Skip to main content

Ομόλογα: Διόρθωσαν τα ελληνικά, σε αρνητικό έδαφος τα ευρωπαϊκά

Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]

Μετά το σύντομο διάλειμμα της Πέμπτης όπου οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης διόρθωσαν ελαφρώς, μετά την λήξη της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά την οποία οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής διατήρησαν τα επιτόκια αμετάβλητα, σκιαγράφησαν όμως το δρόμο για μέτρα χαλάρωσης, η αγορά ομολόγων επανήλθε στην πτωτική τάση.

Οι επενδυτές το προηγούμενο διάστημα, αναμένοντας η ΕΚΤ να προετοιμάσει το έδαφος για έναν ακόμη γύρο ποσοτικής χαλάρωσης και ακόμη και μία μείωση επιτοκίων, τοποθετήθηκαν ευρέως στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης, οδηγώντας τα σε ιστορικά χαμηλά ρεκόρ, οδηγώντας πέντε 10ετείς τίτλους εξ αυτών σε αρνητικό έδαφος, όπου εκεί βρισκόταν ήδη το 10ετές γερμανικό.

Οι χρηματαγορές μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη αναμένουν πλέον σε ποσοστό  88% της πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων κατά 10 μονάδες βάσης στη επόμενη συνεδρίασή της τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Εξαίρεση για άλλη μία συνεδρίαση οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι χρέους (την Πέμπτη παρέμειναν στα ίδια επίπεδα σε αντίθεση με αυτές των χωρών της Ευρωζώνης), οι αποδόσεις των οποίων χθες σημείωσαν άνοδο περί τις 5 με 6 μονάδες βάσης, αλλά και οι αντίστοιχες των ιταλικών κρατικών ομολόγων που συνέχισαν και χθες την ανοδική τους πορεία για 2η διαδοχική ημέρα. 

Στην ΗΔΑΤ καταγράφηκε πολύ περιορισμένος όγκος συναλλαγών μόλις 11 εκατ. ευρώ, (την Τετάρτη και την Πέμπτη διαμορφώθηκε στα 44 εκατ. ευρώ), δείχνοντας μία απροθυμία από πλευράς επενδυτών να τοποθετηθούν στα ελληνικά ομόλογα.

Στο 0,67% έκλεισε η απόδοση του τίτλου με λήξη το 2022, στο 1,07% ανέβηκε αυτή του 5ετούς, στο 1,37% έφθασε η απόδοση του τίτλου με λήξη το 2025, με αυτή του καινούργιου 7ετούς να διαμορφώνεται στο 1,69%.

Η απόδοση του 10ετούς τίτλου ανέβηκε στο 2,05% παρέμεινε όμως για άλλη μία συνεδρίαση χαμηλότερα από την απόδοση του αντίστοιχου αμερικανικού τίτλου (2,07%), με το spead έναντι του 10ετούς κρατικού γερμανικού ομολόγου να ανοίγει στις 246 μονάδες βάσης, καθώς η απόδοσή του κινήθηκε κατά μία μονάδα βάσης χαμηλότερα στο -0,37%.

Η απόδοση του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου ανέβηκε στο 1,57%, ανοίγοντας το spread έναντι του γερμανικού bund στις 195 μονάδες βάσης, όταν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα είχε υποχωρήσει κάτω από τις 180 μονάδες βάσης.