που ακολούθησαν, οδήγησαν στην παραίτηση του υπουργού Οικονομικών της Αργεντινής, Νικολάς Δουχόβνε. 

Με το πέσο να έχει χάσει πάνω από το 20% της αξίας του, το χρηματιστήριο να έχει κάνει βουτιά 30% και τον Μάκρι να κινδυνεύει με νέα βαρύτατη ήττα στις κανονικές εκλογές της 27ης Οκτωβρίου, η αλλαγή στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, που θα σηματοδοτήσει μία ευρύτερη στροφή πολιτικής κρίθηκε αναγκαία. 

Νέος υπουργός Οικονομικών θα είναι ο Ερνάν Λακούνσα, υπουργός Οικονομίας της επαρχίας του Μπουένος Άιρες και πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας. 

Σε επιστολή παραίτησής του ο Δουχόβνε τονίζει πως είναι «πεισμένος πως λόγω των περιστάσεων, η διαχείριση της κατάστασης καθιστά αναγκαία μια σημαντική ανανέωση στον οικονομικό τομέα». «Κάναμε και λάθη, είμαστε οι πρώτοι που το αναγνωρίζουμε», επισημαίνει. 

Υπενθυμίζεται ότι παρά τις μεταρρυθμίσεις Μάκρι και εν μέσω σκληρής λιτότητας, που επιβάλλει και το πρόγραμμα του ΔΝΤ, η οικονομία είναι σε ύφεση και ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί στο 40%. Το ποσοστό ανεργίας είναι στο 10,1%. 

Σε μία πρώτη αντίδραση στο αποτέλεσμα των προκριματικών εκλογών ο Μάκρι ανακοίνωσε την πλήρη κατάργηση του ΦΠΑ για όλα τα βασικά είδη διατροφής έως τον Δεκέμβριο. 

naftemporiki.gr