Skip to main content

Ετοιμοπόλεμα για «τσουνάμι» τουριστών τα ξενοδοχεία

Από την έντυπη έκδοση

Του Αντώνη Τσιμπλάκη
[email protected]

Οι επόμενες τέσσερις εβδομάδες θα καθορίσουν την πορεία που θα χαράξει μέσα στη χρονιά ο ελληνικός τουρισμός. Αυτή τη στιγμή οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κρατήσεις είναι σε χαμηλά επίπεδα, ο αριθμός των ανοικτών ξενοδοχείων δεν είναι ιδιαίτερα υψηλός (σίγουρα πάντως πάνω από 30%), αλλά την ίδια στιγμή ένα ποσοστό που αγγίζει και το 90% των μονάδων δηλώνει «ετοιμοπόλεμο» και έτοιμο να λειτουργήσει μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες (κρατήσεις). 

Οι «οιωνοί» είναι καλοί, αφού η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή των ταξιδιωτικών προτιμήσεων Ευρωπαίων και Αμερικανών, και προκειμένου να πετύχουμε να τους φέρουμε στη χώρα για διακοπές, θα πρέπει να καταφέρουμε να εμβολιάσουμε το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού, και παράλληλα να μειωθούν τα κρούσματα, ώστε οι η Ελλάδα να «πρασινίσει» σε όλες τις μεγάλες αγορές. 

Οι δύο αυτές συνθήκες θα καθορίσουν την πορεία των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής που κυριαρχούν φέτος παγκοσμίως. Άνθρωποι της αγοράς επεσήμαναν στη «Ν» ότι εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, θα εκπλαγούμε θετικά από την πορεία του ελληνικού τουρισμού φέτος. 
 
Τι γίνεται στις αγορές 

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά τουριστών για τη χώρα μας, από την οποία αναμένουμε να επιτρέψει στους Βρετανούς να έρθουν στην Ελλάδα, αφού μέχρι στιγμής δεν είμαστε στη λίστα με τις «πράσινες» επιδημιολογικά χώρες. Στα θετικά καταγράφεται το γεγονός ότι η Ρωσία μάς περιλαμβάνει στις χώρες που μπορούν να ταξιδέψουν οι Ρώσοι. Αν και δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκείς πτήσεις, Ρώσοι tour operator έχουν υποστηρίξει ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να επισκεφτούν φέτος τη χώρα μας ακόμα και 500.000 Ρώσοι τουρίστες. Ενθαρρυντικά είναι όμως τα νέα και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αφού τα στοιχεία δείχνουν πολύ υψηλή ζήτηση για την Ελλάδα, όπως και από τη Γερμανία, που είναι η πρώτη αγορά προσέλκυσης τουριστών για τη χώρα μας. Ακόμα ένα στοιχείο που έχει καταγραφεί είναι η πολύ υψηλή ζήτηση που υπάρχει για τουριστικές κατοικίες και βίλες στη χώρα μας.  

Ωστόσο, σημειώνουν άνθρωποι της αγοράς στη «Ν», ακόμα τα πάντα είναι «στον αέρα» όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά για όλες τις τουριστικές χώρες. Ακόμα και για τις κρατήσεις που έχουν γίνει, αφού φέτος έχει παρατηρηθεί έντονα το φαινόμενο οι ίδιοι άνθρωποι να κάνουν κρατήσεις, χωρίς προκαταβολή φυσικά, σε τρεις και τέσσερις διαφορετικούς προορισμούς και χώρες, προκειμένου όταν έρθει η στιγμή να ταξιδέψουν να έχουν επιλογές, σε περίπτωση που κάποιος από τους προορισμούς είναι «κόκκινος» επιδημιολογικά.  
 
Τα πρώτα στοιχεία 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αισιόδοξα είναι τα στοιχεία για τις προοπτικές αύξησης της τουριστικής κίνησης στα διεθνή αεροδρόμια του Ν. Αιγαίου όπως αυτά αποτυπώθηκαν στα επίσημα δεδομένα της Fraport. Χαρακτηριστικό είναι ότι το Σάββατο 22 Μαΐου η Ρόδος υποδέχθηκε πολίτες από 21 ευρωπαϊκές πόλεις, ενώ σε αντίστοιχα νούμερα κινήθηκε και η Κως. Συγκεκριμένα, από τις 13 Μαΐου, που, λόγω της άρσης των περιοριστικών μέτρων, ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται διεθνείς αφίξεις, και μέχρι τις 23 Μαΐου, τα αεροδρόμια του Ν. Αιγαίου υποδέχθηκαν περισσότερες από 250 διεθνείς πτήσεις που μετέφεραν στα νησιά περισσότερους από 33.000 ξένους επισκέπτες. 

Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία της Fraport (για τα αεροδρόμια της Ρόδου, της Κω, της Σαντορίνης και της Μυκόνου), το νησί της Ρόδου, στις 13 Μαΐου υποδέχθηκε 1.110 επιβάτες, ενώ η κίνηση κλιμακώθηκε το Σάββατο 22 Μαΐου, όπου στο αεροδρόμιο «Διαγόρας» έφθασαν με 29 πτήσεις 3.727 ξένοι τουρίστες. Το πρώτο δεκαήμερο του ελληνικού τουρισμού, το νησί των Ιπποτών επισκέφθηκαν κοντά στους 16.000 επισκέπτες.  Το νησί των ανέμων υποδέχθηκε περισσότερους από 3.000 ξένους τουρίστες από τις 13 έως τις 23 Μαΐου, ενώ τους 5.679 επιβάτες έφτασε η Σαντορίνη για το ίδιο διάστημα.