Skip to main content

Market Beat: Άγνωστη η αντίδραση στην κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου 

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η άρνηση για μεγαλύτερη συμμετοχή στην αγορά μας, καθιστά το φρόνημα των εγχώριων παραγόντων περισσότερο κυρτωμένο από όσο θα μπορούσε το κάνει η θερινή ραστώνη.

Η συμπεριφορά των ανθρώπων και τα αίτια που τη γεννούν ήταν, είναι και θα είναι αντικείμενο βαθειάς μελέτης, που απαιτεί πλέον γνώσεις από τομείς εκτός των ανθρωπιστικών επιστημών. Τα ανώτερα μαθηματικά και οι κατάλληλοι αλγόριθμοι βοηθούν σημαντικά. Αλλά ακόμα, για όσα παρακινούν τους επιχειρηματίες στο να έχουν θετικές προσδοκίες, ώστε να επενδύσουν ή, τους διαχειριστές κεφαλαίων για να κατευθύνουν τα διαθέσιμά τους, σαφές συμπέρασμα δεν υπάρχει.

Η άμυνα στο ΧΑ έναντι της διεθνούς περιδίνησης των μετοχικών αξιών πέτυχε με κάθε μέσον κυριολεκτικά. Οι Τραπεζικές μετοχές «συνεργάστηκαν» με τις ΕΕΕ, ΟΛΠ, ΜΠΕΛΑ και ΤΕΝΕΡΓ ώστε να γράψει η αγορά κέρδη, που σε καμία περίπτωση δεν ήταν εύκολο να επιτευχθούν, αν υπήρχε από την μεριά των πωλητών ισχυρή διάθεση για πιο συστηματικό ξεφόρτωμα. Συνεπώς την αγορά προστατεύει αυτή την εποχή το χαμηλό της βάθος. Το προκαλεί η απουσία μεγάλου πλήθους επαγγελματιών και τώρα, οι ολίγοι και πιστοί, ίσως και αναγκαστικά πλέον, γνωρίζονται μεταξύ τους. Μοιάζει δε να συμφωνούν πως η ταλάντωση των δεικτών από τις 25 Μαΐου ως σήμερα, περί τις 760 μονάδες με ανώτερο τις 790 και κατώτερο τις 735 είναι η καλύτερη λύση. Από τα τέλη Ιουνίου το εύρος μίκρυνε από τις 741 ως και τις 773 μονάδες. Μακάρι να σπάσει η συσσώρευση ανοδικά.

Την Παρασκευή, στην έναρξη της συνόδου, διαπιστώσαμε άρνηση των επενδυτών… για συμμετοχή στις συναλλαγές. Ήταν μέρα με υποχώρηση της διάθεσης για φυγή από το ρίσκο, παγκόσμια. Όταν συμπληρώθηκε το πρώτο δεκάλεπτο, ο τζίρος ήταν στα 250.000 ευρώ περίπου και υπήρχαν 49 μετοχές με συναλλαγές. Ο δε μέσος όρος είχε διακύμανση λιγότερο από μια μονάδα και τιμή πάνω από τις 755 μονάδες. Στο τέταρτο, ευτυχώς, με μόλις έξη πτωτικά blue chip ο ΓΔ πέρασε τις 756,6 μονάδες και απέκτησε θετικό πρόσημο μεταβολής, όπως οι βασικοί δείκτες των υπολοίπων αγορών της Ευρώπης.

Με μισό εκατομμύριο ευρώ μετά από 22 λεπτά ελεύθερης διαπραγμάτευσης, οι ανοδικές μετοχές ήταν 36. Ακριβώς τριπλάσιες από τις καθοδικές  με έξη σταθερές και ο ΓΔ κέρδιζε +0,26%, φλερτάροντας με τις 758 μονάδες. Στις 14:30 ο τζίρος ήταν 9,500 εκατ. ευρώ και τα κέρδη του ΓΔ διπλάσια αφού είχε περάσει τις 759 μονάδες με άλλα λόγια για να ανέβει μια μονάδα ο ΓΔ πέσανε στον πάγκο της αγοράς 9 εκατ. ευρώ χωρίς να υπάρχουν πισωγυρίσματα στην πορεία του.

Μετά τον ορισμό της «βασανιστικής» ανόδου που διαπιστώσαμε πως ήταν η αλυσίδα των συνεδριάσεων της βδομάδας, οι ανυπόμονοι traders είναι προτιμότερο να παραμείνουν στις παραλίες. Όσοι δε ανέμεναν τον Αύγουστο του 2018 ως μήνα ορόσημο, που θα άλλαζε ριζικά η στάση των θεσμικών λόγω της εξόδου από τα προγράμματα στήριξης, θα μείνουν μάλλον απογοητευμένοι. Αφού η ισχυροποίηση του δολαρίου μαζί με την άνοδο των αποδόσεων στα ομόλογα της ζώνης του ευρώ υπογραμμίζουν τη διάθεση για αναζήτηση άλλων αξιών ως ασφαλή καταφύγια.

