Την ανάγκη αύξησης του ακατάσχετου ορίου στους δηλωμένους επαγγελματικούς λογαριασμούς επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης σε κείμενο που τιτλοφορεί «Το κόστος των επιχειρήσεων από τις τραπεζικές προμήθειες για τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα μέσω POS».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ «αδιαμφισβήτητα, η πρόοδος που έχει συντελεστεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι σημαντική, υπάρχουν όμως περιθώρια για περαιτέρω υποχώρηση των τραπεζικών χρεώσεων. Κι αυτό γιατί η ευρεία χρήση πλαστικού χρήματος έχει τονώσει τόσο τον αριθμό όσο και την αξία των συναλλαγών, με αποτέλεσμα την αύξηση των εσόδων των τραπεζών. Συνεπώς και προκειμένου να δοθεί ακόμη μεγαλύτερο κίνητρο στους επιτηδευματίες, οι τραπεζικές χρεώσεις θα πρέπει να μειώνονται περαιτέρω, όταν καταγράφεται αύξηση των καταγεγραμμένων, μέσω POS, πωλήσεων/τζίρων».
Eπιπλέον, ο κ. Κορκίδης σημειώνει ότι ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στην επιλογή παρόχων πληρωμών και μηχανημάτων POS.
Τέλος, ο κ. Κορκίδης αναφέρει ότι το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της ΕΣΕΕ αναφορικά με το κόστος των καρτών, διατυπώνει τρεις παρατηρήσεις:
- Τα 27 δις ευρώ για το 2017 περιλαμβάνουν και τις συναλλαγές των τουριστών – χωρίς αυτές ο εγχώριος τζίρος του 2017 ήταν 23,5 δις ευρώ, τζίρος που εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 27 δις για το 2018. Το πρόβλημα είναι πως οι κάρτες των τουριστών δεν έχουν εκδοθεί από ελληνικές τράπεζες, με συνέπεια η μέση χρέωση 0,7% επί κάθε συναλλαγής να διαφοροποιείται και να μην προκύπτει ως γενικός μέσος όρος,
- Η μεσοσταθμική χρέωση 0,7% ισχύει στη διάρκεια του 2018 (τελευταίο τρίμηνο – εξάμηνο), με την αντίστοιχη χρέωση για το 2017 να κυμαίνονταν σε σαφώς μεγαλύτερα επίπεδα (περίπου 1%),
- Το κόστος για τις επιχειρήσεις δεν είναι σταθερό κάθε έτος, γιατί οι 2 συνιστώσες του – τζίρος και μέση τραπεζική προμήθεια – είναι δυναμικά μεγέθη και μεταβάλλονται κάθε χρόνο).