Skip to main content

Market Beat: Η απουσία «καταλύτη» δίνει στη διεθνή τάση σημαντικό ρόλο

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η αγορά της Αθήνας κινείται στις περισσότερες των περιπτώσεων με χαμηλούς ρυθμούς συναλλαγών, αφομοιώνοντας την αίσθηση πως η μέρα ορόσημο της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια δεν σημαίνει τίποτε για τους θεσμικούς.

Οι ξένες αγορές κινήθηκαν με τα ακόλουθα δεδομένα από τη ροή των ειδήσεων:

* Γερμανία και Κίνα υπερασπίζονται το δικαίωμα να έχουν εμπορικές σχέσεις με το Ιράν, μετά από τις απειλές από τις ΗΠΑ.

* Τα futures της Wall Street ειδοποιούν για επίπεδο άνοιγμα, καθώς οι φόβοι από την ένταση στο εμπόριο αντισταθμίζουν τα ισχυρά κέρδη που ανακοινώνουν οι εισηγμένες.

* Οι εξαγωγές από την Κίνα επιταχύνθηκαν ακόμα και όταν ο Πρόεδρος Τραμπ κλιμακώνει τον εμπορικό πόλεμο.

* Η Κίνα ανακοινώνει μέτρα στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας στο εσωτερικό της και απαντά με δασμούς στους δασμούς από ΗΠΑ.

* Η απειλή από ΗΠΑ για κυρώσεις στη Ρωσία, πληγώνει τις ρωσικές Τράπεζες και το ρούβλι.

* Η Γερμανία χαμηλώνει στο 15% (από 25%) το ποσοστό κτήσης σε Γερμανική εταιρία, από ξένους επενδυτές, για να ελέγχει ενδελεχώς το ποιόν και τις προθέσεις του αγοραστή.

* Η Ιταλική κυβέρνηση στα πλαίσια της δηλωμένης αντι-συμβατικότητάς της, κατά τον σχεδιασμό του προϋπολογισμού φέρνει στο προσκήνιο θέματα που απειλούν την ισχύ του ευρώ. Θέλουν άμεσα αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των ελλειμμάτων, ώστε να περάσουν φορολογικές μειώσεις για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών.

Οι αγορές του ευρώ παραπάτησαν. Η απουσία σημαντικών εξελίξεων καθιστά τις αρνητικές εκπλήξεις (αλά Ιταλικά) περισσότερο επιβλαβείς.

Συνεπώς οι bond vigilantes παραμονεύουν, σε κάθε περίπτωση για κάθε χώρα που θεωρούν πως ξεφεύγει δημοσιονομικά. Για την ώρα, μετά από το σοκ που υπέστησαν πρόσφατα τα ομόλογα της περιφέρειας του ευρώ πάλι από Ιταλικές προκλήσεις, οι αποδόσεις των ελληνικών αναφοράς εμφανίζουν μικρό εύρος ημερήσιας διακύμανσης γύρω από το 4%.

Φέτος έχουν κατώτερο τελευταίων 12 μηνών το 3,65% αλλά ανώτερο το 5,80%, σύμφωνα με το Bloomberg, και χθες διακυμάνθηκαν ανάμεσα στο 3,98% και 4,02% κλείνοντας στο 4%. Μια ανάλογη στενή διακύμανση καταφέρνουν να ορίζουν οι θεσμικοί για τους βασικούς δείκτες του ΧΑ. Στην πραγματικότητα έχουν επιλέξει την μέγιστη δυνατή συντήρηση των επιπέδων στα οποία βρήκε την αγορά η είδηση πως είναι βέβαιο ότι θα ολοκληρωθεί το τρίτο πρόγραμμα στήριξης.

