Skip to main content

5 κρίσιμες απαντήσεις από την ΕΚΤ

Από την έντυπη έκδοση

Σημείο καμπής για την περαιτέρω πολιτική της ΕΚΤ και το εύρος διατήρησης των νομισματικών μέτρων στήριξης αποτελεί η συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας αυτή την Πέμπτη. Αγορές και επενδυτές, όπως επισημαίνει το Reuters, περιμένουν στις 10 Ιουνίου από την Κριστίν Λαγκάρντ και τους τραπεζίτες της Φραγκφούρτης απαντήσεις σε πέντε κρίσιμα ερωτήματα:

1. Θα επιβραδύνει η ΕΚΤ τον ρυθμό αγορών ομολόγων του έκτακτου, πανδημικού προγράμματος PEPP;

Η πλειοψηφική άποψη μεταξύ των αναλυτών είναι πως η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει τους υψηλούς ρυθμούς αγορών και στο τρίτο τρίμηνο – κατεύθυνση προς την οποία έδειξε πριν από λίγες ημέρες και το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ Φάμπιο Πανέτα. Θεωρείται ωστόσο πιθανό να δοθεί και κάποιο σήμα ευελιξίας που θα σημαίνει ίσως ήπια στροφή σε μειωμένες αγορές ομολόγων τον Αύγουστο. Μέχρι στιγμής οι αγορές ομολόγων της ΕΚΤ στο πλαίσιο του PEPP τρέχουν με ρυθμό 80 δισ. ευρώ τον μήνα.

2. Θα επανεξετάσει η ΕΚΤ το συνολικό μέγεθος του PEPP;

Το PEPP θα τρέχει έως τον Μάρτιο του 2022 και, εξαρχής, η ΕΚΤ έχει διαμηνύσει ότι δεν είναι απαραίτητο να εξαντληθεί το σύνολο της δύναμης πυρός του προγράμματος, που φθάνει στο 1,85 τρισ. ευρώ.

Τα «γεράκια» της κεντρικής τράπεζας, με πρώτο τον Ολλανδό τραπεζίτη Κλας Νοτ, έχουν δηλώσει πως με δεδομένη την επιτάχυνση της ανάκαμψης δεν είναι αναγκαία η αξιοποίηση όλου του οπλοστασίου.

3. Θα ανοίξει η συζήτηση για την απόσυρση των μέτρων στήριξης;

Παρά τις πιέσεις από τους «σκληρούς» της κεντρικής τράπεζας, θεωρείται απίθανη η άμεση έναρξη της στρατηγικής εξόδου από τα έκτακτα μέτρα στήριξης – είτε αυτό αφορά το PEPP είτε τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια. Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν πως η Λαγκάρντ θα κρατήσει πίσω αυτή τη συζήτηση – τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο, οπότε και θα γίνει η επανεξέταση της συνολικής στρατηγικής της ΕΚΤ.

4. Ποια θα είναι η θέση της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό;

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έχει ξεπεράσει το όριο ασφαλείας του 2%. Ωστόσο, η γενική αίσθηση είναι πως το Δ.Σ. της ΕΚΤ θα αναθεωρήσει μεν προς τα πάνω την πρόβλεψη για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη του πληθωρισμού, αλλά θα επιμείνει στην εκτίμηση πως μακροπρόθεσμα οι τιμές τελούν υπό έλεγχο.

5. Ανησυχεί η ΕΚΤ για τις αποδόσεις των ομολόγων και για το ευρώ;

Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι οι ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις των ομολόγων θα επιστρέψουν. Υπέρ αυτής της άποψης συνηγορούν και τα χθεσινά στοιχεία που έδειξαν ότι τον Απρίλιο και τον Μάιο η ΕΚΤ αγόρασε κρατικά ομόλογα ύψους 135 δισ. ευρώ από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, αλλά οι αποδόσεις ανέβηκαν και στις τέσσερις χώρες.

Η άνοδος αυτή ανακόπηκε μόνον όταν η Κριστίν Λαγκάρντ διαβεβαίωσε πως δεν τίθεται θέμα απόσυρσης των μέτρων στήριξης.