Skip to main content

Βrexit: Tι προβλέπει το νέο τελωνειακό σχέδιο, που δέχεται πυρά από κάθε κατεύθυνση

Σκληρή μάχη όχι τόσο με τις Βρυξέλλες ή την αντιπολίτευση των Εργατικών, αλλά με τα στελέχη της κυβέρνησής της καλείται να δώσει η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερζέα Μέι. Το νέο σχέδιο για την τελωνειακή σχέση με την Ε.Ε. μετά την έξοδο της χώρας, αν και είναι μία προσπάθεια συμβιβασμού, δέχεται πυρά από κάθε κατεύθυνση. 

Ο αρμόδιος για το Brexit υπουργός, Ντέιβιντ Ντέιβις, σύμφωνα με την εφημερίδα Telegraph, έχει στείλει επιστολή στην πρωθυπουργό, στην οποία χαρακτηρίζει την πρότασή της «μη υλοποιήσιμη». Αντίθετος και ο υπουργός Περιβάλλοντος, Μάικλ Γκόουβ, εκ των κορυφαίων στελεχών της εκστρατείας υπέρ της εξόδου, ο οποίος δεν το βρίσκει αρκετά σκληρό. Βουλευτές από το μέτωπο του σκληρού Brexit κάνουν επίσης λόγο για «προδοσία». Και όλα αυτά την ώρα που ούτε στις Βρυξέλλες φαίνεται να είναι ικανοποιημένοι. Εκτιμούν ότι το Λονδίνό επιδιώκει μία λύση, που θα έχει «και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο». 

Τι ακριβώς προβλέπει το σχέδιο

Οι πιέσεις στην Μέι, που ετοιμάζεται να συναντηθεί με τους κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης, αλλά και με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, είναι πιο έντονες από ποτέ. Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, το σχέδιο θα δίνει στο Λονδίνο την ελευθερία να επιβάλει τους δικούς του δασμούς στα προϊόντα που εισάγονται στη χώρα μετά την αποχώρησή της από την Ένωση. 

Η Βρετανία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ειδική τεχνολογία για να καθορίζει εκ των προτέρων εάν τα προϊόντα που εισέρχονται στη χώρα εν τέλει θα καταλήξουν στο έδαφός της ή στην Ε.Ε., και κατά συνέπεια ποιοι δασμοί θα πρέπει να πληρωθούν. 

Λονδίνο και Βρυξέλλες φαίνεται να είναι πάντως πολύ μακριά από μία εμπορική συμφωνία για τη μετά τη Brexit εποχή. Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times η Τερέζα Μέι έχει αφήσει αρκετές από τις κόκκινες γραμμές να ξεθωριάσουν, χωρίς όμως να έχει αποσπάσει το «ναι» των Ευρωπαίων. 

Στο μέτωπο των αγαθών η πρόταση Μέι φαίνεται να κρατάει τη Βρετανία δεσμευμένη σε πολλούς εμπορικούς κανόνες της Ε.Ε. Στο μέτωπο των υπηρεσιών και της αναγνώρισης επαγγελμάτων η Βρετανίδα πρωθυπουργός προτείνει καθεστώς «αμοιβαίας αναγνώρισης», κάτι που η Ε.Ε. έχει απορρίψει στο παρελθόν. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg, BBC, Financial Times, Telegraph