Με εύρος διακύμανσης κάτω των 2 μονάδων για τον ΓΔ, οι θεσμικοί χθες, στο πρώτο μισάωρο, έδειξαν τις προθέσεις τους, προκαλώντας τζίρο 1 εκατ. και οριακές μεταβολές στους δείκτες. Εικόνα ίδια και απαράλλακτη με αυτή των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Η ισορροπία ανοδικών πτωτικών ήταν στο 27-27 και η μεταβολή του τραπεζικού δείκτη άλλαζε πρόσημο εύκολα. Ενώ μετοχές κλειδιά για την τάση των ημερών, όπως ΟΤΕ και ΕΕΕ, με τις απώλειές τους, επιβάρυναν την πορεία των βασικών δεικτών. Το θετικότερο

μήνυμα ερχόταν από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Το μήνυμα από το ταμπλό συνολικά ήταν: Ετοιμαστείτε για μια ράθυμη διαπραγμάτευση.

Στις 15:10 είχαμε πλήρη επιβεβαίωση των χαμηλών ρυθμών. Αφού ο τζίρος, που στις 17:00 ανήλθε στα 12,940 εκατ. ευρώ, είχε πιάσει μόλις τα 7,6. Ευτυχώς, χωρίς προσυμφωνημένες συναλλαγές, ο ΓΔ ήταν οριακά πάνω από τις 760 μονάδες. Την επιβάρυνση των βασικών δεικτών προκαλούσαν οι απώλειες των ΦΡΛΚ, ΕΧΑΕ, ΓΡΙΒ, ΤΕΝΕΡΓ που έχαναν πάνω από -1%. Τρεις τραπεζικές στις τέσσερις του 25άρη είχαν πτώση, σε αντίθεση με τη δεύτερη στην κατάταξη με βάση την άνοδο ΕΥΡΩΒ, στις 15:15. Πρώτος σε κέρδη ο ΟΠΑΠ στο +0,95% ο δε βαρύτατος ΟΤΕ εμφάνιζε μικρά κέρδη +0,27%. Η εικόνα αυτή ως το κλείσιμο δεν άλλαξε.

Μια σειρά παρατηρήσεων από την πλευρά πολλών εξεχόντων ιθυνόντων στην Ευρώπη αλλά και από το ΔΝΤ κάνει πιθανά τους θεσμικούς επιφυλακτικότερους καθώς αφορούν στην πιθανότητα παρέκκλισης από τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Αυτή θα θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας. Ο ΓΔ από τον Μάιο κινείται μεταξύ των 740 και 800 μονάδων ενώ από τα μέσα Ιουνίου ως σήμερα έχει εύρος διακύμανσης από τις 745 ως τις 780 μονάδες. Ενώ από τις 18/7 που έκλεισε πάνω από τις 773 το χαμηλότερο κλείσιμο είναι κοντά στις 750. Με διακύμανση επί ένα σχεδόν μήνα εύρους λιγότερο από 25 μονάδες είναι δικαιολογημένη μια ημερήσια διακύμανση κοντά στις 5 μονάδες στις συνόδους του Αυγούστου. Κάτι τέτοιο σε συνδυασμό με το χαμηλό ενδιαφέρον για συναλλαγές κάνει εύκολη τη διαχείριση των ημερήσιων μεταβολών από τους ισχυρούς θεσμικούς.

Για την ώρα το καλοκαίρι «χρησιμοποιείται» για να γίνουν συγκεκριμένες κινήσεις από συγκεκριμένες μετοχικές αξίες, που χαίρουν εκτίμησης στους κύκλους των θεσμικών.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Με μικτά πρόσημα έκλεισε η Wall Street παράλληλα με την κλιμάκωση της έντασης στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας. O Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,18% ή 45 μονάδων στις 25.583,75, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,03% στις 2.857,70 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,06% στις 7.888,33 μονάδες.

Στον Dow Jones , τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των McDonalds (+1,7%) και Pfizer (+1,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Walt Disney (-2%) και Caterpillar (-1,7%).

