Skip to main content

Fitch: Αυξάνονται οι πιθανότητες για Grexit μετά το «όχι» της Κυριακής

Το «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο άτακτης εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, προειδοποιεί ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch, σε νέα του έκθεση για την ελληνική οικονομία.

 Όπως εξηγεί, αν και η επίτευξη μίας συμφωνίας παραμένει δυνατή, ο χρόνος εξαντλείται, γεγονός που συνεπάγεται την αύξηση των πιθανοτήτων για μη αίσια έκβαση στις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με την Fitch, οι πιστωτές είναι απίθανο να προβούν σε γενναίες παραχωρήσεις, ενώ παράλληλα, οι αξιώσεις τους πιθανώς θα χαρακτηριστούν ως μη αποδεκτές από την ελληνική κυβέρνηση.

Η απουσία προόδου και η έλλειψη εμπιστοσύνης καθιστά δυσκολότερη την επίτευξη συμφωνίας πριν την 20η Ιουλίου, ημέρα καταβολής των 3,5 δισ. στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εξηγεί η Fitch.

«Η αξιοπιστία των τραπεζών είναι αδύναμη, γεγονός που ενισχύεται από το υψηλό μέγεθος των μη εξυπηρετούμενων δανείων» τονίζει εν συνεχεία ο αμερικανικός οίκος.

Μάλιστα, καθιστά σαφές ότι δίχως πρόσθετη χρηματοδότηση, οι ελληνικές τράπεζες θα μειώσουν περαιτέρω το ανώτατο ημερήσιο όριο ανάληψης, το οποίο σήμερα βρίσκεται στα 60 ευρώ.