Στην πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου ο ΓΔ κέρδισε +1,37% και ο 25άρης +1,67% με τον FTSEM στο +0,19%. Αλλά τον Αύγουστο ο ΓΔ εμφανίζει οριακά κέρδη +0,06% και ο 25άρης +0,21% ενώ ο FTSEM ήδη ανέβηκε +1,61% έχοντας όμως βουτήξει τον Ιούλιο -1,42% σε αντίθεση με τους άλλους δυο. Στο έτος όμως ο μέσος όρος χάνει -5,07% ο 25άρης -2,86% και ο  FTSEM -0.02%.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας    

Κεντρικές Τράπεζες και «δασμοί» καθορίζουν το επενδυτικό φρόνημα

Η συμπεριφορά των ανθρώπων και τα αίτια που τη γεννούν ήταν, είναι και θα είναι αντικείμενο βαθειάς μελέτης, που απαιτεί πλέον γνώσεις από τομείς εκτός των ανθρωπιστικών επιστημών. Τα ανώτερα μαθηματικά και οι κατάλληλοι αλγόριθμοι βοηθούν σημαντικά. Αλλά ακόμα, για όσα παρακινούν τους επιχειρηματίες στο να έχουν θετικές προσδοκίες, ώστε να επενδύσουν ή, τους διαχειριστές κεφαλαίων για να κατευθύνουν τα διαθέσιμά τους, σαφές συμπέρασμα δεν υπάρχει. Η εβδομάδα που πέρασε είχε πολλά δεδομένα να αποκαλύψει σχετικά με τις προθέσεις των Κεντρικών Τραπεζών, εν μέσω νέας κλιμάκωσης στην ένταση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.

Ιστορικά αγοραία ορόσημα

Εμφανίστηκε επίσης ένα νέο ορόσημο για τις αγορές της Wall Street. Αφορούσε στην εκτίναξη της χρηματιστηριακής αξίας της Apple πάνω από το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια. Αυτή ήρθε με σειρά ανοδικών κλεισιμάτων, από την ώρα που η εταιρία ανακοίνωσε αποτελέσματα και προβλέψεις για τα έσοδα και τις πωλήσεις της ως το τέλος του έτους. Τα ορόσημα αυτού του είδους δεν έχουν μεγάλη σημασία για την εξασφάλιση μελλοντικών κερδών στους επενδυτές. Βοηθούν όμως στην κατανόηση της εξέλιξης της βιομηχανίας στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Η Apple λοιπόν έγινε η πρώτη εισηγμένη στις αγορές της Νέας Υόρκης, που η κεφαλαιοποίηση της ξεπέρασε το 1 τρις δολάρια. Η US Steel ήταν η πρώτη εταιρία στη Νέα Υόρκη που πέρασε το 1 δις το 1901, με την εισαγωγή της. Αλλά η Apple μπορεί να θεωρηθεί ως το απόλυτο σύμβολο της ανόδου των γιγάντων της Τεχνολογίας υπεράνω των αμερικανικών γιγάντων της βιομηχανίας και της κατανάλωσης U.S. Steel, General Electric, Exxon, Wal-Mart.

Με την πάροδο του χρόνου, τα ορόσημα στη Wall Street συντελούν στην ανάδειξη του μεταβαλλόμενου εταιρικού τοπίου της Αμερικής. Από την κυριαρχία των βιομηχανιών για τον μεγαλύτερο μέρος του 20ού αιώνα, στην αυγή της τεχνολογικής εποχής στις τελευταίες δεκαετίες του αιώνα, ως τη σημερινή κυριαρχία των εταιρειών τεχνολογίας. Για την υπέρβαση των 100 δις δολαρίων οι αγοραίοι διαφωνούν. Γιατί κάποιοι θεωρούν την ΙΒΜ ως εκείνη που τα ξεπέρασε στις 20 Αυγούστου του 1987 αλλά το κλείσιμο έγινε κάτω από αυτό το ορόσημο και πιστώνουν το ρεκόρ στην ΑΤ&Τ (όνομα που απέκτησε το 2005) τον Νοέμβριο του 1992, όταν ακόμα ονομαζότανε SBC Communications. Ενώ τα 500 δις δολάρια σε κεφαλαιοποίηση ξεπέρασε πρώτη η Microsoft Corp. Τον Ιούλιο του 1999.

Τεχνολογία και ΑΕΠ

Ο γνωστός οργανισμός Bureau of Economic Analysis, στο τέλος του Ιουλίου ανακοίνωσε την εκτίμησή του για το ΑΕΠ των ΗΠΑ δεύτερου τριμήνου στο 4,1%, τροφοδοτώντας με αισιοδοξία όσους επενδύουν σε αξίες του δολαρίου. Η εξέταση των συστατικών που σχηματίζουν το ΑΕΠ, οδήγησε τον οργανισμό στο να ενσωματώσει νέες πληροφορίες σχετικά με το cloud computing, τα κινητά τηλέφωνα και άλλες τεχνολογίες που εξελίσσονται ταχέως. Και ενώ οι επικαιροποιημένοι υπολογισμοί αλλάζουν τη συνολική οικονομική ανάπτυξη μόνο κατά ένα μικρό κλάσμα κάθε χρόνο, οι συνολικές επιχειρηματικές επενδύσεις στην τεχνολογία αυξήθηκαν κατά περίπου μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα, κατά μέσο όρο για κάθε έτος μεταξύ 2002 και 2017.

