Skip to main content

Πρώτη κρούση στους θεσμούς για τα πλεονάσματα

Του Θάνου Τσίρου 
[email protected]

«Η συνεχιζόμενη τάση αποκλιμάκωσης του κόστους δανεισμού επηρεάζει θετικά τη βιωσιμότητα του χρέους και τις προσδοκίες της αγοράς». Αυτό αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, στην απαντητική του επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, θέτοντας με αυτόν τον τρόπο έμμεσα και την αναγκαιότητα να ανοίξει η συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα. 

Η απαντητική επιστολή της ελληνικής πλευράς απεστάλη στις Βρυξέλλες στις 19 Ιουλίου, τρεις ημέρες μετά την επιστολή της Κομισιόν στην Αθήνα για την παράταση του καθεστώτος της ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα για έξι μήνες ακόμη. Στην επιστολή της η ελληνική κυβέρνηση αναφέρει επίσης την αναγκαιότητα της μείωσης των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και την προσήλωση της ελληνικής πλευράς στην προώθηση εμβληματικών επενδύσεων και αποκρατικοποιήσεων αλλά και των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων. Στην επιστολή της η Κομισιόν είχε επισημάνει ότι «μεσοπρόθεσμα, η Ελλάδα χρειάζεται να συνεχίσει τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των πηγών ή των δυνητικών πηγών δυσκολιών και την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη στήριξη μιας ισχυρής και βιώσιμης οικονομικής ανάκαμψης, προκειμένου να ελαφρυνθούν οι κληροδοτημένες συνέπειες διαφόρων παραγόντων.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται η σοβαρή και παρατεταμένη ύφεση κατά τη διάρκεια της κρίσης, το μέγεθος της δανειακής επιβάρυνσης της Ελλάδας, οι ευπάθειες του χρηματοπιστωτικού της τομέα, η συνεχιζόμενη σχετικά έντονη αλληλεξάρτηση μεταξύ του χρηματοπιστωτικού τομέα και των ελληνικών δημόσιων οικονομικών, μεταξύ άλλων μέσω κρατικής ιδιοκτησίας, ο κίνδυνος μετάδοσης σοβαρών εντάσεων σε οποιονδήποτε από τους εν λόγω τομείς σε άλλα κράτη μέλη, καθώς και η έκθεση των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ στα ελληνικά κρατικά ομόλογα».