Skip to main content

Βρετανία: Μία παγκόσμια φοροσυμφωνία να διασφαλίζει ότι οι τεχνολογικοί κολοσσοί πληρώνουν τον φόρο που τους αναλογεί

Η Βρετανία είπε σήμερα ότι η όποια παγκόσμια συμφωνία για έναν ελάχιστο φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις πρέπει να διασφαλίζει ότι οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας πληρώνουν τον φόρο που τους αναλογεί, μία ημέρα πριν φιλοξενήσει τη διαδικτυακή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της Ομάδας των 7 (G7).

Οι ΗΠΑ πρότειναν την περασμένη εβδομάδα τα κέρδη των πολυεθνικών εταιρειών να φορολογούνται με ελάχιστο συντελεστή 15%, χαμηλότερο της αρχικής πρότασης για 21%, με τη Γερμανία και τη Γαλλία να διατυπώνουν δημοσίως τη στήριξή τους στην πρόταση αυτή.

Ωστόσο η Βρετανία, που προεδρεύει των συνεδριάσεων των χωρών της G7 φέτος, έχει εμφανιστεί πιο επιφυλακτική. Ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ επιθυμεί οι κολοσσοί της τεχνολογίας που έχουν τα κεντρικά τους γραφεία σε άλλες χώρες να πληρώνουν περισσότερο φόρο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Η σταθερή μας θέση είναι πως έχει σημασία πού καταβάλλεται ο φόρος και η όποια συμφωνία πρέπει να διασφαλίζει ότι οι ψηφιακές επιχειρήσεις πληρώνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο φόρο που αντανακλά τις οικονομικές τους δραστηριότητες», δήλωσε σήμερα πηγή από το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών.

«Χαιρετίζουμε την ανανεωμένη δέσμευση των ΗΠΑ να αντιμετωπιστεί το ζήτημα και συμφωνούμε ότι οι ελάχιστοι φόροι ίσως βοηθούν να διασφαλιστεί πως οι επιχειρήσεις πληρώνουν φόρο –αρκεί να εντάσσονται στη συνολική προσέγγιση», προσέθεσε ο Βρετανός αξιωματούχος.

Η γαλλική θέση

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ κάλεσε σήμερα τις χώρες να καταλήξουν σε συμφωνία επί ενός ελάχιστου φορολογικού συντελεστή την επόμενη εβδομάδα, όταν ο Σουνάκ θα φιλοξενήσει τη δια ζώσης συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στο Λονδίνο στις 4-5 Ιουνίου.

«Στην G7 του Λονδίνου, οι ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου…πρέπει να πουν: συμφωνούμε σε ένα νέο διεθνή φόρο, συμπεριλαμβανομένου ενός ψηφιακού φόρου και ενός ελάχιστου συντελεστή. Αυτό θα δώσει μια ισχυρή ώθηση ούτως ώστε στην G20 στη Βενετία, στα μέσα Ιουλίου, να μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία», δήλωσε ο Λεμέρ στο γαλλικό ραδιόφωνο.

Το θέμα δεν αναμένεται να συζητηθεί σε βάρος στην αυριανή διαδικτυακή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της G7. Αντίθετα, το προσχέδιο της ατζέντας δείχνει ότι θα οι αξιωματούχοι θα επικεντρωθούν στην παγκόσμια οικονομία, τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου καθώς και την τεχνολογία ψηφιακών πληρωμών, όπως τα ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών.

Πηγή: ΑΜΠΕ