Αυτό είναι ένα μεγάλο άλμα και παρουσιάζει μια φωτεινότερη εικόνα της οικονομικής δραστηριότητας μετά την ύφεση, από αυτή που είχαμε πριν από την περασμένη Παρασκευή, δήλωσε ο οργανισμός στην ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους. Ωστόσο, είναι δύσκολο να παρακολουθήσουν αυτές τις τελευταίες αλλαγές, καθώς οι νέες τεχνολογίες διαχέονται μέσω των χώρων εργασίας με τρόπους που οι στατιστικολόγοι εξακολουθούν να μην κατανοούν πλήρως. Άλλωστε με την πάροδο του χρόνου, η οικονομία ψηφιοποιείται όλο και περισσότερο. Αυτό μπορεί να δικαιολογήσει το γιατί οι ρυθμοί ανάπτυξης στις ΗΠΑ ήταν απογοητευτικοί τα τελευταία χρόνια. Εάν οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες δεν μπόρεσαν να συλλάβουν όλες τις νέες οικονομικές δραστηριότητες, τότε μπορεί να είναι εσφαλμένη η εντύπωση ότι πραγματικά η Αμερική γίνεται ένα λιγότερο δυναμικό έθνος.

Την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, ο S&P 500, κλείνοντας στις 2840,35 μονάδες, είχε άνοδο +0,76% ενώ στο 2018 διαμόρφωσε κέρδη +6,24%. Ο Dow, με μεταβολή +0,05%, έκλεισε στις 25.462,58 μονάδες, στο 2018 κερδίζει 3,01%. Ο S&P400 αντέδρασε δυνατά κερδίζοντας +1,26% με επίδοση φέτος +5,23%, ενώ ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή +0,60%, εμφάνισε ετήσια απόδοση +8,98%. Ο δε Nasdaq, με άνοδο +0,96%, διατήρησε διψήφια τα κέρδη του για το 2018 στο +13,16%.

Ο χρυσός κινήθηκε πτωτικά, -0,95%, στα 1221,00 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση το 2018 -6,44%. Αντίθετα, σταθεροποιητικά κατά -0,01%, κινήθηκε το πετρέλαιο Crude.  Στο 2018 γράφει κέρδη +14,28%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου έπεσε -0,55% στη βδομάδα διατηρώντας μικρές απώλειες -0,37%, στο 2018. Ο DAX βούλιαξε -1,90%, με ετήσια επίδοση -2,34%, ο CAC είχε μεταβολή -0,59%, ανεβάζοντας την απόδοση του 2018 στο +3,13%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας έπεσε -1,30% και στο έτος αποδίδει -3,03%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή -1,68%, στο 2018 αποδίδει πλέον -1,22%. Ο Bovespa της Βραζιλίας εκτινάχθηκε κατά +1,96%, με +6,59% επίδοση φέτος, ενώ ο Bolsa του Μεξικού υποχωρώντας -0,69%, απόκτησε αρνητική επίδοση για το 2018, -0,11%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή -0,83%, στο 2018 έχει απώλειες -1,05%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή –0,96% και επίδοση για φέτος -7,89%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία κέρδισε +0,59%, στο 2018 αποδίδει +10,27%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έπεσε -3,92% και στο 2018 εμφάνισε αρνητική επίδοση -7,50%. Πτώση -4,63% εμφάνισε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με επίδοση στο έτος -17,14%. 

Είναι έκδηλη η στροφή προς τις μετοχές του δολαρίου και επίσης σαφές είναι το αποτύπωμα της ανησυχίας για τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ κύρια στα ασιατικά και ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Παράλληλα, το δολάριο ενισχύει η πολιτική της Fed. Καθώς οι διαχειριστές εγκαταλείπουν ακόμα και τα ομόλογα της Ιαπωνίας, όπως και της ευρωζώνης, αφού προεξοφλούν μια ή δυο ακόμα αυξήσεις παρεμβατικών επιτοκίων από την πλευρά της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ καθώς πρόσφατα ανακοίνωσε πως θεωρεί την ανάπτυξη ισχυρή.

Επίσης την περασμένη βδομάδα η Τράπεζα της Ιαπωνίας τροποποίησε την πολιτική της πάνω στον έλεγχο της πορείας των επιτοκίων των Ιαπωνικών ομολόγων, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε σε αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 25bp,

και η Fed αναβάθμισε τις προοπτικές της για την οικονομία. Οι κινεζικές και αμερικανικές απειλές γύρω από τις εμπορικές τους σχέσεις έχουν οξυνθεί. Αυτή η ρητορική έντασης έρχεται εν μέσω μιας ήδη αδύναμης παγκόσμιας εμπιστοσύνης για την βιομηχανική ανάπτυξη, με πρόσθετους κινδύνους τις πετρελαϊκές κρίσεις από τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν και τα προβλήματα στις εκδόσεις κρατικών ομολόγων της Ιταλίας.

Τα ομόλογα σε απόκοσμη ηρεμία

Μεγάλη βοήθεια στις μετοχές για να ανακάμψουν από τα χαμηλά επίπεδα του έτους, στις αρχές Φεβρουαρίου, είναι η απόκοσμη ηρεμία στην αμερικανική αγορά ομολόγων. Το μοντέλο των Bond Vigilante υποδηλώνει ότι η απόδοση των 10ετών ομολόγων του Δημοσίου τείνει να διαπραγματεύεται γύρω από τον ρυθμό ανάπτυξης σε ονομαστικό ΑΕΠ σε ετήσια βάση. Έχει διαπραγματευτεί σταθερά κάτω από την ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ από τα μέσα του 2010. Η τρέχουσα διαφορά είναι από τις μεγαλύτερες από τότε, με το ονομαστικό ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 5,4%, ενώ η απόδοση των ομολόγων είναι οριακά κάτω από το 3,00%.

Το ερώτημα των ημερών είναι γιατί η απόδοση των ομολόγων δεν είναι πιο κοντά στο 4,00% ή ακόμα και στο 5,00%; Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου αναμένεται να οδηγήσει σε δημοσιονομικά ελλείμματα του ομοσπονδιακού κράτους κατά μέσο όρο περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια το χρόνο για τα επόμενα 10 χρόνια. Επιπλέον, η FOMC άρχισε να περιορίζει τον ισολογισμό της τον περασμένο Οκτώβριο και σχεδιάζει να συνεχίσει να το κάνει μέχρι τα τέλη του 2024. Ήδη, η FOMC βρίσκεται σε καλό δρόμο για την αύξηση του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο 3,00% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, από 1,75% -2,00% επί του παρόντος.

Η απόδοση των δεκαετών γερμανικών κρατικών ομολόγων μειώθηκε από το υψηλό φετινό 0,77% στις 2 Φεβρουαρίου σε 0,44% στη μέση της περασμένης βδομάδας. Η Γερμανία ενδέχεται να έχει πληγεί από την αβεβαιότητα που δημιούργησε ο εμπορικός πόλεμος της διοίκησης Trump. Ο Δείκτης Εμπιστοσύνης Επιχειρήσεων της IFO μειώνεται καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ η συνισταμένη των προσδοκιών είναι η χαμηλότερη, από τον Μάρτιο του 2016. Σε κάθε περίπτωση η ΕΚΤ ανέφερε ότι τα βασικά επιτόκια της τράπεζας θα παραμείνουν στα ιστορικά χαμηλά τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του επόμενου έτους!

Εν τω μεταξύ, υπήρξε κάποια ανησυχία την περασμένη εβδομάδα σχετικά με μια φημολογούμενη αλλαγή της πορείας από την BOJ. Η δεκαετής απόδοση των ιαπωνικών ομολόγων σημείωσε άνοδο από 0,035% την Παρασκευή 20 Ιουλίου σε 0,104% τη Δευτέρα αυτής της εβδομάδας. Ήταν πίσω στο 0,048% την Τρίτη, αφού η BOJ διατήρησε σταθερή την πολιτική της.

Υπάρχει ήδη ένα ρεκόρ χρέους παντού, και περισσότερα χρέη έρχονται. Αυτό δεν μπορεί να είναι καλό για τα ομόλογα. Υπάρχει επίσης ένα ρεκόρ πλούτου στον κόσμο. Ορισμένα κεφάλαια από αυτόν τα διαχειρίζονται με κίνδυνο να ζημιωθούν. Κατά ειρωνικό τρόπο, οι άνθρωποι που αναμένουν ότι «όλα αυτά θα τελειώσουν άσχημα» τείνουν να αγοράζουν κρατικά ομόλογα επειδή θεωρούν ότι είναι από τα ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία.

ΧΑ

Εβδομάδα άμυνας σε δύσκολους καιρούς

Η βδομάδα που ο Ιούλιος τελείωνε ήταν επίσης χρηματιστηριακά η πρώτη του Αυγούστου. Οι επιδράσεις στο φρόνημα των επενδυτών προήλθαν από την διεθνή ατμόσφαιρα στο χώρο των αγορών και από προγραμματισμένες εξελίξεις που αφορούσαν στο εσωτερικό. Όπως η δημοσίευση της έκθεσης του ΔΝΤ για τις προοπτικές της οικονομίας, αλλά και η εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των μετοχών της CNL CAPITAL στην Κύρια αγορά. Παράλληλα συνεχίστηκαν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των εισηγμένων ΕΧΑΕ, ΓΡΙΒ και ΠΑΠ.

Στις πρώτες δυο συνόδους, με το ενδιαφέρον εστιασμένο στις Τράπεζες, ο ΓΔ κινήθηκε ανοδικά και φάνηκε πως ενδιαφέρθηκαν οι θεσμικοί για το κλείσιμο της αγοράς και των επιμέρους μετοχών στον πρώτο μήνα του τρίτου τριμήνου και του δεύτερου εξάμηνου. Στην πρώτη σύνοδο, με χαμηλό τζίρο (17,4 εκατ. ευρώ) και μεγάλη περιπέτεια στην πορεία των δεικτών, σημειώθηκε η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος στη βδομάδα. Ο ΓΔ από τις 751,43 στις 27 Ιουλίου στις 30 έκλεισε στις 758,18 με κέρδη +0,92% μέσα από την εκτίναξη στις δημοπρασίες. Ο 25άρης από τις 1990,49 σκαρφάλωσε στις 2009,47 με άνοδο +0,95% όταν ο Τραπεζικός εμφάνισε κέρδη +2,36%. Την Τρίτη, με τον δείκτη των Τραπεζών στο +1,82%, με τζίρο (45 εκατ. ευρώ) που ήταν ο υψηλότερος σε βάθος μεγαλύτερο των 20 συνεδριάσεων, ο ΓΔ εμφάνισε μικρή άνοδο. Οδηγήθηκε στις 761,23 μονάδες με τον 25άρη στις 2019,36. Έτσι ο μήνας έκλεισε με κέρδη +0,48%, με τον 25άρη στο +1,64%, ενώ ο FTSEM υποχώρησε -4,42%.

