Skip to main content

Tραπεζικές πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Αρνητικά πρόσημα εμφανίζει στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο αντισταθμίζουν την προσδοκία για την αναβάθμιση της ελληνικής αξιολόγησης από την Standard & Poor’s.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (14.55), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,73% στις 848,27 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει κάμψη κατά 0,79% στις 2.200,21 μονάδες. Ο τζίρος των συναλλαγών ανέρχεται σε 44,06 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 40 ενισχύονται, 60 υποχωρούν και 13 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται πτωτικά κατά 0,84% στις 842,51 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα μειώνεται κατά 1,10%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 0,76%, η Eurobank κατά 0,50%, η Alpha Bank κατά 0,88% και η Attica Bank κατά 1,71%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Grivalia Properties διολισθαίνει κοντά στο 4%, ενώ πέριξ του 2% διαμορφώνεται η πτώση για τις μετοχές των Τιτάνα και Μυτιληναίου. Παράλληλα, η μετοχή της Jumbo υποχωρεί κατά 1,38%, της ΓΕΚ Τέρνα κατά 1,01%, του Ελλάκτορα κατά 1,15% και του ΟΠΑΠ κατά 0,98%.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εμφανίζουν οριακές μεταβολές, καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μειώνεται κατά 0,1 μονάδα βάσης στο 5,278%, ενώ η απόδοση του 2ετούς ομολόγου αυξάνεται κατά 0,4 μονάδα βάσης στο 3,397%. Σχεδόν αμετάβλητα παραμένουν και τα 10ετή spreads, τα οποία σημειώνουν πτώση κατά 0,7 μονάδα βάσης, στις 481,3 μονάδες βάσης.

Μετά και τις χθεσινές εξελίξεις σε ΔΝΤ και ΕΚΤ, οι επενδυτές αναμένουν τα «θετικά νέα» από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s, ο οποίος απόψε αναμένεται να δημοσιεύσει την έκθεση για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Όπως είναι εύλογο, η Αθήνα προσδοκά μία αναβάθμιση, όπως ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση της Moody’s, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση των κρατικών ομολόγων.

Χθες, το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε επί της αρχής το πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας, υπό την προϋπόθεση της λήψης νέων μέτρων για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, το οποίο παραμένει «εξαιρετικά μη βιώσιμο». Επί της ουσίας, πάντως, η έκθεση του Ταμείου δεν προσέφερε κάτι νεότερο στις τρέχουσες εξελίξεις.

Στον τραπεζικό κλάδο προβληματισμό έχει εγείρει η αξίωση του ΔΝΤ για τη διενέργεια νέων stress tests έως το τέλος του προγράμματος βοήθειας, τον Αύγουστο του 2018, καθώς το Ταμείο εκφράζει φόβους για την κατάσταση του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Την ίδια ώρα, η ΕΚΤ διατήρησε, όπως και αναμενόταν, αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης, παρότι ο Μάριο Ντράγκι άφησε «ανοιχτό» το ενδεχόμενο πιθανών αλλαγών στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε τροποποίηση του QE θα εξεταστεί μετά το καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια των φθινοπωρινών μηνών.

Στα εταιρικά νέα της ημέρας, σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού της προγράμματος, με κεφάλαια ύψους 24 εκατ. ευρώ, κατέληξε η Τέρνα Ενεργειακή. Το δάνειο αποτελεί μέρος του «πακέτου Γιούνκερ» και θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση μέρους του επενδυτικού προγράμματος για την ανάπτυξη εγκαταστάσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

naftemporiki.gr