Skip to main content

J&J: Καλείται να πληρώσει αποζημιώσεις 4,7 δισ. σε 22 γυναίκες

Το ποσό των 4,7 δισ. δολαρίων επιδίκασε αμερικανικό δικαστήριο ως συνολική αποζημίωση από την Johnson & Johnson σε 22 γυναίκες. Οι γυναίκες είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη υποστήριζοντας ότι τα προϊόντα ταλκ της εταιρείας προκάλεσαν την ανάπτυξη καρκίνου των ωοθηκών. 

H απόφαση έρχεται την ώρα που η αμερικανική εταιρεία έχει να αντιμετωπίσει περί τις 9.000 υποθέσεις συνδεόμενες με την βρεφική πούδρα και άλλα προϊόντα ταλκ. Η εταιρεία δήλωσε «βαθύτατα απογοητευμένη», υπογραμμίζοντας ότι η ασφάλεια των συγκεκριμένων προϊόντων στηρίζεται από επιστημονικά δεδομένα πολλών δεκαετιών. 

Το δικαστήριο αποφάσισε ειδικότερα βασική αποζημίωση 550 εκατ. δολαρίων και πρόσθεσε 4,1 δισ. δολάρια σε ποινικές αποζημιώσεις.

Στη δίκη, που διήρκεσε έξι εβδομάδες, οι γυναίκες και οι οικογένειές τους υποστήριξαν ότι ανέπτυξαν καρκίνο των ωοθηκών ύστερα από χρήση των προϊόντων επί δεκαετίες. Οι συνήγοροί τους ισχυρίστηκαν ότι η εταιρεία γνώριζε ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα ήταν μολυσμένα με αμίαντο ήδη από τη δεκαετία του ’70, αλλά απέτυχε να ενημερώσει για τους κινδύνους. 

Η εταιρεία αρνείται κατηγορηματικά ότι τα προϊόντα της έχουν αμίαντο και επιμένει ότι δεν προκαλούν καρκίνο. Υποστηρίζει ότι η απόφαση είναι προϊόν μίας «θεμελιωδώς άδικης διαδικασίας». 

Υπενθυμίζεται ότι και το 2017 δικαστήριο της Καλιφόρνια είχε επιδικάσει αποζημίωση 417 εκατ. δολαρίων σε μία γυναίκα, που επίσης μήνυσε την εταιρεία με την κατηγορία ότι η χρήση των προϊόντων της, της προκάλεσε καρκίνο. Ωστόσο αργότερα άλλο δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση.  Αρκετές ακόμη προσφυγές εκκρεμούν. 

Πηγή: BBC