Skip to main content

Πυρά Σταθάκη κατά Lamda Development και Ν.Δ. για το Ελληνικό

Mύδρους κατά της Lamda Development, αλλά και της Ν.Δ. εξαπολύει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις εξελίξεις στην επένδυση του Ελληνικού, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία ουσιαστικά ήθελε να μην ολοκληρωθεί η συμφωνία για να αλλάξει τη σύμβαση με μία νέα κυβέρνηση. 

«Η εταιρεία του κ. Λάτση μετακινούσε διαρκώς τα.. γκολπόστ, ελπίζοντας να μην ολοκληρωθεί η συμφωνία, μέχρι να προκύψει μια άλλη κυβέρνηση, που θα αποδεχθεί να αλλάξει ριζικά η σύμβαση, υπέρ των συμφερόντων της Lamda και εις βάρος εκείνων του Δημοσίου» επισημαίνει ο Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξη προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε ερώτηση αναφορικά με την αντίδραση της Lamda Development για την ΚΥΑ που αφορά την ανάπτυξη της έκτασης του Ελληνικού.

Στρέφοντας τα πυρά του κατά της Ν.Δ. λέει: «Εδώ και καιρό, ο κ. Μητσοτάκης, με την ανοχή του κ. Λάτση, κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι δεν εκδίδει τις Υπουργικές Αποφάσεις για το Ελληνικό. Υποστήριζε, δε, ότι, εφόσον εκλεγεί, οι άδειες θα εκδοθούν αμέσως. Πλην όμως τελικά οι άδειες εκδόθηκαν από τη σημερινή κυβέρνηση. Και ποια ήταν η αντίδραση της εταιρείας του κ. Λάτση; Να καταγγέλλει ότι εμποδίζουμε το έργο, επικαλούμενος αλλαγές οι οποίες στην πραγματικότητα δεν είναι παρά η εκ νέου διατύπωση των προβλέψεων του νομικού πλαισίου και του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος». 

Όπως λέει οι μάσκες έπεσαν άσκες έπεσαν, αφού η κυβέρνηση προχώρησε σε εκτεταμένη και αναλυτική διαβούλευση με τον επενδυτή, ενσωματώνοντας σημαντικό μέρος των παρατηρήσεών του σε πολεοδομικά και περιβαλλοντικά ζητήματα. 

. Ο κ. Σταθάκης απορρίπτει την κινδυνολογία, όπως τη χαρακτηρίζει, και για την ΔΕΗ. Τονίζει ότι η κυβέρνηση Σαμαρά προώθησεη την τριχοτόμησή της με την πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της εταιρείας που ελέγχει τα μεγάλα δίκτυα (ΑΔΜΗΕ), πώληση του ενός τρίτου του παραγωγικού δυναμικού (Μικρή ΔΕΗ) και πώληση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ που θα απομείνει, ώστε το μερίδιο του Δημοσίου να περιοριστεί στο 34%.

«Για να καταστήσουν, μάλιστα, πιο ελκυστική την πώληση, αύξησαν σημαντικά τις τιμές του ρεύματος (60% την περίοδο 2010-14), πλην όμως η ΔΕΗ αντί να καταγράψει κέρδη (το 2014 ήταν μόλις 90 εκατ. ευρώ – περίπου το 1,8% του τζίρου των 5 δισ. ευρώ) συσσώρευσε χρέη (έφτασαν τα 5 δισ. ευρώ) και ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθώς οι αυξήσεις επιβλήθηκαν σε μια περίοδο ραγδαίας μείωσης του εισοδήματος των καταναλωτών» αναφέρει και κάνει λόγο για απόλυτη συνταγή καταστροφής.