Skip to main content

Ομπάμα: Σημαντική επίδραση στους ρυθμούς ανάπτυξης της Ε.Ε. από το ελληνικό ζήτημα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι παίρνει σοβαρά το ζήτημα της Ελλάδα αλλά δεν είναι κάτι που θα πρέπει να προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις, οι αγορές μέχρι στιγμής έχουν αντιδράσει καλά απέναντι στους κινδύνους. Πάντως, Αμερικανοί αξιωματούχοι παρακολουθούν την κατάσταση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι το ζήτημα προκαλεί μεγάλες ανησυχίες, πρωτίστως στην Ευρώπη. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πέρασε μια δύσκολη περίοδο οικονομικά και χρειάζεται να βρει έναν δρόμο προς την επάνοδό της στην ανάπτυξη, μένοντας παράλληλα εντός της ευρωζώνης.

Ο Μπαράκ Ομπάμα επισήμανε ότι έχει ενθαρρύνει όλες τις πλευρές, την Ελλάδα, την Ευρώπη και τους διεθνείς πιστωτές της, να συνεχίσουν να διαπραγματεύονται για να βρεθεί λύση.

Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως είναι σημαντικό να γίνουν σχέδια για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε έκτακτης δυσμενούς εξέλιξης.

Για τον Ομπάμα, είναι σημαντικό να υπάρξει συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλους θεσμούς ώστε να εξασφαλισθεί πως οι όποιες αναταράξεις στις διεθνείς αγορές θα ξεπεραστούν το ταχύτερο.

Ο Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε πως δεν αναμένει το ελληνικό πρόβλημα να προκαλέσει «ένα μείζον σοκ στο χρηματοοικονομικό σύστημα των ΗΠΑ».

Ωστόσο, η ελληνική κρίση θα μπορούσε να έχει «σημαντικές συνέπειες» για τον ρυθμό ανάπτυξης των κρατών μελών της Ευρωζώνης. Και – εάν δεν καταγράφεται ανάπτυξη στην Ευρώπη – αυτό θα μπορούσε να έχει δυσμενείς επιπτώσεις για το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας.

«Με απλούς όρους, αυτό δεν είναι κάτι που πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να προκαλέσει ένα μείζον σοκ στο σύστημα. Αλλά προφανώς είναι πολύ οδυνηρό για τον ελληνικό λαό, και μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις για το ποσοστό (οικονομικής) ανάπτυξης στην Ευρώπη».

Ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ότι αντιμετωπίζει το πρόβλημα της Ελλάδας με σοβαρότητα, αλλά δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να προκαλέσει «υπερβολικές αντιδράσεις» πρόσθεσε ότι οι αγορές έχουν ως τώρα αξιολογήσει κατάλληλα τους κινδύνους που διαβλέπουν.

Πηγή: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο