Skip to main content

Exxon: Στο ΔΣ δύο μέλη «πράσινου» hedge fund ακτιβιστών

Τον περασμένο Δεκέμβριο, το μικρό «πρασινο» hedge fund με την ονομασία Engine No. 1 κάλεσε την Exxon Mobil να αλλάξει στρατηγική, προκαλώντας θυμηδία στους κύκλους της Wall Street, για το όνομα της εταιρείας. Οι μέτοχοι, εξέλεξαν δύο μέλη του στο διοικητικό συμβούλιο του πετρελαϊκού «γίγαντα», με στόχο μια πιο «πράσινη» στρατηγική.

«Καλωσορίζουμε τους Gregory Goff και Kaisa Hietala, στο διοικητικό συμβούλιο και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε μαζί τους εποικοδομητικά και συλλογικά για λογαριασμό όλων των μετόχων», δήλωσε ο CEO της Exxon, Darren Woods στο τέλος της συνέλευσης των μετόχων. «Ανυπομονώ να τους βοηθήσω να κατανοήσουν τα σχέδιά μας και έπειτα να ακούσω τις απόψεις τους και τις προτάσεις τους».

Η BlackRock, η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων παγκοσμίως, ψήφισε υπέρ τριών από τους τέσσερις υποψηφίους του fund Engine No. 1 για το διοικητικό συμβούλιο της Exxon Mobil, όπως ανέφεραν στο Reuters πηγές με γνώση του θέματος. Η BlackRock είναι ο τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος της Exxon με ποσοστό περίπου 6%. 

Η Engine No. 1, η οποία έχει μερίδιο 0,02% στην Exxon, στοχεύει την εταιρεία από τον Δεκέμβριο, ωθώντας την να επανεξετάσει το ρόλο της σε έναν κόσμο μηδενικού άνθρακα. Η ακτιβιστική εταιρεία όρισε τέσσερις ανεξάρτητους υποψήφιους διευθυντές και κέρδισε υποστήριξη από μεγάλα συνταξιοδοτικά ταμεία, συμπεριλαμβανομένων των CalPERS, calSTRS και του New York State Common Retirement Fund.

«Αυτό που χρειάζεται το Διοικητικό Συμβούλιο είναι διευθυντές με εμπειρία σε επιτυχημένους και κερδοφόρους μετασχηματισμούς της ενεργειακής βιομηχανίας, οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν να μετατρέψουν τις φιλοδοξίες αντιμετώπισης των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής σε ένα μακροπρόθεσμο επιχειρηματικό σχέδιο», δήλωσε η Engine No. 1.

Από την πλευρά της, η διοίκηση της Exxon υπογράμμισε τα βήματα που γίνονται για την ενίσχυση του ρόλου της σε ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα, συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για έρευνα σχετικά με τη δέσμευση άνθρακα και άλλες τεχνολογίες μείωσης των εκπομπών.

Τον Μάρτιο η εταιρείαπρόσθεσε δύο νέους διευθυντές στο διοικητικό συμβούλιο, συμπεριλαμβανομένου του επενδυτή της ESG Jeff Ubben, ο οποίος ίδρυσε την Inclusive Capital Partners. Ο Ubben ήταν επικεφαλής της ακτιβιστικής εταιρείας ValueAct, την οποία ιδρύθηκε το 2000.

Η μάχη για το διοικητικό συμβούλιο της Exxon έρχεται καθώς το απόθεμα της εταιρείας έχει ανακάμψει από τα χαμηλά επίπεδα της πανδημίας. Οι μετοχές έχουν αυξηθεί περισσότερο από 40% για το 2021 και έχουν αυξηθεί κατά 26% τον τελευταίο χρόνο εν μέσω ανάκαμψης των τιμών του πετρελαίου και επιθετικών στρατηγικών μείωσης του κόστους από την εταιρεία. Σύμφωνα με τον Woods, η Exxon υπέστη ζημία 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι και δεν σχεδίασε έγκαιρα επενδύσεις χαμηλότερων εκπομπών άνθρακα όπως οι αντίπαλοί της.

Η Exxon σημείωσε κέρδη κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 μετά από τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα ζημιών καθώς η πανδημία έπληξε τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC, Reuters και Guardian