Skip to main content

Πρόταση από την Κομισιόν για ψηφιακό πορτοφόλι

Από την έντυπη έκδοση

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Ένα πρόσθετο βήμα για την είσοδο στην ψηφιακή εποχή, που μαζί με την πράσινη μετάβαση αποτελούν τις δύο μεγάλες προτεραιότητες της Ε.Ε. τις επόμενες δεκαετίες, έκανε χθες η Κομισιόν προτείνοντας την εισαγωγή ψηφιακού πορτοφολιού, διαθέσιμου σε όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, που θα απλουστεύει τις συναλλαγές της καθημερινότητας στο σύνολο της κοινοτικής επικράτειας.

Σύμφωνα με την πρόταση, τα κράτη-μέλη θα προσφέρουν στους πολίτες και στις επιχειρήσεις ψηφιακά πορτοφόλια στα οποία θα μπορούν να συνδέουν αποδεικτικά έγγραφα προσωπικών τους χαρακτηριστικών (π.χ. άδεια οδήγησης, πτυχία, τραπεζικό λογαριασμό). Τα πορτοφόλια αυτά μπορούν να παρέχονται από δημόσιες αρχές ή από ιδιωτικούς φορείς, υπό την προϋπόθεση ότι αναγνωρίζονται από κράτος-μέλος.

Τα νέα ευρωπαϊκά πορτοφόλια ψηφιακής ταυτότητας θα δώσουν τη δυνατότητα σε όλους τους Ευρωπαίους να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες διαδικτυακά χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιούν ιδιωτικές μεθόδους ταυτοποίησης ή να κοινοποιούν προσωπικά δεδομένα χωρίς λόγο.

Η ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα θα είναι:

* Διαθέσιμη σε όποιον επιθυμεί να τη χρησιμοποιήσει: Κάθε πολίτης της Ε.Ε., κάτοικος και επιχείρηση στην Ένωση που επιθυμεί να κάνει χρήση της ευρωπαϊκής ψηφιακής ταυτότητας θα μπορεί να το πράξει.

* Ευρέως χρησιμοποιήσιμη: Θα μπορεί να χρησιμοποιείται ευρέως είτε ως τρόπος ταυτοποίησης των χρηστών είτε για την απόδειξη ορισμένων προσωπικών χαρακτηριστικών, με σκοπό την πρόσβαση σε δημόσιες και ιδιωτικές ψηφιακές υπηρεσίες σε ολόκληρη την Ένωση.

* Οι χρήστες θα έχουν τον έλεγχο των δεδομένων τους: Τα ευρωπαϊκά πορτοφόλια ψηφιακής ταυτότητας θα επιτρέπουν στους πολίτες να επιλέγουν ποιες πτυχές της ταυτότητας, των δεδομένων και των πιστοποιητικών τους κοινοποιούν σε τρίτα μέρη, καθώς και να παρακολουθούν τέτοιες κοινοποιήσεις. Ο έλεγχος από τους χρήστες διασφαλίζει ότι θα κοινοποιούνται μόνο πληροφορίες που χρειάζεται να κοινοποιηθούν.

Η Κομισιόν διευκρινίζει ότι τα ψηφιακά πορτοφόλια δεν θα αντικαταστήσουν τις αστυνομικές ταυτότητες, που θα συνεχίσουν να εκδίδονται από τα κράτη-μέλη. Απλώς το ευρωπαϊκό πλαίσιο για την ψηφιακή ταυτότητα οικοδομείται σε αυτή τη βάση και επεκτείνει τις λειτουργίες και τις δυνατότητες χρήσης των εθνικών ηλεκτρονικών ταυτοτήτων μέσω ενός προσωπικού ψηφιακού πορτοφολιού.

Το βασικό στοιχείο που προσφέρουν οι νέοι κανόνες είναι ότι όλοι θα έχουν το δικαίωμα απόκτησης ευρωπαϊκού πορτοφολιού ψηφιακής ταυτότητας, το οποίο θα είναι αποδεκτό σε όλα τα κράτη-μέλη, χωρίς ωστόσο να είναι υποχρεωτική η χρήση του.

Οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν το ψηφιακό πορτοφόλι για πρόσβαση σε δημόσιες και ιδιωτικές διαδικτυακές υπηρεσίες στην Ε.Ε., ιδίως σε εκείνες που απαιτούν αυστηρή επαλήθευση ταυτότητας χρήστη. Για παράδειγμα, για πρόσβαση σε τραπεζικό λογαριασμό ή για την υποβολή αίτησης για δάνειο, για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων και για την εγγραφή σε πανεπιστήμιο της χώρας ή στο εξωτερικό.