Skip to main content

Οι μέτοχοι «αποχώρησαν» τον πρόεδρο της Toshiba  

Οι μέτοχοι της Toshiba «εκθρόνισαν» τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας σε μια ιστορική ψηφοφορία που έφερε ένα από τα πιο διάσημα στελέχη της χώρας σε αχαρτογράφητα νερά, σηματοδοτώντας παράλληλα μια απόφαση ορόσημο για τον ακτιβισμό των επενδυτών στην Ιαπωνία.

Η απόφαση της Παρασκευής από τους μετόχους να καταψηφίσουν τον επαναδιορισμό του Οσάμου Ναγκαγιάμα ως προέδρου στην ετήσια συνάντηση χαρακτηρίστηκε από ορισμένους από τους μεγαλύτερους επενδυτές της Toshiba ως αναπόφευκτη συνέπεια της μακράς αποτυχίας της εταιρείας να καθιερώσει ένα μοντέλο καλύτερης διακυβέρνησης.

Η ψήφος κατά του προέδρου του συμβουλίου δεν ήταν απλά μια εξαιρετικά σπάνια κίνηση για έναν εταιρικό χώρο όπου το management είναι συνηθισμένο στην άκριτη υποστήριξη, αναφέρουν οι Financial Times. Ήταν επίσης ιδιαίτερα εντυπωσιακή καθώς έδειξε την έξοδο σε ένα ευρέως σεβαστό στέλεχος επιχειρήσεων.

Η ετήσια γενική συνέλευση πραγματοποιήθηκε έπειτα από την κυκλοφορία αυτό το μήνα μιας ανεξάρτητης έκθεσης σχετικά με τα γεγονότα γύρω από την ετήσια συνάντηση της Toshiba το 2020. Η έκθεση ισχυρίστηκε συμπαιγνία μεταξύ της εταιρείας και της κυβέρνησης της Ιαπωνίας για ανατροπή της δράσης των ακτιβιστών μετόχων.

Εκτός από την αποκάλυψη των επαφών μεταξύ της Toshiba και του υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των μετόχων, τα ευρήματα της έκθεσης έρχονταν σε αντίθεση με τις προσπάθειες της εταιρείας να διερευνήσει τους ισχυρισμούς σχετικά με τη γενική συνέλευση.

Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η γενική συνέλευση του 2020 δεν είχε διεξαχθεί δίκαια, ενώ η ίδια η έρευνα της Toshiba, υπό την επίβλεψη της ελεγκτικής επιτροπής της, δεν βρήκε στοιχεία για την πίεση της εταιρείας στους μετόχους.

Από τη δημοσίευσή του, το ανεξάρτητο έγγραφο χρησιμοποιήθηκε από επενδυτές και πληρεξούσιους συμβούλους ως λόγος για να καταψηφιστεί ο επαναδιορισμός του Ναγκαγιάμα, ο οποίος ήταν  πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου το προηγούμενο έτος και ήταν επικεφαλής της επιτροπής.

Ο Ναγκαγιάμα επιλέχθηκε στους ρόλους μετά τη γενική συνέλευση του 2020 και δεν επικρίθηκε στην ανεξάρτητη έκθεση, αλλά οι επενδυτές υποστήριξαν ότι πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνος για τον τρόπο διεξαγωγής της ίδιας της έρευνας της Toshiba.

Οι μέτοχοι απέρριψαν επίσης τον επαναδιορισμό στο διοικητικό συμβούλιο του Νομπογιούκι Κομπαγιάσι, άλλου μέλους της επιτροπής ελέγχου, στη συνεδρίαση, η οποία διήρκεσε δυόμισι ώρες

naftemporiki.gr