Εν αναμονή της παρουσίασης της Λευκής Βίβλου για το Brexit από την Τερέζα Μέι βρίσκεται η Βρετανία, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τα όσα έχει ήδη αποκαλύψει η Βρετανίδα πρωθυπουργός και θα αναλύονται στη «βίβλο» των 100 σελίδων, στόχος είναι ένα «μαλακό» Brexit, που θα συμβάλλει στη διατήρηση στενών δεσμών της χώρας με την κοινότητα.
Πρόκειται για ένα σχέδιο, το οποίο πυροδότησε έντονες αναταράξεις και ηχηρές παραιτήσεις υπουργών, ενώ δεν είναι βέβαιο πόσο θετικά θα το δουν οι Βρυξέλλες, που συχνά εγκαλούν τη βρετανική πλευρά ότι επιδιώκει μία σχέση αλά καρτ, κρατώντας όσα τη συμφέρουν και αποδεσμευόμενη από υποχρεώσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg η Λευκή Βίβλος προβλέπει έναν βασικό διαχωρισμό στο εμπόριο μεταξύ αγαθών και υπηρεσιών. Στο εμπόριο αγαθών η Βρετανία θα ακολουθεί ουσιαστικά τους κανόνες της Ε.Ε. και θα συλλέγει πιθανότατα ακόμη και φόρους τρίτων χωρών εκ μέρους των Βρυξελλών. Στις υπηρεσίες, ωστόσο, (στις οποίες περιλαμβάνονται οι χρηματοπιστωτικές) θα επιδιώξει καθαρό διαζύγιο και ξεχωριστές εμπορικές συμφωνίες με μεγάλες και μικρές οικονομίες του πλανήτη.
Η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η πρόταση θα διασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή ευελιξία για τη χώρα, προκειμένου να προχωρήσει γρήγορα στην υπογραφή νέων εμπορικών συμφωνιών με τρίτες χώρες για τις υπηρεσίες.
Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, ωστόσο, πώς ακριβώς θα ρυθμιστεί το εμπόριο υπηρεσιών με την κοινότητα, ούτε εάν οι πολίτες κρατών- μελών της Ε.Ε. θα έχουν την ευκαιρία να διατηρήσουν τα δικαιώματά τους στη χώρα στη μετά Brexit εποχή. Ερωτηματικά παραμένουν και για το ρόλο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.