Skip to main content

ΕΚΤ: Μειώθηκε ο αριθμός των πλαστών χαρτονομισμάτων

Περίπου 331.000 πλαστά τραπεζογραμμάτια του ευρώ αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία στο α’ εξάμηνο του 2017, όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία της ΕΚΤ.

Ο συγκεκριμένος αριθμός είναι μικρότερος σε σχέση με το β’ εξάμηνο του 2016, όταν είχε διαμορφωθεί σε 353.000 τραπεζογραμμάτια.

Τα χαρτονομίσματα των 20 και των 50 ευρώ συνέχισαν να καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά παραχάραξης, καθώς αντιστοιχούσαν από κοινού, στο 85% των πλαστών τραπεζογραμματίων.

Η πλειονότητα αυτών (96,7%) εντοπίστηκε σε χώρες της Ευρωζώνης, ενώ περίπου 2,3% εντοπίστηκε σε κράτη – μέλη της Ε.Ε. που δεν συμμετέχουν στη ζώνη του ευρώ και 1,0% εντοπίστηκε σε άλλα μέρη του κόσμου.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο αριθμός των πλαστών τραπεζογραμματίων παραμένει πολύ χαμηλός σε σχέση με τον αριθμό των γνήσιων τραπεζογραμματίων σε κυκλοφορία, ο οποίος αυξάνεται σταθερά, με ρυθμό ταχύτερο από τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ.

Το 2016, για παράδειγμα, ο αριθμός και η αξία των τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία αυξήθηκαν κατά 7,0% και κατά 3,9%, αντίστοιχα.

Σήμερα βρίσκονται σε κυκλοφορία περισσότερα από 20 δισ. τραπεζογραμμάτια ευρώ, με συνολική αξία άνω των 1,1 τρισ. ευρώ.

naftemporiki.gr