Skip to main content

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη η ΕΚΤ

Στη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στην οποία αναμένεται να ξεδιπλώσει τα σχέδιά για τη νομισματική πολιτική της στρέφονται σήμερα τα βλέμματα, με κύριο ερώτημα αν η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε σχετικές κινήσεις τους επόμενους μήνες ή αν θα επιλέξει μία πιο τολμηρή ανακοίνωση.

Με τον πληθωρισμό να παραμένει κάτω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας και την Fed σε πορεία χαλάρωσης, η ΕΚΤ έχει δώσει το σήμα για επιπλέον νομισματική στήριξη. Στόχος της είναι να ενισχύσει την εμπιστοσύνη εν μέσω σταθερής ροής αρνητικών ειδήσεων που απειλεί να εκτροχιάσει τα αποτελέσματα ετών ποσοτικής χαλάρωσης.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η ΕΚΤ πιθανόν να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων, ώστε να βοηθήσει τις τράπεζες να αντισταθμίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις, να επανεκκινήσει το πρόσφατα τερματισμένο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ή να αυξήσει τον πήχη για μελλοντική περιστολή της νομισματικής πολιτικής της. Με τα οικονομικά όμως στοιχεία να παραμένουν σχετικά σταθερά δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την ανακοίνωση ενός ολοκληρωμένου πακέτου αυτή την εβδομάδα. Η ΕΚΤ θα μπορούσε να περιμένει για να προετοιμάσει καλύτερα τα επόμενα βήματά της και να περιμένει την Fed να καθορίσει την δική της πορεία.

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ θα είναι καθοριστικές για την ισοτιμία του ευρώ, που τώρα φλερτάρει με χαμηλό 2 ετών έναντι του δολαρίου, στα 1,113 δολάρια.

Σύμφωνα πάντως με το Reuters, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι θα πρέπει να δώσει «κάτι» στις αγορές την Πέμπτη. Εάν δεν προχωρήσει σε άλλες κινήσεις, είναι πιθανό να δώσει κατεύθυνση για τα επιτόκια, κάνοντας ξεκάθαρο ότι επίκειται μείωση επιτοκίων και ότι αυτά θα παραμείνουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα για περισσότερο διάστημα από ό,τι αρχικά εκτιμούσε.

Σε δημοσκόπηση του Reuters, η πλειονότητα των οικονομολόγων ανέμενε μείωση του επιτοκίου καταθέσεων τον Σεπτέμβριο, ωστόσο, η αδύναμη μεταποίηση που ανακοινώθηκε την Τετάρτη αυξάνει τις πιέσεις στην ΕΚΤ.

Σε ενημερωτικό της σημείωμα η BNP Paribas εκφράζει την εκτίμηση ότι ο Ντράγκι «θα ανοίξει το δρόμο για περαιτέρω χαλάρωση και, ειδικότερα, θα συνεχίσει να τροφοδοτεί τις προσδοκίες για την ποσοτική χαλάρωση». «Ωστόσο, για τώρα, νομίζουμε ότι η ΕΚΤ θα ανοίξει απλώς τον δρόμο και θα εφαρμόσει αργότερα» προσθέτει η BNP Paribas.

Πηγή: Reuters