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το εμπόριο (USTR) γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να επιβάλλει από την 23η Αυγούστου τελωνειακούς δασμούς 25% σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα συνολικής αξίας 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε αντίποινα για τις «δόλιες εμπορικές πρακτικές»που προσάπτει στην Κίνα.

Από την πλευρά του το Πεκίνο αφού χαρακτήρισε παράλογους τους νέους δασμούς, προχώρησε σε αντίμετρα. Συγκεκριμένα, επέβαλε δασμούς 25% σε αμερικανικές εισαγωγές αξίας 16 δις δολαρίων.

Απογοήτευσαν τα αποτελέσματα β’ τριμήνου της Walt Disney. Επιπλέον, η μετοχή της Tesla υποχώρησε 2,5% μετά το ράλι της Τρίτης.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI «βούλιαξε» 3,2% στα 66,94 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,2% στα 1.221 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1615 από 1,1599 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά μία μονάδα βάσης στο 2,96%.

ΕΥΡΩΠΗ

Ανοδικά κινήθηκε το βρετανικό χρηματιστήριο καθώς οι επενδυτές αντιμετώπισαν θετικά την πτώση της στερλίνας σε χαμηλό έτους έναντι του δολαρίου και σε χαμηλό 10 μηνών έναντι του ευρώ. Παράλληλα στο επίκεντρο του επενδυτικούς ενδιαφέροντος βρέθηκαν και τα εταιρικά αποτελέσματα.

Στα χρηματιστήρια γενικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,2% στις 389,69 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο +0,75% στις 7.776,65 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,12% στις 12.633,54 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,35% στις 5.501,90 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,26% στις 9.747,10 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 0,29% στις 21.790,30 μονάδες.

Η ABN AMRO ανακοίνωσε πτώση 29% στα καθαρά κέρδη β’ τριμήνου. Η Munich Re γνωστοποίησε πτώση στα καθαρά κέρδη β’ τριμήνου, επιβεβαίωσε ωστόσο τον στόχο κερδοφορίας για το 2018 στα 2,1 δις ευρώ, έως 2,5.

ΧΑ

Οι πιέσεις στις αγορές του ευρώ μείωσαν τον τζίρο και τις θετικές προσδοκίες

Στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών κίνηση κυρίως σε αρνητικό πεδίο. Σήμερα οι θεσμικοί πέτυχαν εύκολα τελικά, αρνητική μεταβολή αφού σταμάτησαν τις προσπάθειες οι αγοραστές στην τελευταία ώρα της συνόδου. Κινήθηκαν συνεπώς αμφότεροι πτωτικά σχεδόν μόνιμα και για μικρά διαστήματα διάρκεια της συνόδου με θετικό πρόσημο μιας οριακής μεταβολής, αλλά με ενδιάμεση αμφισβήτηση της τάσης.

Οι θεσμικοί που ενδιαφέρθηκαν, οδήγησαν τον ΓΔ στην αρχή σε αρνητικό πεδίο, αφού ο ΓΔ άνοιξε στις 760,97 με προηγούμενο κλείσιμο στις 761,29 ήτοι με οριακό χάσμα 0,32 μονάδων. Τελικά φάνηκε αμέσως μετά και πριν συμπληρωθούν 30 λεπτά διαπραγμάτευσης (10:52) πως το μέγιστο θα ήταν πάνω από τις 761 μονάδες οριακά τελικά ορίστηκε στις 761,65 από 763,85 την Τρίτη. Το ελάχιστο ήταν οι 757,10 από 758,28 την προηγούμενη και ήρθε στις 16:58 σαν αποτέλεσμα σταθερών πιέσεων από τις 14:42. Ο ΓΔ, στις 17:00 κατάφερε να σταματήσει στις 759,99. Τη σύνοδο σφράγισε το πολύ χαμηλότερο της προηγούμενης συνόδου συναλλακτικό ενδιαφέρον. Η δε εμφάνιση απωλειών μετά τις δημοπρασίες δεν ήταν σε συμφωνία με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Αφού η απόδοση έμεινε κάτω από το 4,00%.

