Skip to main content

Talk of the market: Το fund της ΕΑΤΕ, οι επενδύσεις στην ενέργεια και ο …Dior

Ολοκληρώθηκε η σύσταση του Αμοιβαίου Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών, με τη συμμετοχή της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ, π. ΤΑΝΕΟ) και άλλων θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Πρόκειται για το πρώτο «πράσινο» Αμοιβαίο Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών, στο οποίο συμμετέχει η ΕΑΤΕ (π. ΤΑΝΕΟ). Το European Sustainable Investments Fund (Eu.S.I.F.), έχει αρχικό κεφάλαιο 50 εκατ. ευρώ ενώ τα συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια θα ανέλθουν σε 70 εκατ. ευρώ. Θα επενδύει κατά μέσο όρο 3-7 εκατ. ευρώ ανά έργο, ενώ, με τη μόχλευση δανεισμού, θα μπορεί να υλοποιήσει έργα συνολικού ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ. 

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την εκτέλεση του προϋπολογισμού της κεντρικής κυβέρνησης το πρωτογενές έλλειμμα ανήλθε σε 10,8 δισ. ευρώ στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου, έναντι στόχου για έλλειμμα 9,76 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2021 στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2021 και ελλείμματος 7,494 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2020.

Αμφιταλαντεύεται ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο, που άνοιξε στο “κόκκινο”. Χθες έκλεισε με απώλειες 0,78%, σε μια συνεδρίαση όπου επικράτησε επιλεκτικό ενδιαφέρον, με τους επενδυτές να έχουν την προσοχή τους στραμμένη στην έκτακτη γενική συνέλευση της Alpha Bank για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 0,8 δισ. ευρώ, καθώς και τις γενικές συνελεύσεις των εταιρειών Mytilineos και Jumbo. Η αξία των συναλλαγών στη χθεσινή συνεδρίαση ανήλθε σε 71 εκατ. ευρώ από τα 67 εκατ. ευρώ στη συνεδρίαση της Δευτέρας. 

Η έκτακτη γενική συνέλευση της Alpha Services and Holding ενέκρινε – με πλειοψηφία 84,9% και απαρτία 57,3%, που υπερβαίνουν το όριο του νόμου – την αύξηση έως 800 εκατ. ευρώ του μετοχικού κεφαλαίου. Οι μέτοχοι εξουσιοδότησαν το Δ.Σ. να καθορίσει την τιμή προσφοράς των νέων μετοχών, ενώ νέες μετοχές θα προσφερθούν στην Ελλάδα μέσω Δημόσιας Πρότασης και εκτός Ελλάδας μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης (διαδικασία δημιουργίας βιβλίων). 

«Χαμένη χρονιά» χαρακτήρισε ενώπιον των μετόχων και το 2021 ο επικεφαλής του ομίλου Jumbo Απόστολος Βακάκης, σημειώνοντας ότι «χαμένη χρονιά» μπορεί να αποδειχθεί και το 2022 λόγω της πρωτόγνωρης διαταραχής στην αλυσίδα εφοδιασμού. Ο κ. Βακάκης δήλωσε ότι οι τιμές των πρώτων υλών θα σταθεροποιηθούν σε κάποιο σημείο αλλά υψηλότερα από τα επίπεδα πριν από την πανδημία, καθιστώντας απαραίτητες κάποιες αλλαγές στο μείγμα προϊόντων και την πολιτική τιμολόγησης. Aποκάλυψε επίσης ότι το έκτακτο μέρισμα 0,47 ευρώ ανά μετοχή θα διανεμηθεί στους μετόχους πριν από το τέλος Ιουλίου.

Η έκτακτη γενική συνέλευση της Μytilineos ενέκρινε το προτεινόμενο μέρισμα για το οικονομικό έτος 2020 0,36 ευρώ. Στο πλαίσιο της συνέλευσης η διοίκηση του ομίλου προέβλεψε ότι τα αποτελέσματα του 2021 θα δείξουν ικανοποιητική βελτίωση σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ η ολοκλήρωση του τρέχοντος επενδυτικού προγράμματος αναμένεται να ενισχύσει την απόδοση, διπλασιάζοντας τα οικονομικά μεγέθη το 2022Συμφωνήθηκε επίσης μια νέα σύμβαση προμήθειας με τη ΔΕΗ, οι λεπτομέρειες της οποίας θα ανακοινωθούν σε λίγες ημέρες. Η νέα σύμβαση θα έχει διάρκεια έως το 2023, μετά την οποία η Μytilineos θα χρησιμοποιήσει τη δική της θερμική παραγωγή και τις ΑΠΕ, σύμφωνα με τη στρατηγική παραγωγής “πράσινου” αλουμινίου με ανταγωνιστικό κόστος

Σε κερδοφορία πέρασε ο όμιλος Motor Oil στο α’ τρίμηνο του 2021. Εμφάνισε καθαρά κέρδη 65 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 96 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρήσης. Η δημοσιευμένη λειτουργική κερδοφορία ανήλθε σε 129 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 77 εκατ. ευρώ το 2020) και η προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία EBITDA διαμορφώθηκε σε 80 εκατ. ευρώ από 93 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Ο κύκλος εργασιών του ομίλου αυξήθηκε σε 1,88 δισ. ευρώ από 1,64 δισ. ευρώ στο α’ τρίμηνο του 2020. Σε επίπεδο μητρικής εταιρείας, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 64 εκατ. ευρώ από ζημιές 76 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο του 2020. Η δημοσιευμένη λειτουργική κερδοφορία EBITDA διαμορφώθηκε σε 101 εκατ. ευρώ από ζημιές 73 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο του 2020) και η προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία EBITDA ανήλθε σε 59 εκατ. ευρώ έναντι 57 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας αυξήθηκε σε 1,29 δισ. ευρώ από 1,059 δισ. ευρώ πέρυσι.

Η OCM Luxembourg Healthcare Greece S.a r.l. και τα πρόσωπα που ενεργούν συντονισμένα με αυτήν για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Ιασώ κατέχουν συνολικά 112.541.505 μετοχές που αντιπροσωπεύουν περίπου το 92,13% των δικαιωμάτων ψήφου της εισηγμένης εταιρείας. 

Αύριο η επίδειξη του Dior στην Ακρόπολη. Το γεγονός αναμένεται να φέρει την Ελλάδα στο επίκεντρο της διεθνούς δημοσιότητας σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο για τον τουρισμό. Θα μεταδοθεί επίσης ζωντανά από την πόλη της Καλαμάτας, που επιλέχθηκε μαζί με ακόμα δύο περιοχές της χώρας, το Άργος και το Σουφλί, προκειμένου να υπάρξει ζωντανή αναμετάδοση της εκδήλωσης του οίκου Dior, αύριο το βράδυ 21.00.

naftemporiki.gr