Skip to main content

Nike: Πυρά από παντού για τα «επετειακά» παπούτσια με την σημαία

Αντιμέτωπη με σωρεία αντιδράσεων ήρθε η Nike, η οποία στην προσπάθειά της να τιμήσει την 4η Ιουλίου, επέτειο εθνικής ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, υπέπεσε σε γκάφα ολκής. Η κορυφαία εταιρεία αθλητικών ειδών στον κόσμο αναγκάστηκε να αποσύρει άρον- άρον το «επετειακό» μοντέλο παπουτσιών Air Max 1 Quick Strike Fourth of July, το οποίο έφερε στο πίσω μέρος του την παραλλαγή «Μπέτσι Ρος» της αμερικανικής σημασίας, η οποία θεωρείται πως έχει ρατσιστικές συμπαραδηλώσεις. Δεν συμφωνούν ωστόσο όλοι με αυτό.

Έτσι η εταιρεία δέχεται πυρά από σημαντική μερίδα της κοινής γνώμης για την επιλογή της σημαίας, αλλά και από άλλους για την απόφαση να αποσύρει τα παπούτσια. Στο δεύτερο στρατόπεδο η αντίδραση της πολιτείας της Αριζόνα ήταν άμεση και η πιο ηχηρή. Απέσυρε χορηγία 1 εκατ. δολαρίων για την ανέγερση νέου εργοστασίου, επικρίνοντας την απόφαση της Nike, που όπως είπε δείχνει ότι «υπέκυψε στην κακώς νοούμενη πολιτική ορθότητα». 

H Νike ανακοίνωσε ότι αποσύρει τα παπούτσια στη βάση ανησυχιών ότι θα μπορούσαν να προσβάλλουν ανθρώπους, χωρίς να υπάρχει πρόθεση, και να ρίξουν σκιές στον εορτασμό της ημέρας. Πριν από την απόσυρσή τους το κάθε ζευγάρι ήταν διαθέσιμο στο StockX έναντι ποσού άνω των 1.500 δολαρίων. 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η συγκεκριμένη παραλλαγή της σημαίας φέρει 13 αστέρια, που συμβολίζουν τις πρώτες αμερικανικές Πολιτείες που ανεξαρτητοποιήθηκαν από τη Βρετανία, σε κύκλο στο μπλε τετράγωνο του αμερικανικού εθνικού συμβόλου και  είχε χρησιμοποιηθεί στις ΗΠΑ το διάστημα 1777-1795. Σήμερα από πολλούς θεωρείται σύμβολο της καταπίεσης των σκλάβων.

Οι διαμαρτυρίες για την κυκλοφορία του μοντέλου πυροδοτήθηκαν έπειτα από την οργισμένη διαπίστωση του δημοφιλούς παίχτη του αμερικανικού φουτμπόλ Κόλιν Κέπερνικ. Ο ίδιος είχε πυροδοτήσει ανάμεικτες αντιδράσεις με την απόφασή του να διαμαρτυρηθεί για την αστυνομική βία κατά των Αφροαμερικανών στη διάρκεια ανάκρουσης του εθνικού ύμνου.

Πηγή: BBC