Την Τετάρτη, ενώ φάνηκε πως ήταν δυνατή μια αξιοπρόσεκτη άνοδος, το κλίμα διεθνώς επηρέασε τις αγορές ομολόγων. Οι επενδυτές ανέμεναν την εξαγγελία της αύξησης των δασμών στα Κινέζικα προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ και διαπίστωσαν πως η ισχύς του δολαρίου και οι αποδόσεις των παρεμβατικών επιτοκίων της Fed υπογράμμιζαν την φυγή από το χρέος της Ιαπωνίας και της Ευρωζώνης, με στροφή στα ομόλογα ΗΠΑ. Άρχισαν να πιέζονται τα ομόλογα του ευρώ και το ευρώ και τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν της Ιταλίας και της Ελλάδας, σε μια περίοδο που ανέβηκαν ακόμα και οι αποδόσεις των Γερμανικών ομολόγων αναφοράς.  Για αυτό στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, αλλά πρώτη του Αυγούστου, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών μεικτή κίνηση κύρια πτωτική. Αλλά οι επεμβάσεις των ισχυρών θεσμικών έφεραν οριακά κέρδη στον Τραπεζικό δείκτη (+0,17%) ενώ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,06% και έφθασε στις 761,66 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2020,97 με μεταβολή +0,08%. Ο τζίρος περιορίστηκε κάτω από τα 16 εκατ. ευρώ.

Την Πέμπτη το κλίμα επιβάρυνε η δήλωση του Πεκίνου πως στους επιπλέον δασμούς των ΗΠΑ θα απαντήσουν ανάλογα. Τα χρηματιστήρια παγκοσμίως βύθισε η φυγή από το ρίσκο, προ της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου. Τα ομόλογα πιέστηκαν σημαντικά και το 10ετές ελληνικό είδε την απόδοσή του πάνω από το 4,05%. Οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών κίνηση μόνιμα σε αρνητικό πεδίο. Μέτρησαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-2,41%) και με τζίρο στα 18,7 εκατ. ευρώ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,75% και έφθασε στις 755,93 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2004,36 με μεταβολή -0,82%. Την Παρασκευή είχαμε την διακριτική ανατροπή του αρνητισμού του προηγούμενου διημέρου, αφού οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών κίνηση σχεδόν μόνιμα σε θετικό πεδίο. Από τις 10:30, ως τις 10:40 ήταν νευρική σε αρνητικό πεδίο, αλλά μετά τις 10:40 ως τις δημοπρασίες ήταν κλιμακούμενα ανοδική. Με τον Τραπεζικό δείκτη στο +1,23%, ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,73% και έφθασε στις 761,69 και ο 25άρης έκλεισε στις 2023,66 με μεταβολή +0,96%. Αλλά ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 19,533 εκατ. ευρώ με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 4,385 εκατ. Συνεπώς ο μέσο τζίρος περιορίστηκε στα 23,32 εκατ. ευρώ τη μέρα τονίζοντας τη φυγή από τις συναλλαγές λόγω θέρους και διαρκούς συντήρησης των επενδυτικών επιφυλάξεων. Αναφορικά με τον τρόπο που θα βαδίσει η ελληνική οικονομία σε ένα διεθνές περιβάλλον που ο δανεισμός θα γίνει ακριβότερος. 

Στην πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου ο ΓΔ κέρδισε +1,37% και ο 25άρης +1,67% με τον FTSEM στο +0,19%. Αλλά τον Αύγουστο ο ΓΔ εμφανίζει οριακά κέρδη +0,06% και ο 25άρης +0,21% ενώ ο FTSEM ήδη ανέβηκε +1,61% έχοντας όμως βουτήξει τον Ιούλιο -1,42% σε αντίθεση με τους άλλους δυο. Στο έτος όμως ο μέσος όρος χάνει -5,07% ο 25άρης -2,86% και ο  FTSEM -0.02%.

Η εικόνα που πιθανά ενδιαφέρει περισσότερο είναι αυτή της απόδοσης των blue chip μέσα στη βδομάδα, την οποία θα ορίζαμε ως υποδειγματικό αποτέλεσμα τακτικής για την επίτευξη αμυντικής συσσώρευσης. 

Οι μετοχές με εβδομαδιαία επίδοση κοντά σε αυτή των δεικτών είναι τυπικοί εκπρόσωποι της κατηγορίας των blue chip που ακολουθούν τους δείκτες. Αυτή τη φορά ήταν οι ΑΡΑΙΓ +1,20%, ΑΛΦΑ +1,26%, ΟΤΕ +1,38%, και ΜΟΗ +1,88%. Οι νικητές της εβδομάδας με άνοδο από +2% ως +5,8% ήταν ΠΕΙΡ +5,78%, ΕΤΕ +5,46%, ΟΛΠ +3,49%, ΕΥΡΩΒ +2,87%, ΕΧΑΕ +2,62%, ΤΕΝΕΡΓ +2,50% ΜΠΕΛΑ +2,33% και ΕΕΕ +2,04%. Είναι σπάνιο φαινόμενο να ανεβαίνουν παράλληλα τράπεζες και κεντρικοί εκπρόσωποι του αντιτραπεζικού μπλοκ του 25άρη, για να αντισταθμίσουν το βάρος των απωλειών από τις ΕΥΔΑΠ -6,34%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -2,80%, ΕΛΠΕ -2,20% και ΔΕΗ -0,11%. Δεν βοήθησαν αφού εμφάνισαν μηδενική μεταβολή οι ΣΑΡ και ΦΡΛΚ. Ενώ ξεχωριστή ομάδα ήταν μετοχές με μικρές θετικές μεταβολές ήτοι: ΛΑΜΔΑ +0,65%, ΟΠΑΠ +0,63%, ΓΡΙΒ +0,58%, ΤΙΤΚ +0,49%, ΑΔΜΗΕ +0,35%, ΒΙΟ +0,16%, και ΜΥΤΙΛ +0,12%.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Ουδέτερα στοιχήματα στα ΣΜΕ του 25άρη με εξαιρετικά χαμηλούς όγκους

