Skip to main content

Κακά νέα για την οικονομία, καλά για τα ομόλογα

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Το 2018 υποτίθεται ότι θα ήταν το τελευταίο έτος μίας παρατεταμένης περιόδου φθηνού δανεισμού και το 2019 θα έφερνε υψηλότερα επιτόκια για τράπεζες, επιχειρήσεις και κράτη. Ωστόσο τα πράγματα δεν εξελίσσονται ακριβώς έτσι- τουλάχιστον προς το παρόν. Η επιδείνωση των συνθηκών στην Ευρωζώνη είναι τέτοια που τα σενάρια μεταθέτουν την όποια επιτοκιακή αύξηση για το 2020 και τα μέλη του ευρώ και οι επενδυτές δανείζουν τις χώρες του ευρώ με χαμηλότατες αποδόσεις. 

Όπως σχολιάζει και το Reuters «τα κακά νέα για την οικονομία, είναι καλά νέα για τα ομόλογα». Η χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Μάριο Ντράγκι στάθηκε καθοριστική. Αμέσως μετά την παραδοχή του ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία του ευρώ βαίνουν αυξανόμενοι, η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε κατά 4,6 μονάδες, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της από τις 2 Ιανουαρίου. Η απόδοση του γαλλικού δεκαετούς μειώθηκε κατά 5 μονάδες, στο 0,58% και του ισπανικού κατά 8,2 μονάδες βάσης (στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Ιούνιο) στο 1,25%. 

Ελλάδα και Ιταλία, που μόλις πριν από λίγο καιρό βρίσκονταν στη δίνη σεναρίων για νέα τραπεζική κρίση, βλέπουν επίσης το κόστος δανεισμού να υποχωρεί σημαντικά. Σήμερα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς κινείται στο 4,12%, μειωμένη κατά τρεις μονάδες βάσης σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο, ενώ του ιταλικού είναι σταθερή στο 2,66%. Εν πολλοίς αμετάβλητες παραμένουν και οι αποδόσεις των υπόλοιπων κρατικών ομολόγων, στον απόηχο της ομολογίας του Μπενουά Κερέ ότι η επίμονη αδυναμία των οικονομικών δεδομένων εξέπληξε την ΕΚΤ και την αναγκάζει να σκεφτεί περισσότερο τις επόμενες κινήσεις της. 

Ο Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου και εκ των υποψήφιων διαδόχων του Μάριο Ντράγκι ξεκαθάρισε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για επιτοκιακές αυξήσεις. Οι αγορές συμφωνούν και περιμένουν αντιθέτως πολύ γρήγορα η ΕΚΤ να βγάλει από τη φαρέτρα της ένα όπλο που θα τονώσει τη ρευστότητα στο σύστημα και θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη χαμηλότερα το κόστος δανεισμού. 

Πρόκειται για τις στοχευμένες δημοπρασίες φθηνών δανείων προς τις τράπεζες (TLTROs), στις οποίες είχε καταφύγει η κεντρική τράπεζα κατά την διάρκεια της κρίσης χρέους και πριν ακόμη καταφύγει στην ποσοτική χαλάρωση. Χθες αρκετοί απογοητεύτηκαν που η ΕΚΤ συζήτησε την προοπτική αυτή, αλλά δεν την ενεργοποίησε. Ωστόσο εκτιμάται ότι έως το Μάρτιο θα το κάνει. 

Υπενθυμίζεται ότι για το 2019 σχεδιάζονται εκδόσεις χρέους άνω των 880 δισ. ευρώ από τις χώρες του ευρώ. Mέσα σε αυτό το περιβάλλον καλείται και η Ελλάδα να διεκδικήσει τη δική της έξοδο στις αγορές. Μετά τις άκρως επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων από την Ισπανία και την Ιταλία, φαίνεται να έχει ανοίξει ο δρόμος για την έκδοση ελληνικού πενταετούς ομολόγου. Ωστόσο αυτή ενδέχεται να μετατεθεί για τον Φεβρουάριο, εξαιτίας των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων στο εσωτερικό, αλλά και των προσπαθειών να οριστικοποιηθούν τα σχέδια για τα κόκκινα δάνεια. 

naftemporiki.gr