Skip to main content

EastMed: Πρόβλεψη για μέτρα προστασίας του αγωγού

Πρόβλεψη για λήψη μέτρων προστασίας και διασφάλισης του αγωγού φυσικού αερίου EastMed περιλαμβάνει σύμφωνα με αρμόδιες πηγές η Διακυβερνητική Συμφωνία για τον αγωγό που θα υπογραφεί το απόγευμα στο Ζάππειο, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η πρόβλεψη για την λήψη μέτρων προστασίας του αγωγού από τις συμβαλλόμενες χώρες περιλαμβάνεται στο άρθρο 10 της διακυβερνητικής συμφωνίας η οποία αναφέρεται ακόμη:

  • Στο ρυθμιστικό – αδειοδοτικό πλαίσιο για την διευκόλυνση του έργου και το κοινό φορολογικό πλαίσιο που θα το διέπει.
  • Στην προοπτική ένταξης και νέων κρατών σε αυτήν
  • Στην προοπτική μεταφοράς πρόσθετων ποσοτήτων φυσικού αερίου από υφιστάμενα ή και νέα κοιτάσματα στη διαδρομή που θα ανακαλυφθούν στο μέλλον. Σημειώνεται ότι η προκαταρκτική τεχνική μελέτη για τον αγωγό, σύμφωνα με την οποία το έργο είναι τεχνικά εφικτό και οικονομικά βιώσιμο, περιλαμβάνει και πρόβλεψη για μεταφορά ποσοτήτων φυσικού αερίου από κοιτάσματα νότια της Κρήτης, εφόσον ανακαλυφθούν.

Την διακυβερνητική συμφωνία θα υπογράψουν στις 18.30 οι αρμόδιοι υπουργοί για την Ενέργεια της Ελλάδας Κωστής Χατζηδάκης, του Ισραήλ Yuval Steinitz και της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης οι οποίοι νωρίτερα, στις 15.45, θα έχουν τριμερή συνάντηση στον χώρο του Ζαππείου.

Μιλώντας νωρίτερα στην τελετή υπογραφής του προσυμφώνου συνεργασίας (Letter of Intent) μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Energean Oil & Gas για την προμήθεια 2 δισ. κυβικών μέτρων αερίου ετησίως μέσω του αγωγού, ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε την κατασκευή του EastMed «έργο που ενδυναμώνει την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε.» και ενισχύει «την ειρήνη και τη συνεργασία στην νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Κατά την ομιλία του ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε την υπογραφή του προσυμφώνου ορόσημο για τη βιωσιμότητα του αγωγού, ενός έργου που – όπως είπε – έχει συχνά χαρακτηριστεί ως αγωγός-όνειρο από πολλούς αναλυτές, που θεωρούσαν αδύνατη την πραγματοποίησή του.

«Λυπάμαι που θα τους απογοητεύσουμε. Μπορεί ο αγωγός αυτός να είναι όνειρο για ορισμένους και εφιάλτης για κάποιους άλλους, αλλά σήμερα αποδεικνύεται ότι τίθενται οι βάσεις για την υλοποίησή του. Σήμερα δείχνουμε τόσο με αυτή τη συμφωνία όσο και με τη συμφωνία που θα υπογραφεί το απόγευμα στο Ζάππειο ότι έχουμε ένα όραμα συνεργασίας ανάμεσα σε κράτη και σε εταιρείες που συνασπίζονται για την υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου στη Ν.Α. Μεσόγειο και στην προώθηση της συνεργασίας ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα» υπογράμμισε. 

Για «σημαντικό ενεργειακό έργο, το οποίο έρχεται ως επιστέγασμα μιας πολύ ουσιαστικής τριμερούς συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και όχι μόνο» έκανε λόγο νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,κατά τη συνάντησή του με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στο Μέγαρο Μαξίμου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