Στην πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου και δεύτερη της κυριαρχίας των σειρών Αυγούστου, είχαμε ελάττωση των όγκων στα ΣΜΕ του FTSE25. Επήλθε επίσης μικρή μεταβολή στις ανοικτές θέσεις. Ο 25άρης κατέληξε στις 2023,66 μονάδες, με εβδομαδιαία μεταβολή +1,67%. Στα options του, ο συνολικός όγκος βυθίστηκε.

Οι όγκοι στα ΣΜΕ του δείκτη συνολικά, σε πέντε συνόδους, ανήλθαν σε 2383 συμβόλαια, καταλήγοντας με 7.851 ανοικτές θέσεις. Ο μέσος όγκος της σειράς Αυγούστου, διαμορφώθηκε στα 437 ΣΜΕ. Το εύρος εβδομαδιαίας διακύμανσης όρισε το κατώτερο της Δευτέρας στις 1968,15 και το ανώτερο της Τετάρτης στις 2024,75 μονάδες. Για τη σειρά του Σεπτεμβρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 39 συμβόλαια ημερησίως. Οι ανοικτές θέσεις της τρέχουσας σειράς, ανήλθαν σε 7.630 και της επόμενης σε 221 ΣΜΕ. Οι τελευταίες πράξεις του ΣΜΕ Αυγούστου, έγιναν στις 2024,00 μονάδες. Οι traders επέλεξαν οριακή προπορεία του ΣΜΕ τρέχουσας σειράς, έναντι του 25άρη, 0,3 της μονάδας.

Ο Κώστας Φέγγος της Versal ΑΕΠΕΥ για τον μέσο όρο σημείωσε: «Είμαστε στον Αύγουστο που είναι ο παραδοσιακός μήνας Θερινής ραστώνης, για τον Δυτικό Κόσμο και το Ελληνικό Χρηματιστήριο συνεχίζει να προσφέρει νωχελικές και αδιάφορες συνεδριάσεις σε χαμηλά επίπεδα. Προς στιγμής η ζώνη των 735 με 750 μονάδων του Γενικού Δείκτη “κρατάει τα μπόσικα” και ο τζίρος παραμένει χαμηλός. Η ζώνη των 767 με 780 μονάδων γίνεται όλο και πιο ισχυρή αντίσταση και αυτό μπορεί να μας προβληματίσει σύντομα. Οι Επενδυτές δεν πρέπει να εφησυχάζουν και ας βρίσκονται σε διακοπές».

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Έχοντας συμπληρώσει περισσότερο από το 50% των συνεδριάσεων της χρονιάς, η εικόνα που παρουσιάζει το σύνολο των εισηγμένων εταιρειών, σε ότι αφορά την εμπορευσιμότητα είναι τουλάχιστον απογοητευτική.

Εξαιρώντας την μεγάλη κεφαλαιοποίηση η οποία έχει μια ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα και κάποιες καλές Μικρομεσαίες εταιρείες, δημιουργεί σοβαρό προβληματισμό το σχεδόν ανύπαρκτο ενδιαφέρον που καταγράφεται στο υπόλοιπο ταμπλώ. Από τις 183 εταιρείες που διαπραγματεύονται στο Χ.Α. μόλις το 28% άνοιξε σε όλες τις φετινές συνεδριάσεις πραγματοποιώντας έστω και μία συναλλαγή. Ωστόσο θα μπορούσαν να δοθούν κάποια ελαφρυντικά για όσες εταιρείες ανήκουν στην Εναλλακτική Αγορά και έχουν περιορισμένη διασπορά, ή είναι σε επιτήρηση και διαπραγματεύονται σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές μέσα στην ημέρα και άρα έχουν εξ ορισμού χαλαρή εμπορευσιμότητα.

Ακόμα και έτσι όμως στις τελευταίες θέσεις των συναλλαγών παρατηρούνται ονόματα με πολύχρονη παρουσία στην Αγορά, ενώ κάποιες από αυτές τις εταιρείες έχουν πολύ αξιόλογη κερδοφορία, ή δραστηριότητα. Η Moda Bagno αποτελεί την πιο ακραία περίπτωση της Κύριας Αγοράς, αφού έχει ανοίξει σε δύο μόλις συνεδριάσεις του 2018, πραγματοποιώντας συνολικά συναλλαγές 216 τεμαχίων αξίας 210 ευρώ.

