Skip to main content

AMC: Η φρενίτιδα των μετοχών των meme και το ποπ κορν

Συνεχίζεται η αγοραστική «επίθεση» στη μετοχή της AMC Entertainment στις προσυνεδριακές  συναλλαγές.

Αφού είδε τη μετοχή της να σημειώνει άνοδο έως και  95%, η AMC κέρδισε 13% και έφτασε στα 71,01 δολάρια στις 4:02 π.μ. στη Νέα Υόρκη. Η αμερικανική αλυσίδα κινηματογραφικών αιθουσών έχει αγοραία αξία άνω των 30 δισ. δολαρίων, καθιστώντας την πιο πολύτιμη από τουλάχιστον τις μισές εταιρείες του δείκτη S&P 500.

Ενώ οι περισσότεροι χρηματοοικονομικοί σχολιαστές συμφωνούν ότι η μετοχή έχει αποκολληθεί από τις παραδοσιακές βασικές επενδύσεις, είναι λιγότερο σίγουροι για τον λόγο.

Μερικοί αναφέρουν την αφθονία ρευστότητας και εξοικονόμησης που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ άλλοι επισημαίνουν τον αντίκτυπο των μέσων μαζικής ενημέρωσης και την πρόσβαση σε πλατφόρμες για τους μικρούς επενδυτές.

«Φυσικά η αποτίμησή τους αποσυνδέεται από τα βασικά, οι τιμές αντικατοπτρίζουν περισσότερο τον αντίκτυπο των κοινωνικών μέσων», δήλωσε ο Sylvain Goyon της Oddo. «Οι μετοχές ανεβαίνουν με τη διαφήμιση και πεθαίνουν χωρίς αυτήν», πρόσθεσε.

Η τελευταία φρενίτιδα των μετοχών των meme φαίνεται να έχει ακόμη μεγαλύτερη δυναμική πίσω από αυτήν της GameStop τον Ιανουάριο.

Ορισμένοι χρήστες του Twitter ανέφεραν ότι λαμβάνουν μηνύματα από μέλη της οικογένειάς τους που τους παροτρύνουν να αγοράσουν μετοχές της AMC για να γίνουν πλούσιοι, ενώ άλλοι μαζεύτηκαν σε δρόμους με αφίσες προωθώντας τη  μετοχή.

Από το κλείσιμο της Τετάρτης, η μετοχή της AMC είχε αυξηθεί σχεδόν 30 φορές από τις αρχές του τρέχοντος έτους, υπερβαίνοντας κατά πολύ την 15πλάσια αύξηση του GameStop. Επιστρέφοντας στις αρχές του 2020, οι μετοχές ξεπέρασαν πρόσφατα την απόδοση της Zoom Video Communications, της οποίας η τεχνολογία τηλεδιάσκεψης έγινε πανταχού παρούσα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Πριν από λίγους μήνες, η AMC βρισκόταν στο χείλος της χρεοκοπίας, καθώς η πανδημία έκλεισε τους κινηματογράφους στις ΗΠΑ. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανήλθε σε μόλις 216,8 εκατ. δολάρια τον Απρίλιο του περασμένου έτους. Ακόμα και μετά τη σύντομη αύξηση τον Ιανουάριο, πολλοί επαγγελματίες επενδυτές εξακολουθούσαν να δείχνουν την ιδέα ότι οποιοσδήποτε στο φόρουμ WallStreetBets της Reddit θα μπορούσε να ληφθεί σοβαρά υπόψη, πολύ λιγότερο να μετακινήσει την αγορά με βιώσιμο τρόπο.

Η AMC ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι θα επιβραβεύσει τους μικρούς υποστηρικτές με ειδικές προβολές και δωρεάν ποπ κορν. Έχει επίσης εκμεταλλευτεί τα ραγδαία κέρδη για να συγκεντρώσει 230 εκατ. δολάρια απευθείας από έναν από τους κύριους πιστωτές της, τη Mudrick Capital Management και να ενισχύσει τα οικονομικά της.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg