Skip to main content

 Χρ. Σταϊκούρας: Στα 16 δισ. ευρώ τα μέτρα στήριξης το 2021- 4,5 δισ. ευρώ στην κοινωνία έως το τέλος του έτους

Στα 15,9 δισ. ευρώ ανέρχονται πλέον τα μέτρα στήριξης για φέτος, εκ των οποίων τα 4,5 δισ. ευρώ  ακόμα δεν έχουν φτάσει στο πορτοφόλι των πολιτών. Όπως επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ, το ποσό που «εκκρεμεί» θα καταβληθεί στους δικαιούχους έως το τέλος του έτους.

Πρόκειται για μέτρα τα οποία έχουν ανακοινωθεί όπως το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών (500 εκατ. ευρώ), η στήριξη της εστίασης μέσω ΕΣΠΑ (330 εκατ. ευρώ), το πρόγραμμα για τον τουρισμό (420 εκατ. ευρώ), τα προγράμματα στήριξης για τα γυμναστήρια και τους παιδότοπους, το ΓΕΦΥΡΑ 1 (με 75.000 δανειολήπτες να έχουν επιδοτηθεί για τα δάνεια τους με συνολικά 96 εκατ. ευρώ), το ΓΕΦΥΡΑ 2 (με 41.847 επιχειρήσεις να έχουν υποβάλει αίτηση) αλλά και προγράμματα του υπουργείου Εργασίας, όπως το «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών και στην προθεσμία που έχει τεθεί για την υποβολή αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος έως τις 17 Ιουνίου, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι έχει λάβει υπόψη του τις ενστάσεις και τους προβληματισμούς που έχουν διατυπωθεί συμπληρώνοντας ότι ανάλογα με το ποια θα είναι η κατάσταση θα υπάρξει επαναξιολόγηση.

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στην έναρξη της διαδικασίας για την ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο και τις τράπεζες μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού. Όπως είπε, μόλις την 1η ημέρα λειτουργίας της πλατφόρμας της ΕΓΔΙΧ, 4.217 πολίτες ξεκίνησαν τη διαδικασία εκ των οποίων 1.815 ζήτησαν άρση του απορρήτου προκειμένου να αντληθούν οι σχετικές πληροφορίες μέσω της ΑΑΔΕ, του ΕΦΚΑ αλλά και τις τράπεζες.

Σε ό,τι αφορά στις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε ότι «είμαστε πιο συντηρητικοί από τις εκτιμήσεις των θεσμών» τονίζοντας ότι φέτος η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,6%. Η πρόβλεψη αυτή βασίζεται, όπως είπε, στην αύξηση του τουρισμού κατά 45% (σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις) σε σχέση με το 2019, στην πολύ μεγάλη αύξηση των καταθέσεων οι οποίες τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ξεπέρασαν τα 30 δισ. ευρώ αλλά και στα κονδύλια που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης έως το τέλος του έτους.

Αναφερόμενος στην επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα , ο ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι το 2022 θα υπάρξει μια δημοσιονομική ισορροπία καθώς το πρωτογενές έλλειμμα εκτιμάται ότι θα περιοριστεί στο 0,3% και από το 2023 θα καταγραφούν λελογισμένα πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 2%.

Ραλλού Αλεξοπούλου