Από το σύνολο των μετοχών που διαπραγματεύεται στο Χ.Α. μόλις 15 εταιρείες καταφέρνουν και έχουν μέση ημερήσια αξία συναλλαγών πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα οι 15 πρώτες εταιρείες πραγματοποιούν το 82,5% της αξίας των συναλλαγών όλου του Χ.Α. Οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες, ως ποσοστό, έχουν περιοριστεί κάτω από το 50% πραγματοποιώντας μόλις το 39% του συνόλου. Μέσα στην 15αδα υπάρχει η FF Group η οποία έπαψε να συνεισφέρει σε συναλλαγές, ενώ οι συναλλαγές του ΟΛΘ και του ΟΤΕ έχουν τα “πακέτα” των πρόσφατων αποκρατικοποιήσεων. Αν αυτό δεν λέει κάτι σε έναν Μικροεπενδυτή, λέει σίγουρα σε ένα Θεσμικό Επενδυτή, ο οποίος δεν επενδύει αν δεν έχει τις απαραίτητες προϋποθέσεις συγχρονισμού εισόδου και εξόδου από την Αγορά.

Στον αντίποδα 67 εισηγμένες εταιρείες κάνουν τζίρο κάτω από 1000 ευρώ και από αυτές 42 μετοχές έχουν μέση ημερήσια αξία συναλλαγών κάτω από 100 ευρώ. Για την εικόνα αυτή φταίνε πολλά και με διαφορετικές βαρύτητες κατά περίπτωση. Σαφώς όλα ξεκινούν από την Χώρα και τις προοπτικές της, εστιάζοντας αρχικά στις εταιρείες που είναι πιο αντιπροσωπευτικές για την οικονομική δραστηριότητα. Όμως υπάρχουν επιμέρους ζητήματα που αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για την συναλλακτική δραστηριότητα του Χ.Α.: Αξιοπιστία, εταιρική διακυβέρνηση, ροή πληροφόρησης, διορισμός ειδικού διαπραγματευτή, κόστος συναλλαγών, είναι μερικές πτυχές του προβλήματος που θα μπορούσαν να βελτιωθούν αναζητώντας πιο μεσοπρόθεσμα οφέλη. Το σίγουρο είναι πως αν η κατάσταση μείνει ως έχει, είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσει νέο κύμα εξόδων από εισηγμένες εταιρείες που θα αναζητήσουν πιο αποτελεσματικές Αγορές. Και αυτό θα είναι ένα ακόμα αρνητικό μήνυμα για τους Επενδυτές.

Τα αποτελέσματα εξαμήνου του ΟΤΕ και της Coca Cola το πρωί της 9ης Αυγούστου ξεχωρίζουν στο ημερολόγιο των εταιρικών ανακοινώσεων της ερχόμενης εβδομάδας. Νωρίτερα την Δευτέρα 6 Αυγούστου η Frigoglass ανακοινώνει τα αποτελέσματα εξαμήνου πριν την έναρξη της συνεδρίασης. Την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται η πιστοληπτική αξιολόγηση της Χώρας από τον Οίκο Fitch (“Β” με θετική προοπτική).

Σαφώς πιο “φτωχή” η ατζέντα της μεθεπόμενης εβδομάδας. Ουσιαστικά με την αργία της 15ης Αυγούστου στην μέση της εβδομάδας, δεν μπορεί κανείς να περιμένει μεγάλες “συγκινήσεις” ενώ η Τρίτη 14 Αυγούστου μπορεί να αποτελέσει ορόσημο για το αρνητικό ρεκόρ συναλλαγών του Χ.Α.

Για την ιστορία η χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων 19 ετών έχει σημειωθεί στις 14 Αυγούστου του 2012 με 9,4 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά στο παρελθόν την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου έχουν καταγραφεί γεγονότα που κάθε άλλο παρά τιμούν τις διοικήσεις των εταιρειών: Ανακοινώσεις υπογραφής συμβάσεων, αιφνίδιες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, τηλεδιασκέψεις κ.ά. Η ζωή έχει δείξει πως όποιος επιθυμεί να περάσει “κάτω από το ραντάρ της Αγοράς” επιτυγχάνει ακριβώς το αντίθετο. Σε μια “ρηχή” ημέρα νέων, ακόμα και η πιο λιτή ανακοίνωση γίνεται αντικείμενο σχολιασμού. Κατά τα άλλα η ανακοίνωση της τριμηνιαίας αναδιάρθρωσης των δεικτών του MSCI το βράδυ της Δευτέρας 13 Αυγούστου ξεχωρίζει από το φτωχό ημερολόγιο της μεθεπόμενης εβδομάδας. Τo μεσημέρι της 17ης Αυγούστου λήγουν τα Παράγωγα για το μήνα Αύγουστο.

Ο Κώστας Φέγγος της Versal ΑΕΠΕΥ

Είμαστε στον Αύγουστο που είναι ο παραδοσιακός μήνας Θερινής ραστώνης, για τον Δυτικό Κόσμο και το Ελληνικό Χρηματιστήριο συνεχίζει να προσφέρει νωχελικές και αδιάφορες συνεδριάσεις σε χαμηλά επίπεδα.

Σημαντική ήταν η εισαγωγή της CNL Capital, που απετέλεσε την πρώτη νέα εισαγωγή μετά από πολλά χρόνια, αλλά και αυτή δεν κατάφερε να ταράξει τα ήρεμα νερά. Το θέμα της Follie αντιμετωπίστηκε με πρόστιμα, τα οποία όμως δεν εξασφαλίζουν αυτό που ζητάνε οι Ξένοι. Δηλαδή διασφάλιση ότι το φαινόμενο δεν αφορά και άλλους και δεν θα επαναληφθεί στο μέλλον. Μπροστά μας έχουμε την “έξοδο από τα μνημόνια”, τις παράτες και την πολιτική αντιπαράθεση που αυτό θα επιφέρει.

