Skip to main content

ΑΤΜ: Έως και 3 ευρώ οι χρεώσεις για αναλήψεις με κάρτες άλλων τραπεζών

Πιο ακριβά γίνονται τα μετρητά για τους καταναλωτές που χρησιμοποιούν την χρεωστική τους κάρτα για να κάνουν ανάληψη από ΑΤΜ άλλης τράπεζας από αυτή που έχει εκδοθεί η κάρτα τους, καθώς το υψηλό κόστος λειτουργίας των ΑΤΜ, όπως υποστηρίζουν τραπεζικά στελέχη, τις αναγκάζει να χρεώνουν προμήθεια σε όσους δεν είναι πελάτες τους και κάνουν αναλήψεις από τα ΑΤΜ τους.

Η εξέλιξη αυτή, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, αποτελεί ακόμα ένα κίνητρο για τη χρήση των χρεωστικών καρτών που είναι ο πιο φθηνός τρόπος συναλλαγών και συμβάλλει καίρια στον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Όσοι, πάντως, επιμένουν στα μετρητά, θα πρέπει να αναζητούν ATM της δικής τους τράπεζας για να γλιτώσουν την επιβάρυνση.

H προσαρμογή των προμηθειών που χρεώνονται για την ανάληψη από ΑΤΜ άλλης τράπεζας θα ξεκινήσει από την ερχόμενη εβδομάδα και γίνεται ξεχωριστά από κάθε πιστωτικό ίδρυμα ανάλογα με τη διάρθρωση του δικτύου του και την επιχειρηματική του πολιτική.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει ανακοινώσει την προσαρμογή των τιμολογίων που αφορούν τις αναλήψεις μετρητών αρχής γενομένης από τις 22 Ιουλίου. Οι κάτοχοι καρτών που θα χρησιμοποιούν ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς για τη συναλλαγή που γίνεται μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ, θα χρεώνονται με 3 ευρώ, ακριβώς όπως μέσω των άλλων διεθνών σχημάτων, αφού πάντως ερωτηθούν αν αποδέχονται τη χρέωση.

Παράλληλα, για τους δικούς της πελάτες η Τράπεζα Πειραιώς από τις 22 Ιουλίου μειώνει την προμήθεια που πληρώνουν όταν κάνουν χρήση των ΑΤΜ άλλης τράπεζας.

Σήμερα σε αυτές τις περιπτώσεις, για ποσό ως 250 ευρώ, υπάρχει χρέωση 1,40 ευρώ και για μεγαλύτερο ποσό 2,20 ευρώ, ενώ από τις 22 Ιουλίου, η χρέωση θα μειωθεί σε 0,60 ευρώ προκειμένου να εξυπηρετηθούν με τον καλύτερο τρόπο.

Στην ουσία κάθε τράπεζα προσαρμόζει την τιμολογιακή της πολιτική στους κανονισμούς της Ε.Ε. που προβλέπουν ότι όλοι οι κάτοχοι καρτών, Έλληνες και ξένοι, πρέπει να πληρώνουν το ίδιο όταν πραγματοποιούν συναλλαγές από το ΑΤΜ ενός πιστωτικού ιδρύματος που δεν είναι όμως ο εκδότης της κάρτας τους.

Αξίζει να σημειωθεί, όπως τονίζεται από αρμόδια τραπεζικά στελέχη, ότι όλο και συχνότεροι πλέον βανδαλισμοί έχουν αυξήσει το κόστος συντήρησης των ATM.
 

Πηγή: ΑΜΠΕ