Από την έντυπη έκδοση
Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]
Στο ζενίθ έχει φτάσει η προσπάθεια των τραπεζών για τιτλοποιήσεις και πωλήσεις δανείων λίγο πριν εγκριθεί το πρώτο συστημικό σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια. Η έγκριση του σχεδίου αυτού αναμένεται με διαδικασίες fast track τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η συστημική λύση -τουλάχιστον η μία- βρίσκεται πολύ κοντά ως προς την έγκρισή της από την DG Comp και αυτό θα βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων από την πλευρά των τραπεζών.
Ωστόσο, στο όχημα ειδικού σκοπού αναμένεται να οδηγηθούν δάνεια των οποίων η ανάκτηση θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη, ενώ για τα υπόλοιπα χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων προκρίνονται διαφορετικές λύσεις.
Neptune και Orion
Έτσι τις 2 Αυγούστου αναμένεται να κατατεθούν οι μη δεσμευτικές προσφορές για το προς πώληση από την Alpha Bank χαρτοφυλάκιο με ενυπόθηκα εταιρικά δάνεια, NPEs μικτής λογιστικής αξίας 1,8 δισ. ευρώ. Εκτιμάται πως για το χαρτοφυλάκιο αυτό θα ενδιαφερθούν μεγάλα ονόματα όπως Elliott, Bain, Fortress, Lone Star, Cerberus, Apollo.
Τα παραπάνω δάνεια έχουν χορηγηθεί σε περίπου 1.100 -μικρομεσαίες- επιχειρήσεις και φέρουν καλύμματα ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για περίπου 4.000 ακίνητα.
Οι δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να κατατεθούν το φθινόπωρο και το project θα κλείσει οπωσδήποτε πριν από το τέλος του έτους.
Το εν λόγω εγχείρημα αποτελεί το πρώτο, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλα, αφού η τράπεζα έχει θέσει ως στόχο να μειώσει τα NPEs, φέτος, κατά τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ. Πέραν του προαναφερόμενου project Neptune, η Alpha Bank προετοιμάζει τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων – το σχέδιο ονομάζεται Orion και είναι μικτής λογιστικής αξίας 2 δισ. ευρώ. Πριν από μερικές ημέρες ολοκληρώθηκε η περίοδος υπογραφής συμβάσεων εμπιστευτικότητας και άνοιξε το εικονικό Data Room για την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων, ονομαστικής αξίας περίπου 1,9 δισ. ευρώ.
Το προς τιτλοποίηση χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει περίπου 36 χιλιάδες μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια 19 χιλιάδων δανειοληπτών, με αξία εξασφαλίσεων 2,1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρείχε στους επενδυτές η τράπεζα. Το 40% των ενυπόθηκων ακινήτων βρίσκεται στην Αθήνα. Το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα προβλέπει υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών στις 9 Σεπτεμβρίου.
Πώληση απαιτήσεων
Εν τω μεταξύ η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι υπέγραψε σύμβαση πώλησης απαιτήσεων από χαρτοφυλάκιο περίπου 12.800 μη εξυπηρετούμενων δανείων και πιστώσεων με εμπράγματες και λοιπές εξασφαλίσεις (περίπου 8.300 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα) προς μικρομεσαίες, μεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, ύψους 0,9 δισ. ευρώ σε ανεξόφλητο κεφάλαιο, με την κοινοπραξία των Centerbridge Partners, LLP και Elliott Advisors (UK) Limited. Η συναλλαγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΤΕ για τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων όπως υποβλήθηκε στον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας.
Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η κοινοπραξία πρόκειται να αναθέσει τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου στη Cepal Hellas Financial Services S.A., η οποία έχει λάβει άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος βάσει του νόμου 4354/2015.
Το τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται σε περίπου 28% του ανεξόφλητου κεφαλαίου του χαρτοφυλακίου και έχει θετική επίπτωση στην κεφαλαιακή βάση της ΕΤΕ (βάσει του δείκτη CET 1 για το α’ τρίμηνο του 2019).
Όπως εκτιμάται, η τράπεζα ως το τέλος του έτους θα έχει προχωρήσει και το θέμα της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες, μιας και φαίνεται να έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον τόσο από funds όσο και από ασφαλιστικές.
Υπενθυμίζονται οι διαστάσεις που έλαβε το συγκεκριμένο θέμα κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Πρεμ Γουάτσα στην Ελλάδα, όπου κατά κόρο είδαν το φως της δημοσιότητας οι πληροφορίες πως ο μεγαλοεπενδυτής βλέπει θετικά το ενδεχόμενο απόκτησης της μεγάλης ασφαλιστικής εταιρείας.