Όσον αφορά την ουσία, μπήκαμε στα μνημόνια με χρέος 340 δισεκατομμύρια ευρώ και ΑΕΠ 230 δισεκατομμύρια ευρώ. Βγαίνουμε από τα μνημόνια με χρέος 340 δισεκατομμύρια ευρώ και ΑΕΠ 180 δισεκατομμύρια ευρώ (χοντρικά). Φυσικά, έχουμε ένα καλό “μαξιλαράκι” ρευστότητας, που εξασφαλίζει την πληρωμή τόκων και χρεολυσίων στους Δανειστές. Όμως τι γίνεται με την ανάπτυξη; Αυτή εξαρτάται από τη σωστή εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τις μαζικές Ξένες επενδύσεις, που ακόμα παραμένουν σε επίπεδο ευχής από μεριάς των Δανειστών.

Προς στιγμής η ζώνη των 735 με 750 μονάδων του Γενικού Δείκτη “κρατάει τα μπόσικα” και ο τζίρος παραμένει χαμηλός. Η ζώνη των 767 με 780 μονάδων γίνεται όλο και πιο ισχυρή αντίσταση και αυτό μπορεί να μας προβληματίσει σύντομα. Οι Επενδυτές δεν πρέπει να εφησυχάζουν και ας βρίσκονται σε διακοπές.

Σήμερα

Οι εταιρείες των ΗΠΑ που έχουν εγκατασταθεί στην Κίνα εφαρμόζουν μέτρα για τον μετριασμό των επιπτώσεων της μάχης επί των εμπορικών συναλλαγών, συμπεριλαμβανομένων των αυξήσεων των τιμών, και ορισμένες επιχειρήσεις – από βιομηχανικές επιχειρήσεις έως τους εγχώριους κατασκευαστές επίπλων και τους κατασκευαστές παιχνιδιών – δήλωσαν ότι θα προχωρήσουν σε αλλαγές προμηθευτών και στην παραγωγή εκτός της Κίνας.                     

Τα σκληρά σχόλια του Προέδρου Trump στο Twitter από το Σάββατο, όπου καυχήθηκε ότι η στρατηγική του για την απότομη τοποθέτηση δασμών στις κινεζικές εισαγωγές «λειτούργησε πολύ καλύτερα από ό, τι ανέμεναν ποτέ» και ότι το Πεκίνο προσήλθε τώρα στις συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το εμπόριο.

Ο Trump ανέφερε τις ζημίες στη χρηματιστηριακή αγορά της Κίνας, ενώ προέβλεψε ότι η αγορά των Η.Π.Α. θα μπορούσε να “αυξηθεί δραματικά” μετά την επαναδιαπραγμάτευση των εμπορικών συμφωνιών.

Τα χρηματιστήρια της Κίνας ήταν χαμηλότερα τη Δευτέρα, καθώς οι τελευταίες απειλές του Πεκίνου για τους δασμού κλιμάκωσαν τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, αν και οι προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας για την κάλυψη του γιουάν βοήθησαν στη σταθεροποίηση του νομίσματος.

Αλλά μια αλυσίδα άρθρων στα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης τόνισε την ανθεκτικότητα της οικονομίας της Κίνας και ψαλίδισε τις ανησυχίες για τον αντίκτυπο του εμπορικού πολέμου.

Την Παρασκευή, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας δήλωσε ότι θα απαιτήσει από τις τράπεζες να διατηρήσουν αποθεματικά ισοδύναμα με το 20% των συναλλαγματικών ισοτιμιών των πελατών τους από τη Δευτέρα, σε μια κίνηση για τη σταθεροποίηση του γιουάν.

Ο Trump απείλησε με δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας πάνω από 500 δις Δολάρια, καλύπτοντας ουσιαστικά όλες τις εισαγωγές των ΗΠΑ από τον ασιατικό γίγαντα, ζητώντας από το Πεκίνο να προβεί σε θεμελιώδεις αλλαγές στις πολιτικές προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας, μεταφορές τεχνολογίας και τις επιδοτήσεις βιομηχανιών υψηλής τεχνολογίας.

Σήμερα τα futures των δεικτών της Wall Street κινήθηκαν ανοδικά και ο δείκτης μετοχών Asia-Pacific εκτός της Ιαπωνίας της MSCI έχει πορεία σχήματος Λ αλλά στις 08:00 δική μας ώρα διατηρεί οριακά κέρδη.

Ο δείκτης Composite της Σαγκάης σημείωσε πτώση -0,70%, αφού υποχώρησε πάνω από -4% την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας εμφανίστηκε με άνοδο 0,05%, με ανοδικό άνοιγμα υποχώρησε κατόπιν σε αρνητικό πεδίο και ισχυρή αντίδραση ως το τέλος του πρώτου μέρους της συνόδου. Αλλά με το που ξεκίνησε το δεύτερο εμφανίστηκαν πιέσεις που τον έφεραν πάλι στο επίπεδο κλεισίματος την Παρασκευή. Υφίσταται επικέντρωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος στις εμπορικές συνομιλίες της 9ης Αυγούστου μεταξύ Ουάσιγκτον και Τόκιο.

Τα χρηματιστήρια της Ταϊβάν και της Νότιας Κορέας που φιλοξενούν πολλές μετοχές τεχνολογίας κινούνται ανοδικά χάρη στα κέρδη της Wall Street, ανεβαίνοντας κατά +0,10% και +0,30% αντίστοιχα.