Skip to main content

Νέες πιέσεις στην Αργεντινή, βουτιά άνω του 3% για το πέσο

Στο επίκεντρο των διεθνών πιέσεων βρίσκεται εκ νέου η Αργεντινή, με το πέσο να υποχωρεί κατά 3,27% και το Χρηματιστήριο του Μπουένος Άιρες να διολισθαίνει κατά 1,44%.

Αιτία της νέας αναταραχής συνιστά τόσο η ευρύτερη κατάσταση στις αναδυόμενες αγορές, όσο κυρίως το σκάνδαλο διαφθοράς, το οποίο φέρεται να αγγίζει τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες της χώρας.

Την προηγούμενη εβδομάδα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας καταγγελίες σχετικά με τη δωροδοκία και τη διαφθορά κυβερνητικών αξιωματούχων από διάφορες κατασκευαστικές εταιρείες, την περίοδο 2005-2015.

Μέχρι στιγμής, στο πλαίσιο της διερεύνησης του σκανδάλου, οι αρχές έχουν προχωρήσει στη σύλληψη πάνω από 12 ατόμων.

«Το νέο σκάνδαλο διαφθοράς ήρθε για να προστεθεί στην αβεβαιότητα γύρω από την Αργεντινή» σχολίασε ο Κρίστιαν Ρέος, αναλυτής της Allaria Ledesma.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο οίκος Moody’s χαρακτήρισε την υπόθεση ως «credit negative» για την αξιολόγηση της Αργεντινής αλλά και των μεγαλύτερων εταιρειών της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σκάνδαλο φέρεται να εμπλέκεται και η πρώην πρόεδρος, Κριστίνα Φερνάντεζ, η οποία σύμφωνα με καταθέσεις, πίεζε τις κατασκευαστικές να δώσουν χρήματα, με αντάλλαγμα δημόσιες συμβάσεις έργων.

Στο μεταξύ η κατάσταση επιδεινώνεται και από την τουρκική αναταραχή, η οποία «στέλνει» τους επενδυτές σε ασφαλέστερα καταφύγια, όπως το γεν και τα αμερικανικά ομόλογα, πλήττοντας ως εκ τούτου το σύνολο των αναδυόμενων χωρών.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters