Για μία περίοδο «γεμάτη προκλήσεων» προειδοποιεί η Bank of England (ΒοΕ), στη έκθεσή της για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότερα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία του τραπεζικού κλάδου της χώρας.
«Το τρέχον outlook (προοπτικές) για το τραπεζικό σύστημα της Βρετανίας ενέχει πλήθος προκλήσεων» τονίζει και εκτιμά ότι η επιδείνωση των βρετανικών assets (περιουσιακά στοιχεία) θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με το περιεχόμενο της έκθεσης, η Bank of England είναι έτοιμη να λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα, προκειμένου να διασφαλίσει τη βιώσιμη πορεία του τραπεζικού κλάδου.
«Υπάρχουν ενδείξεις ότι σταδιακά, κάποιοι κίνδυνοι αρχίζουν να γίνονται αντιληπτοί» αναφέρει και επαναλαμβάνει ότι σχεδιάζει να εφαρμόσει μέτρα για τη διασφάλιση της σταθερότητας, σε επίπεδο τόσο κεφαλαίων, όσο και ρευστότητας.
Παράλληλα, προειδοποιεί για τον κίνδυνο δημοσιονομικών προκλήσεων, εκτιμώντας ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ενδεχομένως, να γιγαντωθεί περαιτέρω.
Από την πλευρά του, ο διοικητής της ΒοΕ, Μαρκ Κάρνεϊ, υποστήριξε ότι οι εισροές κεφαλαίων προς τις βρετανικές μετοχές έχουν επιβραδυνθεί το τελευταίο διάστημα, παρά το γεγονός ότι οι αγορές, σε γενικές γραμμές, αντεπεξήλθαν της έντονης μεταβλητότητας.
Επισήμανε δε, ότι η αποδυνάμωση της στερλίνας θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στις εξαγωγές της χώρας και διαπίστωσε ότι το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών δεν έχει αυξηθεί.
Ο Κάρνεϊ, όπως και αναμενόταν, εξήγγειλε τη μείωση του capital buffer (κεφαλαιακό μαξιλάρι) έναντι των – υψηλού κινδύνου – assets, στο 0% από 0,5% προηγουμένως, παρέχοντας «βαθιά ανάσα», ύψους 150 δισ. στερλινών, στις βρετανικές τράπεζες.
Ακόμη, ο διοικητής της ΒοΕ ανακοίνωσε το «πάγωμα» των μερισμάτων προς τους μετόχους των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, έως τον Ιούνιο του 2017.
«Η κεντρική τράπεζα θα βοηθήσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις» δήλωσε στη συνέχεια και προειδοποίησε ότι οι προοπτικές επιβράδυνσης της ανάπτυξης είναι ακόμη «παρούσες».
naftemporiki.gr