Ήταν σύνοδος με εναλλαγές στην κυριαρχία των αγοραστών. Η ισχύς των τελευταίων μέτρησε σε αρκετά διαστήματα του πρώτου μέρους και λιγότερο στο δεύτερο. Το ελάχιστο στις 757 μονάδες, ήταν 22 μονάδες πάνω από το ελάχιστο τρέχοντος έτους,

στις 735 μονάδες χονδρικά. Η κίνηση στην αγορά εξελίχθηκε με καθαρά πτωτική δυναμική στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που δεν άλλαξε σε επίπεδο μεταβολών όταν διαπιστώθηκε πως οι αγορές μετοχών των ΗΠΑ εμφάνισαν πτωτική έναρξη. Έξω όπως και εδώ, υπολογίσανε το άνοιγμα των αγορών στις ΗΠΑ. Οι δημοπρασίες έκλεισαν τον ΓΔ στις 758,04 μονάδες που ήταν 0,9 πάνω από το ελάχιστο της ημερήσιας διακύμανσής του και 3,6 μονάδες κάτω από το ανώτερο.

Ήταν μια σύνοδος με μικρό εύρος διακύμανσης αντίστοιχο της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 53,737 από 54,095 δις ευρώ. Πέντε blue chip δεν υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις, ΟΠΑΠ +0,84%, ΕΥΡΩΒ +0,59%, ΑΡΑΙΓ +0,48%, ΟΤΕ +0,36%, και ΓΕΚΤΕΡΝΑ +0,19%, ενώ 16 μετοχές του 25άρη ήταν καθοδικές.

Μέτρησαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-0,71% από +0,12%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -0,43% από -0,54%, την ΕΤΕ στο -2,26% από -0,29%, ΕΥΡΩΒ +0,59% από +1,19% και την ΠΕΙΡ στο -1,12% από +1,05%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή +0,48% από -0,27%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip χειροτέρεψε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (5 από 17) blue chip έναντι των καθοδικών (16 από 6) και τέσσερα ΕΛΠΕ ΛΑΜΔΑ ΣΑΡ και ΤΙΤΚ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,43% και έφθασε στις 758,04 από 761,29 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2009,92 από 2018,85 μονάδες με μεταβολή -0,44%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη προς τα πάνω, και το κλείσιμο ήταν πιο κοντά στο κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσης τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 14,265 από 51,455 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,601 από 35,054 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 11,364 από 15,068 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,560 από 0,942 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 27 από 56 των καθοδικών 50 από 37 7 και 32 από 24 ήταν σταθερές.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Επιμένουν στις ελαφρά αισιόδοξες προσδοκίες

Στη τρίτη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν πτωτική δυναμική στον 25άρη. Εκτός των 30 πρώτων λεπτών ήταν σχεδόν μόνιμα σε αρνητικό πεδίο. Τιμή ανοίγματος ήταν οι 2017,49 μονάδες, με καθοδικό χάσμα 1,36 μονάδων. Το μέγιστο μέρας εμφανίστηκε από τις 10:32 και ήταν στις 2020,57 μονάδες. Από τις 11:00 ως τις 16:00 κινήθηκε μεταξύ 2015 και 2018 μονάδων. Μετά τις 16:02 ακολούθησαν πιέσεις και το ελάχιστο μέρας, εμφανίστηκε στις 16:56, ήταν οι 2006,55 μονάδες. Το κλείσιμο έγινε στις 2009,92 με μεταβολή -0,44%. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 7,778 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ λήξης Αυγούστου, άλλαξαν χέρια 1061 συμβόλαια με ανώτερο τις 2022,50, κατώτερο τις 2009,25 με τελευταίες πράξεις στις 2013,75 μονάδες. Εμφανίστηκε όγκος 521 ΣΜΕ για τη σειρά Σεπτεμβρίου με ανώτερο τις 2022,00 μονάδες, κατώτερο τις 2010,50 και τελευταίες πράξεις στις 2016,00. Οι ανοικτές θέσεις για την κυρίαρχη σειρά, ήταν 7867 από 7981 ΣΜΕ και της επόμενης σειράς ανήλθαν σε 454 από 238 ΣΜΕ.

Στα calls λήξης Αυγούστου το συναλλακτικό ενδιαφέρον έφερε 7 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης στις 1950 και 1975 μονάδες αλλά για τη σειρά Σεπτεμβρίου ήταν 80 για τιμή εξάσκησης τις 2050 και 2100 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης για τη κυρίαρχη σειρά ( Αυγούστου) ο όγκος ήταν 20 συμβόλαια όλα για τιμή εξάσκησης τις 2000 μονάδες. Αλλά για την επόμενη διακινήθηκαν 71 για τιμή εξάσκησης τις 1925 και τις 1975 μονάδες.

Σήμερα

Το ράλι των χρηματιστηρίων της Κίνας βοηθά στη σταθεροποίηση του επενδυτικού φρονήματος, που κλονίστηκε από τη δυναμική που απέκτησαν τα ρωσικά ρούβλια

Οι ασιατικές αγορές μετοχών βρήκαν υποστήριξη σήμερα Πέμπτη, από το ράλι στις κινεζικές μετοχές. Αυτό βοήθησε να αντισταθμιστεί η αρνητική εντύπωση από την τελευταία κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου της Κίνας, ενώ το ρούβλι της Ρωσίας υποχώρησε καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλλαν νέες κυρώσεις στη χώρα.

Τα blue chip της Σαγκάης σημείωσαν άνοδο 2,3%, εν μέσω συζητήσεων για ενδεχόμενη κυβερνητική στήριξη προς τις εγχώριες εταιρείες τεχνολογίας, η οποία θα σηματοδοτήσει το τελευταίο σε μια σειρά μέτρων ενίσχυσης της ανάπτυξης που ξεκίνησε το Πεκίνο καθώς επιδεινώνεται η εμπορική διαφωνία. Οι ελπίδες για περισσότερες κινεζικές δαπάνες υποδομής στήριξαν επίσης τους βιομηχανικές Πρώτες Ύλες, συμπεριλαμβανομένων του σιδηρομεταλλεύματος και του χαλκού.

Τα κέρδη στις κινεζικές μετοχές βοήθησαν τον ευρύτερο δείκτη MSCI Asia-Pacific εκτός από την Ιαπωνία να αποκαταστήσει τις πρώτες απώλειες για να σκαρφαλώσει κατά +0,5%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας εξακολουθεί να υποχωρεί στις 08:20 οριακά αν και έχανε -0,3%, επιβαρυμένος από μια κάμψη σοκ στις βασικές παραγγελίες μηχανημάτων.

Οι μετοχές της Mazda Motor Corp, της Suzuki Motor Corp και της Yamaha Motor Co έπεσαν επίσης από την είδηση πως απέτυχαν στον έλεγχο που πραγματοποίησαν για την οικονομία καυσίμου και επί των εκπομπών καυσαερίων στα οχήματα τους.

Η Ιαπωνία θα προσπαθήσει να αποφύγει τις απότομες χρεώσεις στις εξαγωγές αυτοκινήτων της και να αποτρέψει τις αιτήσεις των ΗΠΑ για νέα συμφωνία επί του ελευθέρου εμπορίου στις συνομιλίες στην Ουάσινγκτον.

Την Πέμπτη, ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Κίνας δήλωσε ότι η χώρα πρέπει να αντιδράσει στους δασμούς των ΗΠΑ και ότι το Πεκίνο είχε την δυνατότητα να προστατεύσει τα δικά του συμφέροντα καθώς και τα μέσα για να το πράξουν.