Skip to main content

Σε υψηλά εξαετίας ο χρυσός, εν μέσω πανικού στις αγορές

Οι ασιατικές αγορές μετοχών έζησαν τη χειρότερη συνεδρίαση από τις αρχές του έτους και οι ευρωπαϊκές έρχονται αντιμέτωπες με απώλειες της τάξης του 2%, καθώς εμπορικές και γεωπολιτικές εντάσεις τρομάζουν τους επενδυτές. Πέραν των ομολόγων το ρόλο του ως ασφαλούς καταφυγίου έχει ανακτήσει και ο χρυσός. 

Σήμερα η τιμή του πολύτιμου μέταλλου σκαρφάλωσε σε υψηλά άνω των έξι ετών. Συγκεκριμένα η τιμή σποτ στο Λονδίνο ενισχύεται 1,4% στα 1.460,11 δολάρια η ουγκιά, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2013. 

Αναλυτές εκτιμούν ότι το ράλι του χρυσού τις επόμενες ημέρες θα έχει συνέχεια, καθώς το διεθνές σκηνικό είναι εκρηκτικό.  Ο Τραμπ ετοιμάζει νέους δασμούς και το Πεκίνο απαντά με υποτίμηση του γιουάν, ο Τζόνσον «σπρώχνει« τη Βρετανία σε άτακτο Brexit, οι σχέσεις Ιράν- Δύσης επιδεινώνονται ραγδαία, οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ μαίνονται, Ιαπωνία και Ν. Κορέα μαλώνουν για αποζημιώσεις και δασμούς και η Ινδία ανακαλεί το ειδικό καθεστώς αυτονομίας του Κασμίρ. 

Επί χρόνια οι επενδυτές αψηφούσαν το γεωπολιτικό ρίσκο και εστίαζαν σε κάθε θετική είδηση. Τώρα με τις πολιτικές εξελίξεις να έχουν άμεσο αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία δεν μπορούν πια να κλείνουν τα μάτια. 

naftemporiki.gr