Skip to main content

Talk of the market: Η ΑΜΚ της Alpha Bank ψηλά στην ατζέντα της εβδομάδας

Άνοιξε σήμερα το βιβλίο προσφορών για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 800 εκατ. ευρώ της Alpha Bank. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου και ώρα 16.00. Καταγράφεται υψηλή ζήτηση, ενώ με επιβεβαιωμένη τη συμμετοχή βασικών και ειδικών μετόχων εκτιμάται ότι η προσφορά έχει ήδη καλυφθεί.

Οι νέες μετοχές ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ ανά μετοχή θα διατεθούν με ανώτατη τιμή διάθεσης 1,20 ευρώ μέσω της δημόσιας προσφοράς. Σημειώνεται ότι η αύξηση πραγματοποιείται με διεθνή προσφορά, που θα καλύψει το 80% της έκδοσης και δημόσια προσφορά στην Ελλάδα για το 20% αυτής.

Η ΑΜΚ της Alpha Bank βρίσκεται στο επίκεντρο των χρηματιστηριακών εξελίξεων σήμερα. Ο Γενικός Δείκτης άνοιξε στο πράσινο σήμερα ενώ σημειώνεται ότι την τελευταία εβδομάδα οι ελληνικές μετοχές δεν είχαν σαφή κατεύθυνση εν μέσω παγκόσμιων ανησυχιών για τον αυξανόμενο πληθωρισμό και την εξάπλωση της πιο επιθετικής μετάλλαξης του ιού “Δέλτα”. Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε συνολικά σε ποσοστό 0,24% ενώ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,15% σε εβδομαδιαία βάση. Η μέση αξία των συναλλαγών μόλις και μετά βίας ξεπέρασε τα 60 εκατ. ευρώ ενώ αξιοσημείωτη ήταν η μικτή εικόνα στις τράπεζες. 

Η Coca-Cola HBC AG ανακοίνωσε ότι η θυγατρική της CC Beverages Holdings II BV κατέληξε σε συμφωνία για την απόκτηση του 30% της ιταλικής εταιρείας καφέ Casa Del Caffè Vergnano SpA.

Σημειώνεται ότι στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ανακοινώθηκαν τα τελικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την εκτέλεση του προϋπολογισμού της κεντρικής κυβέρνησης σε τροποποιημένη βάση μετρητών. Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2021 ο προϋπολογισμός κατέγραψε έλλειμμα 10,8 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 9,769 δισ. ευρώ βάσει του εισαγωγικού του προϋπολογισμού 2021 και έλλειμμα 7,494 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο το 2020. Σε πρωτογενή βάση, ο προϋπολογισμός κατέγραψε έλλειμμα 8,139 δισ. ευρώ έναντι στόχου ελλείμματος 7,169 δισ. ευρώ και έλλειμμα 4,843 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2020. 

Εντωμεταξύ, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα δημοπρατήσει έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου 26 εβδομάδων στις 30 Ιουνίου, επιδιώκοντας να συγκεντρώσει έως και 1 δισ. ευρώ. Το ποσό που θα δημοπρατηθεί είναι 625 εκατ. ευρώ, ενώ μη ανταγωνιστικές προσφορές έως και 30% του ποσού της δημοπρασίας μπορούν να υποβληθούν κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας. Υπενθυμίζεται ότι το κόστος στην τελευταία ανάλογη δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε στις 2 Ιουνίου διαμορφώθηκε σε -0,36%.

Η Titan Cement International SA (εισηγμένη στα χρηματιστήρια Euronext Brussels, Χρηματιστήριο Αθηνών και Euronext Paris) ανακοίνωσε ότι μετά την ακύρωση 4.122.393 ιδίων μετοχών έλαβε γνωστοποιήσεις μεταβολής σημαντικών συμμετοχών. Σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι η ΕΔΥΒΕΜ (Ελληνικά Δομικά Υλικά Βιομηχανική Εμπορική Μεταφορική Εταιρεία ΛΙΜΙΤΕΔ) υπερέβη παθητικά το όριο του 15% και το Trust Neptune που ενεργεί στο όνομα του Λεωνίδα Κανελλόπουλου υπερέβη παθητικά το όριο του 5% και ελέγχουν αντίστοιχα 15,73% και 5,11%.

Η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΥΔΑΠ ενέκρινε τη διανομή 0,47 ευρώ ανά μετοχή (0,24 ευρώ με τη μορφή μερίσματος και 0,23 ευρώ με τη μορφή επιστροφής κεφαλαίου).

Την Παρασκευή, 25 Ιουνίου, έπεσαν οι υπογραφές για τη μεταβίβαση της Ελληνικό ΑΕ στη Lamda Development. Η συγκεκριμένη συναλλαγή σηματοδοτεί την εκκίνηση της μεγαλύτερης ιδιωτικής επένδυσης στη χώρα. Στο πλαίσιο της συναλλαγής καταβλήθηκε στο ελληνικό Δημόσιο μέρος του τιμήματος, ήτοι 300 εκατ. ευρώ, από το συνολικό τίμημα μεταβίβασης ύψους 915 εκατ. ευρώ καθώς και εγγυητική επιστολή, ποσού 347 εκατ. ευρώ. 

Σημαντική εκδήλωση για τη βιομηχανία της μόδας, η εβδομάδα μόδας της Αθήνας (Athens Χclusive Designers Week), που επιστρέφει σε ψηφιακή εκδοχή. Αρχίζει σήμερα, 28 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως τις 4 Ιουλίου ενώ θα είναι προσβάσιμη στο Lifo.gr. 

naftemporiki.gr