Skip to main content

Talk of the market: Οι ειδήσεις από τις γενικές συνελεύσεις δίνουν τον τόνο

Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της ΤτΕ το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2021 σημείωσε έλλειμμα 4,817 δισ. ευρώ σε σύγκριση με έλλειμμα 4,709 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι. Τον Απρίλιο, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 2,079 δισ. ευρώ σε σύγκριση με έλλειμμα 1,146 δισ. ευρώ τον ίδιο μήνα πέρυσι, λόγω της σημαντικής αύξησης των εισαγωγών.

Με θετικό πρόσημο άνοιξε σήμερα το χρηματιστήριο. Οι ειδήσεις από τις γενικές συνελεύσεις που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο δίνουν τον τόνο. Την τελευταία εβδομάδα ένα από τα σημαντικά νέα ήταν η έγκριση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank ύψους 800 εκατ. ευρώ. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 2,2% και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 2,7% σε εβδομαδιαία βάση, με τη μέση αξία των συναλλαγών να ενισχύεται ελαφρώς στα 76 εκατ. ευρώ από τα 70 εκατ. ευρώ που ήταν μία εβδομάδα νωρίτερα. 

Για τη νέα εβδομάδα έχουν προγραμματιστεί γενικές συνελεύσεις μεταξύ άλλων από την Τράπεζα Πειραιώς, τη ΔΕΗ, την Motor Oil, την Eλλάκτωρ, την Τέρνα Ενεργειακή και την Coca-Cola HBC.

Σε ενημέρωση που παρείχε προς τους μετόχους της Fourlis ο Διευθύνων Σύμβουλος της Fourlis Holdings, Απόστολος Πεταλάς, είπε την περασμένη εβδομάδα ότι οι αυξήσεις των τιμών των εμπορευμάτων και των ναύλων θα έχουν πολύ μικρό αντίκτυπο στον όμιλο. Πρόσθεσε ότι η InterIKEA έχει διαβεβαιώσει τη διοίκηση ότι η επίδραση των υψηλότερων τιμών των πρώτων υλών θα είναι μικρή για την δραστηριότητα της IKEA τους επόμενους 18 μήνες, ενώ προς το παρόν δεν υπάρχουν αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική.

Η Piraeus Financial Holding πραγματοποιεί γενική συνέλευση με θέματα μεταξύ άλλων την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων, την έγκριση πολιτικής αμοιβών και αποζημιώσεων λόγω αποχώρησης, την μείωση σε είδος του μετοχικού κεφαλαίου με μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής κατά 0,05 ευρώ, με σκοπό την περιέλευση στους μετόχους αντίστοιχων μετοχών της Phoenix Vega Mezz Ltd.

Στην γενική συνέλευση της Coca Cola HBC στο επίκεντρο θα τεθεί η έγκριση του προτεινόμενου μερίσματος 0,64 ευρώ ανά μετοχή που διαμορφώνει μια μερισματική απόδοση με βάση την τιμή κλεισίματος της Παρασκευής 2,1%.

Στις 28 Ιουνίου έχει οριστεί η ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος στο μέρισμα της ΕΥΑΘ, ύψους 0,223 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2020. Μετά την παρακράτηση φόρου με συντελεστή 5%, το καθαρό μέρισμα διαμορφώνεται σε 0,21185 ευρώ ανά μετοχή. Ως ημερομηνία προσδιορισμού των δικαιούχων του μερίσματος, (record date) όσων είναι εγγεγραμμένοι στο ΣΑΤ, ορίστηκε η 29η Ιουνίου και ως ημερομηνία έναρξης πληρωμής του μερίσματος ορίσθηκε η 5η Ιουλίου από την πληρώτρια τράπεζα Eurobank.

Χωρίς το μέρισμα θα διαπραγματεύονται από αύριο οι μετοχές της Quest Holdings. Το μέρισμα είναι 0,30 ευρώ ανά μετοχή και η πληρωμή του καθαρού ποσού ύψους 0,285 ευρώ ανά μετοχή έχει προσδιοριστεί να αρχίσει στις 28 Ιουνίου. 

H Space Hellas, ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους λύσεων Cloud, Microsoft Gold Partner στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, ανακοίνωσε μια σημαντική διάκριση που απέσπασε, την Microsoft Advanced Specialization σε “Linux and Open Source Databases Migration to Azure”. Πρακτικά, όπως εξηγεί η εταιρεία σε ανακοίνωσή της, η διάκριση καθιστά τη Space Hellas τον μοναδικό συνεργάτη της Microsoft στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα και την κατατάσσει ανάμεσα στις 17 κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως που πληρούν τα αυστηρά κριτήρια της συγκεκριμένης πιστοποίησης.

naftemporiki.gr