Σε ατμομηχανή οικονομικής ανάπτυξης συνολικά για το Μιζούρι, εξελίχθηκε τα τελευταία περίπου 20 χρόνια το κέντρο καινοτομίας και τεχνολογίας Cortex στο Σεντ Λούις των ΗΠΑ, που δημιουργήθηκε ουσιαστικά από το μηδέν, χάρη στην κοινή και συντονισμένη προσπάθεια πανεπιστημίων, κυβέρνησης και επιχειρήσεων.
Τα παραπάνω προέκυψαν, μεταξύ άλλων, από την ομιλία της αντιπροέδρου (αρμόδιας για την επικοινωνία και τον στρατηγικό σχεδιασμό) της Κοινότητας Καινοτομίας του Cortex, Μπεθ Λέτσερ (Beth Letscher), στο υβριδικό συνέδριο «Thessaloniki Future Thinking Dialogues».
Στο ερώτημα πώς βρέθηκε η χρηματοδότηση για να μπει στην αφετηρία η δημιουργία του Cortex, η κα Λέτσερ επισήμανε τον ρόλο που έπαιξαν τα πανεπιστήμια του Σεντ Λούις, που περιλαμβάνονται μεταξύ των ιδρυτικών μελών του: «Τα πανεπιστήμια έχαναν τα ερευνητικά τους ταλέντα, γιατί οι ερευνητές τους δεν μπορούσαν να ξεκινήσουν εταιρείες μέσα σε αυτά και έτσι είχαν την τάση να φεύγουν στον ιδιωτικό τομέα.
Δάνειο 29 εκατ. δολ.
Αυτό οδήγησε τα πανεπιστήμια στο να ψάξουν να βρουν ένα μοντέλο δημιουργίας κάποιου συλλογικού χώρου, όπου θα μπορούσαν να στεγάσουν τις εταιρείες τους οι ερευνητές τους. Κατέληξαν στη λύση της δημιουργίας του Cortex και έτσι, πανεπιστήμια και ερευνητικοί εταίροι, πρόσφεραν ως δάνειο στο κέντρο 29 εκατ. δολάρια, τα οποία μπορούσε να χρησιμοποιεί ξανά και ξανά για αγορά γης, δημιουργία κτηρίων κτλ».
Στη συνέχεια κι αφού βρέθηκε η αρχική χρηματοδότηση τη σκυτάλη παρέλαβε με σημαντικές διευκολύνσεις το κράτος. «Με τα χρόνια υπήρχε μία ποικιλία κρατικών προγραμμάτων, που τα περισσότερα είχαν να κάνουν με τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Το άλλο που έκανε το κράτος ήταν ότι έδωσε κάποια δικαιώματα που αφορούσαν στην ανάπτυξη μας.
Για παράδειγμα μπορούσαμε να ελέγξουμε πώς θα είναι το φυσικό περιβάλλον, είχαμε έγκριση για τον σχεδιασμό οποιουδήποτε κτιρίου, όπως και για το ποια εταιρεία θα ερχόταν. Έδινε δηλαδή παραπάνω δικαιώματα στην Cortex από την στιγμή που ενέκρινε το επιχειρηματικό σχέδιο της» εξήγησε και πρόσθεσε ότι για να λειτουργήσει αποδοτικά ένα τέτοιο εγχείρημα, χρειάζονται επίσης μακροχρόνιες δεσμεύσεις.
Νωρίτερα, ο Tim Gaidis, ανώτερος project designer, HOK, παρουσίασε συνολικά το κέντρο, επισημαίνοντας: «Έχουμε μία διαφοροποιημένη κοινότητα από μεγάλους “συλλογιστές” και ανθρώπους που παίρνουν ρίσκα και έχουν τη δύναμη και την πνευματική ισχύ να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν μαζί, παρά μεμονωμένα, ώστε να μετατρέψουν τον κόσμο που ζούμε σήμερα αλλά και στο μέλλον».
Σημαντικό ρόλο στην επιτυχή λειτουργία του Cortex φαίνεται πως παίζει η χωροθέτησή του, κοντά σε περιοχές του αστικού ιστού και σε υποδομές εμπορικές, ψυχαγωγίας και οικιστικές, καθώς όπως επισήμανε η κα Λέτσερ για τους ανθρώπους των 426 εταιρειών με παρουσία στο Cortex «μετρά» η επαφή με μια ευρύτερη κοινότητα και η εύκολη πρόσβαση σε εγκαταστάσεις.
Την ενότητα συντόνισε ο γενικός διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, Ηλίας Σπυρτούνιας.
Πηγή: ΑΜΠΕ