Skip to main content

Μήνυμα από Ευρωπαίους και αγορές την επομένη της κάλπης

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συνεδριάζουν αύριο στις Βρυξέλλες έχοντας το βλέμμα στην ελληνική κάλπη και στο τραπέζι τους την εισήγηση του EWG σχετικά με τα αποτελέσματα της τρίτης αξιολόγησης σε καθεστώς μετα- προγραμματικής εποπτείας. 

Αυτό σημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση θα λάβει άμεσα το μήνυμα, που έχουν να στείλουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι οποίοι τον περασμένο μήνα δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για την επίτευξη των εφετινών δημοσιονομικών στόχων, μετά και το πακέτο παροχών του Μαΐου. Τόνιζαν δε προς πάσα κατεύθυνση πως οι υποσχέσεις πρέπει να τηρούνται. 

Η νέα κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή, εκτιμάται ότι θα επιδιώξει χαλάρωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, ώστε να έχει περισσότερα περιθώρια για φοροελαφρύνσεις και άλλα μέτρα, που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη. Επενδυτικοί οίκοι σχολίαζαν το τελευταίο διάστημα ότι εάν η νέα κυβέρνηση προωθήσει άμεσα μία πιο φιλική για το επιχειρείν και τις επενδύσεις πολιτική, θα μπορούσε να εξασφαλίσει το «ναι» των Ευρωπαίων. 

«Όλοι γνωρίζουμε ότι στις 7 Ιουλίου γίνονται εκλογές στην Ελλάδα, αλλά είναι σημαντικό να δώσουμε το σωστό μήνυμα στην επόμενη κυβέρνηση»τόνιζε προ ημερών Ευρωπαίος αξιωματούχος για το αυριανό Eurogroup. 

Πέρα από το μήνυμα των Ευρωπαίων η νέα κυβέρνηση περιμένει και τα μηνύματα των αγορών. Τον τελευταίο μήνα είχαμε ενόψει των εκλογών ένα εντυπωσιακό ράλι τόσο των μετοχών όσο και των ομολόγων, γεγονός που αναμένεται να επιτρέψει και μία νέα έξοδο στις αγορές. 

naftemporiki.gr