Skip to main content

Στο προσκήνιο η φρενίτιδα εναλλακτικών επενδύσεων

Από την έντυπη έλδοση

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Σε μια ιστορική στιγμή για το βασικότερο κρυπτονόμισμα του πλανήτη, το Ελ Σαλβαδόρ έγινε χθες η πρώτη χώρα στον κόσμο που υιοθετεί το bitcoin ως νόμιμο νόμισμα, από τη στιγμή που το Κογκρέσο ενέκρινε την πρόταση του προέδρου Ναγίμπ Μπουκέλε, την ώρα ωστόσο που διατυπώνονται πολλά ερωτηματικά ως προς την περαιτέρω πορεία του κρυπτονομίσματος. 

Οι βουλευτές ψήφισαν υπέρ της θέσπισης νόμου που θα καθιερώνει πλέον το bitcoin ως νόμισμα για τις συναλλαγές στη συγκεκριμένη χώρα, παρά τις ανησυχίες για τον αντίκτυπο που θα έχει η κίνηση αυτή στο δανειακό πρόγραμμά της με το ΔΝΤ, που φαίνεται να ξεπερνά το 1 δισ. δολάρια. Ο Μπουκέλε χαιρέτισε τη χρήση του bitcoin ως ιδιαίτερα υποστηρικτική στην προσπάθεια όσων ζουν στο εξωτερικό και στέλνουν εμβάσματα στην πατρίδα τους, με το αμερικανικό δολάριο (το επίσημο νόμισμα του Ελ Σαλβαδόρ) να εξακολουθεί να χρησιμοποιείται. «Θα βοηθήσει τις χρηματοοικονομικές αγορές, τις επενδύσεις, τον τουρισμό, την καινοτομία και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας», έγραψε ο Μπουκέλε σε μήνυμά του στο Twitter. Να σημειωθεί ότι η οικονομία του Ελ Σαλβαδόρ στηρίζεται τα μέγιστα στα εμβάσματα, τα οποία εκτιμώνται σε 6 δισ. δολάρια, εκπροσωπώντας το 2019 το ένα πέμπτο του ΑΕΠ, σε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Μπουκέλε, το 70% των κατοίκων του Ελ Σαλβαδόρ στερείται πρόσβασης σε παραδοσιακές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. 
Mε βάση τον νόμο, που θα είναι έτοιμος σε 90 μέρες, η ισοτιμία bitcoin/δολαρίου θα καθοριστεί από την αγορά και το κρυπτονόμισμα θα είναι αποδεκτό από τις επιχειρήσεις ως μέσο πληρωμής για αγαθά και υπηρεσίες. Και οι φόροι μπορούν να πληρώνονται σε bitcoin. 

Μετά την «ψήφο εμπιστοσύνης» από τη χώρα της Λατινικής Αμερικής, το bitcoin ενισχύθηκε 5%, πάνω από τα 35.000 δολάρια, με την αγορά να προσπαθεί να μαντέψει εάν θα ακολουθήσουν τα χνάρια του Ελ Σαλβαδόρ και άλλες χώρες. Η BofA βλέπει μεγάλες πιθανότητες να ακολουθήσουν και άλλες αναδυόμενες χώρες, όπως οι Κολομβία, Ινδία, Καζακστάν, Κένυα, Νιγηρία, Νότιος Αφρική, Ουκρανία και Βιετνάμ, παρότι η χρήση ψηφιακών νομισμάτων συνιστά κινδύνους για το δολάριο. Αναλυτές της BofA κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι εφόσον η πρωταρχική αιτία της δολαριοποίησης είναι ο υψηλός τοπικός πληθωρισμός, η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί εάν η ψηφιοποίηση διευκολύνει την πρόσβαση σε ξένα νομίσματα. 

Νωρίτερα, το bitcoin είχε υποχωρήσει ξανά κοντά στα 33.000 δολάρια, ενώ αυτή την εβδομάδα έχει απολέσει 7% της αξίας του.

Αναλυτές των Oanda, Evercore ISI και Tallbacken Capital Advisors βλέπουν το bitcoin να προσεγγίζει επικίνδυνα το επίπεδο των 30.000 δολαρίων, κάτι που εάν συμβεί θα δημιουργούσε μια τεράστια κεκτημένη ταχύτητα σε ρευστοποιήσεις, με την πιθανότητα να παρασυρθεί ακόμη και στην επικίνδυνη ζώνη των 20.000 δολαρίων. Το bitcoin έχει διανύσει φέτος μια άκρως ταραγμένη πορεία, από λίγο χαμηλότερα από τα 30.000 δολάρια στην αρχή του έτους εκτινάχθηκε στο ιστορικό υψηλό άνω των 60.000 δολαρίων τον Απρίλιο, για να υποχωρήσει και πάλι κατά 30.000 δολάρια, με τα αμφιλεγόμενα tweets του Έλον Μασκ και την αυστηροποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου στην Κίνα. 

Το θέμα συζήτησης επικεντρώνεται τώρα στον βαθμό αυστηρότητας των ρυθμιστικών αρχών. Όμως και εδώ υπάρχουν αμφιλεγόμενα σημεία. Η Έστερ Πίρσε, μία από τους δύο Ρεπουμπλικάνους που απαρτίζουν τα πέντε μέλη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, εξέφρασε την αντίθεσή της απέναντι στις προσπάθειες των συναδέλφων της να επιβάλουν ένα πιο αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο στην αγορά κρυπτονομισμάτων, που έχει φθάσει την αξία του 1,5 τρισ. δολαρίων. Πριν από έναν μήνα το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα απαιτήσει οι συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα αξίας 10.000 δολαρίων και άνω να δηλώνονται στις αμερικανικές φορολογικές αρχές. Οι επενδυτές, βλέποντας το bitcoin να κατρακυλά, στράφηκαν ξανά στις μετοχές «meme», που πήραν «φωτιά» μέσα στα φόρουμ των social media, τροφοδοτώντας το ράλι των αρχών του έτους, που στο μεταξύ είχε ξεθυμάνει. Τα νέα ονόματα που έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των μικροεπενδυτών είναι η μετοχή της ContexLogic με άνοδο 33%, της Clover Health με 18% και της Wendy’s με 5% στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης.